ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑΚΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΣ: “To αντίδοτο στην μιζέρια και την βαρβαρότητα είναι ο πολιτισμός”

0

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ «ΦΩΝΗ»

Η Ελλάδα χωρίς πολιτισμό θα χάσει την αξία της επιβεβαιώνοντας ότι όλα στην χώρα μας αποτελούν θέμα Παιδείας, όπως τονίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη ένας κορυφαίος Μεσσήνιος δημιουργός και καλλιτέχνης που πρόσφατα απέσπασε το 1ο Βραβείο Ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

xrysikakos

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Τάκης Χρυσικάκος γεννήθηκε στη Νίκαια της Αττικής. Οι γονείς του κατάγονταν κι οι δύο απ’ τη Μάνη. Μόλις τελείωσε το Γυμνάσιο, φοίτησε στη Σχολη του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και συγχρόνως άρχισε να παίζει στο Θέατρο Τέχνης επί μια δεκαετία. Αναφέρουμε μερικά έργα στα οποία πήρε μέρος: Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, Όρνιθες του ίδιου συγγραφέα, Βάτραχοι του ίδιου συγγραφέα, Πέρσες του Αισχύλου και Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή. Φέτος πήρε το 1ο βραβείο Καλύτερης ανδρικής ερμηνείας της χρονιάς 2017 για ο έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο», το οποίο έχει πανελλήνια αναγνώριση σε σκηνοθεσία του ίδιου και με πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ έχει λάβει μέρος σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ

Ο Μανιάτης σκηνοθέτης, ηθοποιός, δημιουργός δηλώνει ότι αγαπά πολύ τη Μεσσηνία ενώ κάθε χρόνο κάνει διακοπές στην περιοχή του Αη Γιαννάκη και την Ελαία. Απλός, γεμάτος λόγια ελληνικά, σε δύσκολους καιρούς μας μίλησε από καρδιάς. Ο ηθοποιός είπε ότι “μας συνδέει μια μεγάλη φιλία 38 ετών με τον Σπήλιο Ζαχαρόπουλο καθώς έχω βαφτίσει την κόρη του, οπότε κάθε χρόνο κάνω διακοπές σε αυτό τον μαγικό τόπο που πραγματικά μας προσφέρει μια πανδαισία συναισθημάτων”.

Μιλώντας για την καλλιτεχνική του διαδρομή μας εξομολογήθηκε: “το μόνο αντίδοτο στην μιζέρια και την βαρβαρότητα που μας κατακλύζει είναι τελικά ο Πολιτισμός, η μόνη αντίσταση στο μέτρο του δυνατού κάθε ανθρώπου καθώς πολιτισμό δεν είναι μόνο το θέατρο, ο κινηματογράφος, αλλά είναι η απλότητα, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η ισοτιμία στους αδύναμους”.

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ

Σε ό,τι αφορά την 3ετή πορεία του και την ενασχόλησή του με την «Αναφορά στο Γκρέκο», τιμώντας τον Καζαντζάκη, δηλώνει: “το έκανα διότι είδα να μας δείχνουν με το δάχτυλο από την Ευρώπη ιδίως τους βόρειους λαούς, φταίμε για την κατάσταση με την κρίση που βιώνουμε και πήρα την απόφαση να ακουστεί μια φωνή που θα μας δίνει αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια”. Πρόσθεσε ότι “ο πιο κατάλληλος από όλους είναι όπως διαπίστωσα είναι ο Καζαντζάκης συνεργαζόμενος με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παίζοντας πρώτη φορά στον τάφο του Καζαντζάκη, παρουσία μάλιστα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, είμαστε προσκεκλημένοι στο Ευρωκοινούλιο, ενώ η παράσταση έφτασε μέχρι την Γαύδο”. Στην 7η χρονιά των θεατρικών βραβείων της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο δηλώνοντας μεγάλη υπερηφάνεια, παρουσία κορυφαίων ηθοποιών της Βόρειας Ελλάδας.

ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ…

Ο Τάκης Χρυσικάκος δηλώνει αντισυμβατικός υπογραμμίζοντας ότι “είναι δύσκολο να αντέξουμε στην λαίλαπα της εποχής και αυτό που χρειαζόμαστε είναι ο πολιτισμός” ενώ σε μήνυμά του προς τους συμπατριώτες μας ερμήνευσε την φράση του Καζαντζάκη “Φτάσε όπου δεν μπορείς”, εξηγώντας ότι “πρέπει να ξεπεράσουμε τα όριά μας, πέρα από το βόλεμα και το παραμύθι που μας σέρβιραν, το εύκολο χρήμα, τις αξίες που καταπατήθηκαν στην εποχή που χρειαζόμαστε όσο οτιδήποτε άλλο τον πολιτισμό, αυτόν που δημιούργησε η Ελλάδα μας”.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΖΙΚΑ

xrysikakos-2

434 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply