ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εθνική υπόθεση το ζήτημα της ανακύκλωσης στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

0

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΥ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ

kede-syskepsi-famellos

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, ένα ζήτημα με «εθνικές διαστάσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, όπου συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ.Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη βουλή ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ σχετικά με  τα χρηματοτοδοτικά εργαλεία που θα προσφέρει η κυβέρνηση στους δήμους, προκειμένου να προωθηθούν τα σχέδια για την ανακύκλωση και την επίτευξη των στόχων – δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο ώριμη από ποτέ και πρόθυμη να συμβάλλει και να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στη χώρα, ωστόσο επισήμανε πως απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική επίτευξη των στόχων είναι η ενίσχυση των Δήμων με επιπλέον πόρους αλλά και προσωπικό.

«Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε ένα σχέδιο το οποίο σε γενικές γραμμές δημιουργεί μία βελτιωτική στάση είναι θετικό» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο σημείωσε την ανάγκη να έχουν οι Δήμοι την ευθύνη της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, επισημαίνοντας πως ο «σφιχτός εναγκαλισμός της κεντρικής εξουσίας με τους Δήμους και σε αυτό το ζήτημα, έχει στερήσει από τη χώρα ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις».

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως για να σταματήσει η Ελλάδα να είναι η δακτυλοδεικτούμενη της Ευρώπης στον τομέα αυτό, απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών χωροθέτησης και αδειοδοτήσεων των χώρων διαλογής αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στο ζήτημα, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία θα πρέπει, κατά προτεραιότητα, να εφαρμοστούν στα σχολεία.
Από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος ζήτησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού να βάλει υψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα της ανακύκλωσης και επισήμανε πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προορίζονται  για τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), προωθούν την κυκλική οικονομία, την ανάκτηση χρήσιμων πόρων και την ορθή διαχείριση αυτών των αποβλήτων.

Leave a Reply