ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης ειδικά για τη Μάνη ζήτησε από τους κατοίκους ο Σωκράτης Φάμελλος!

0

ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Σε αναμονή εξελίξεων βρίσκονται οι Μανιάτες, μετά τη συνάντηση που είχαν προχθές στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, αναφορικά με τους δασικούς χάρτες. Η επιτροπή αγώνα της περιοχής, εκπροσωπήθηκε από πέντε μέλη, τα οποία συνοδεύονταν από νομικούς, με τον υπουργό να τους ακούει προσεκτικά και να τους ζητά να ετοιμάσουν πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα, προκειμένου αυτή να εξεταστεί και αν είναι εφικτό, να κατατεθεί στη Βουλή! Η αισιοδοξία των ιδιοκτητών γης στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι συγκρατημένα αισιόδοξη και το μόνο που είναι αδιαμφισβήτητο αυτή τη στιγμή, είναι η πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα  μέχρι τέλους! «Συζητήσαμε με τον αναπληρωτή υπουργό για τα προβλήματα που δημιουργούν οι δασικοί χάρτες στις μανιάτικες ιδιοκτησίες και ζητήσαμε να βρεθεί μια λύση, αφού μέχρι τώρα, έχουμε δει πως ψάχνουν λύση μόνο για τους καταπατητές», δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα Μάνης Χρήστος Κοτσωνής, ο οποίος επεσήμανε πως όλες οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν αφορούν στη Μάνη, στην οποία οι ιδιοκτήτες είναι… πραγματικοί. «Είμαστε γηγενείς και ξαφνικά βρεθήκαμε να τρέχουμε να αποδείξουμε το αυτονόητο, ότι αυτή η γη, που την ερήμωσε η πολιτική του ελληνικού κράτους, είναι δική μας! Το κράτος, έχει συνέχεια και δεν μπορεί να ισχυρίζεται πως ήταν άλλο το 1960, το 70΄ή το 80΄! Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, καθώς ο κ. Φάμελλος μας άκουσε με προσοχή και συμφωνήσαμε μέχρι το τέλος του μηνός, να του στείλουμε μια Νομοθετική ρύθμιση, που θα επιλύει το θέμα των μανιάτικων περιουσιών. Δεσμεύτηκε να τη μελετήσει και εδώ αναμένουμε να δούμε αν θα προωθηθεί ή όχι, καθώς το άφησε ανοιχτό», δήλωσε ο κ. Κοτσωνής, ο οποίος επεσήμανε πως ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως δε θα δοθεί παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων, οι οποίες λήγουν την Πέμπτη. «Παράταση, δόθηκε μόνο γι’ αυτούς που επιδοτούνται, πολλοί από τους οποίους είναι καταπατητές και θα μπορούν να καταθέτουν τα τοπογραφικά για τον ΟΣΔΕ μέχρι τις 31 Αυγούστου, κάτι που αφορά ελάχιστα στη Μάνη», ανέφερε ο Χρήστος Κοτσωνής που έβαλλε κατά των δασικών αρχών!

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ

«Τα Δασαρχεία, λειτουργούν ως ανεξάρτητες αρχές, ανεξέλεγκτες -και γι’ αυτό τονίζουμε πως δεν έχουμε σε αυτούς εμπιστοσύνη-  χαρακτηρίζουν τις εκτάσεις αυτές, συλλήβδην δασικές και μας τις αφαιρούν εμμέσως! Δηλαδή, η έκταση είναι δική σου και θα μπορείς μόνο να την… κοιτάς, καθώς με δεδομένο ότι θα πληρώνεις χαράτσι κάθε χρόνο και με την οικονομική κρίση, κάποια στιγμή θα πεις «πάρτε το δεν το θέλω». Είναι ένας πλάγιος τρόπος δήμευσης της μανιάτικης περιουσίας, ενώ αυτή η ανεξάρτητη αρχή, δεν έχει επόμενο στάδιο εκδίκασης! Δηλαδή, αν απορριφθούν οι αντιρρήσεις σου και χαρακτηριστεί μια έκταση δασική, μπορεί να προσφύγεις μόνο στη δικαιοσύνη, η οποία λαμβάνει υπόψη της ως θέσφατο, το πόρισμα του Δασαρχείου! Αυτό είναι εντελώς άδικο, γι’ αυτό και θα διεκδικήσουμε το δίκιο μας με κάθε νόμιμο τρόπο», ανέφερε ο κ. Κοτσωνής που κάλεσε όλους όσοι συντάσσονται στον αγώνα να μην καταθέσουν ενστάσεις, καθώς όπως είπε, θα είναι χαμένοι! «Υα κτήματά μας είναι πατρογονικά και το Δασαρχείο περιορίζονταν στο Δάσος της Βασιλικής, καθώς δεν το γνωρίζαμε μέχρι που ξεκίνησε ο τουρισμός και άρχισε διαρκώς να κατεβαίνει στη θάλασσα! Οι δασικοί χάρτες έχουν χαρακτηρίσει δασική έκταση τη νήσο του Παυσανία και το μισό νησάκι της Καρδαμύλης, δηλαδή, δάσος στη βραχονησίδα(!!!) Προσπαθούν να λύσουν ένα θέμα που απασχολεί την Ελλάδα ένα αιώνα, σε έξι με οκτώ μήνες, δεν είναι όλη η Ελλάδα ίδια», τόνισε.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ 1945 ΠΟΥ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΗΤΑΝ ΑΝΤΑΡΤΕΣ!

Οι Μανιάτες δήλωσαν ξεκάθαρα την πρόθεσή τους, επισημαίνοντας πως δε δέχονται να μπει στη ζυγαριά η γη τους, ενώ καυτηρίασαν και τον τρόπο με τον οποίο έγινε η ανάρτηση των χαρτών! «Οι αεροφωτογραφίες του 1945 στις οποίες βασίζονται οι σημερινοί δασικοί χάρτες, τραβήχτηκαν από εγγλέζους με ντακότες, όχι σύγχρονα αεροπλάνα και με τις φωτογραφικές της τότε περιόδου, τις οποίες εγώ θα έλεγα άχρηστες», ανέφερε με νόημα ο Παναγιώτης Γκούζος, ο οποίος έχει και εμπειρία λόγω επαγγέλματος, καθώς υπηρετούσε στην αεροπορία και πολύ εύστοχα, συνέχισε. «Το 1945, οι μισοί ήταν αντάρτες στο βουνό και οι άλλοι στα πεδινά, χωρίς να θέλω να κατονομάσω και να ξεχωρίσω σε ομάδες, όμως, τα χτήματα, ήταν ακαλλιέργητα, άρα είχαν αγριέψει! Σε καμία περίπτωση δεν ήταν δασικά». Ο κ. Γκούζος μάλιστα, έδωσε μια ακόμη, διαφορετική διάσταση στο θέμα. «Η εφαρμογή του Νόμου του 4389 του 2016 που ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, είχε καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενστάσεων, την 23η Μαρτίου 2017, την ημέρα δηλαδή που ελευθερωνόταν η Ελλάδα από τον τουρκικό ζυγό, ενώ ο υπουργός που συναντήσαμε προχθές, έκανε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής μαζί με την κα Εγγλέζη στις 21 Απριλίου 2017 διάλεξη σε κομματικό κοινό για το τι σημαίνουν οι δασικοί χάρτες! Όλα αυτά προδίδουν πρόθεση κακής προέλευσης! Ήρθε με τη δική της ιδεοληψία η αριστερή κυβέρνηση που κυβερνάει τον τόπο και σήμερα, να λύσει τα προβλήματα αυτά, όμως δυστυχώς τα προβλήματα διογκώθηκαν! Η Μάνη έχει μονοκαλλιέργεια το λάδι! Δε θα κάνουμε πίσω, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, ενώ ξέρουμε εκ προοιμίου ότι έχουμε δίκιο και δε θα δεχτούμε από κανένα να αδικήσει εμάς και τα μέλη των οικογενειών μας! Όσα χτήματα δεσμευτούν, θα υπαχθούν στο ΤΑΙΠΕΔ και στο Υπερταμείο και ορισμένα θα χαριστούν σε υμετέρους… Αν είναι αποφασισμένοι να δώσουν γη και ύδωρ στους δανειστές, ας δώσουν το νεράκι, τη γη τη δική μας να την αφήσουν ήσυχη, θέλουμε να την καλλιεργούμε», δήλωσε ο Παναγιώτης Γκούζος από την επιτροπή αγώνα, ενώ ο Γιώργος Περουτσέρας αναφέρθηκε στο μήνυμα που έστειλε μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ η Ένωση στους αγρότες, με το οποίο ενημέρωνε για την τακτοποίηση των ζητημάτων κάποιων χτημάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικά.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

«Το μήνυμα που έστειλε η Ένωση στα τηλέφωνά σας, είναι εγκληματικό απέναντι στους Μανιάτες και στον τόπο μας! Συνεχίζουμε τον αγώνα με συναυλία – διαμαρτυρία την Κυριακή στις 30 του μηνός, καθώς η Μανιάτικη γη δεν αμφισβητείται! Όταν η Μάνη κινδυνεύει, δεν υπάρχει άμαχος πληθυσμός! Τα χωράφια μας που αγρίεψαν ανήκουν και θα ανήκουν στους Μανιάτες», ανέφερε και επεσήμανε πως η γενική είσοδος στη συναυλία που θα δοθεί στο θέατρο Κωνσταντίνος Καζάκος Μηλέα Μάνης, είναι 5 ευρώ.

 Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

205 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply