ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερμητικά κλειστός ο φάκελος της Κύπρου (4)

0

ΑΝ ο «τέως» δεν σχετίζεται με την τραγωδία της Κύπρου το 1974, τότε γιατί η επιτροπή του πήρε κατάθεση;

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ δεν είναι άνευ σημασίας ωστόσο από τα όσα αναφέρονται στο «φάκελο» απάντηση δεν υπάρχει ούτε και πιθανόν να αναζητήθηκε προς την πλευρά αυτή.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ πάντως κατέθεσαν 155 άτομα και ο συνολικός χρόνος των καταθέσεων ανέρχεται στις 448 ώρες, ενώ τα πρακτικά φτάνουν περίπου τις 20.000 σελίδες.

ΥΛΙΚΟ τεράστιο από κάθε άποψη και ασφαλώς συναρπαστική η μελέτη του.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ακόμα ότι υπήρξαν αρκετοί που αρνήθηκαν να καταθέσουν (για  Κύπριους πάντα ο λόγος) ενώ δεν πιέστηκαν από την επιτροπή παρ’ όλο που είχε το δικαίωμα να το κάνει.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ η όλη διαδικασία κινήθηκε σε πολύ ήπιους και χαμηλούς τόνους για λόγους μη διατάραξης των έτσι κι αλλιώς ευπαθών ισορροπιών που αφορούν το πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της Κύπρου.

Η ΜΕΛΕΤΗ των αρχείων και η συλλογή εγγραφών για το φάκελο της Κύπρου περιλαμβάνει τα εξής: «Αρχείο Εθνικής Φρουράς, Αρχείο ΚΥΠ, Αρχείο Αρχηγείου Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, Αρχείο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Αρχείο Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, Αρχείο Υπατης Αρμοστείας της Κύπρου στο Λονδίνο, Αρχείο Υπουργείου Εξωτερικών, Βρετανικά και Αμερικανικά Αρχεία, Ιδιωτικά Αρχεία, Δικογραφίες καθώς και συλλογική οπτικοακουστικού υλικού.

ΓΙΑ ό,τι υλικό δεν παραδόθηκε, θα αναφερθούμε στην επόμενη συνέχεια.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

113 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply