ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σημαντική προσφορά από «Διάπλαση» για τους πάσχοντες στη Μεσσηνία!

0

Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ «ΘΕΡΙΖΕΙ» ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

«Θερίζει» και στη Μεσσηνία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, με τον αριθμό των ασθενών να αυξάνεται σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τη φυσίατρο και επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «ΔΙΑΠΛΑΣΗ», Αλεξάνδρα Καραβασίλη, η οποία έχει την ευθύνη αξιολόγησης και κατάρτισης του προγράμματος αποκατάστασής τους. Τα άτομα αυτά δε, θα ήταν πολύ περισσότερα, αν γνώριζαν τα δικαιώματά τους, καθώς για τα δύο πρώτα χρόνια της πάθησης, οι συνεδρίες στα Κέντρα Αποκατάστασης ανοιχτής και κλειστής νοσηλείας, για τους εξωτερικούς ασθενείς, είναι εντελώς δωρεάν, ενώ και οι ασθενείς μετά από νοσηλεία σε Νοσοκομείο, δικαιούνται με κάλυψη από το ασφαλιστικό τους φορέα νοσηλεία σε τέτοιο Κέντρο. Η πολλαπλή σκλήρυνση (MS), επίσης γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας ή διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια που διαταράσσει την ικανότητα τμημάτων του νευρικού συστήματος να επικοινωνούν. Στην πάθηση αυτή, βάζοντας… τέλος σε αρκετούς μύθους που την «περιτριγυρίζουν» , αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Κέντρο Αποκατάστασης και αποθεραπείας «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» στην Καλαμάτα, η πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ατόμων με σκλήρυνση Κατά Πλάκας Βάσω Μαράκα, που συνεχάρη τη «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» για την πρωτοβουλία ενημέρωσης και στήριξης των ασθενών, αλλά και για τις εγκαταστάσεις  και κάλεσε τους εμπλεκόμενους με την πάθηση, να προχωρήσουν στην ίδρυση Συλλόγου στη Μεσσηνία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΑΣΗ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Όπως ανέφερε η κα Μαράκα, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 12.000 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ δεν υπάρχει μητρώο ασθενών, κάτι στο οποίο θα συνδράμει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Από τη σκλήρυνση κατά πλάκας δεν πεθαίνει κανείς! Μπορεί να «παιδεύει», καθώς πρέπει να κάνεις φυσιοθεραπείες, ασκήσεις στο νερό, να προσέχεις τον ήλιο και το πολύ κρύο και να ξεκουράζεσαι, όμως δεν πεθαίνεις», δήλωσε η αισιόδοξη πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ξεκαθαρίζοντας πως η θετική σκέψη είναι «κλειδί» για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προχωρώντας στη… διαλεύκανση των «μύθων», ξεκινώντας από το ότι η πολλαπλή σκλήρυνση δεν είναι κληρονομική! «Κάποιοι ισχυρίζονται πως αν δεν υπάρχουν συμπτώματα δεν πρέπει να αρχίσει κανείς αγωγή, όμως αυτό, θα το κρίνει ο θεράπων γιατρός», επεσήμανε η Βάσω Μαράκα και επεσήμανε πως πράγματι δεν υπάρχει ίαση, αλλά η νόσος, δεν είναι θανατηφόρος. «Υπάρχει καθυστέρηση στην εξέλιξη των συμπτωμάτων και αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κυκλοφορούν 12 φάρμακα! Επίσης, η πάθηση αυτή δε συνεπάγεται αναπηρικό καρότσι και μπορεί να ξεπεραστεί με τη θετική σκέψη, την καλή ψυχολογία και προσεκτική διατροφή», τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας και στάθηκε στη σημασία της φυσιοθεραπείας, που όπως είπε κάνει πάρα πολύ καλό, είναι αγωγή και συνταγογραφείται!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ  ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ «ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ»

Από την πλευρά της η φυσίατρος και επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «ΔΙΑΠΛΑΣΗ», Αλεξάνδρα Καραβασίλη ευχαρίστησε για την παρουσία της την εκπρόσωπο των ατόμων αυτών τονίζοντας πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Κέντρο και αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται. «Η «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» το διεπιστημονικό και  διοικητικό προσωπικό, είναι πάντα αρωγοί σε τέτοιες πρωτοβουλίες σε ατομικό σε συλλογικό που αφορούν στους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Ιδιαιτέρα για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, έχει δείξει το ενδιαφέρον με την παρουσία στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης, όπου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσιάστηκαν δεδομένα σε σχέση με την ποιότητα ζωή ατόμων με σκλήρυνση. Η προσέγγιση σε αυτούς τους ασθενείς, είναι διεπιστημονική και στην ουσία, αντιμετωπίζονται λειτουργικά ελλείμματα και όχι μόνο το έλλειμμα της κίνησης. Οι ασθενείς αυτοί, χρειάζονται και τη φυσικοθεραπεία και την εργοθεραπεία και τη συμβουλή του διαιτολόγου – διατροφολόγου  και την ιατρική υποστήριξη από το φυσίατρο ή και από άλλες ειδικότητες, ενώ ανά περίπτωση, χρειάζονται και τον  ψυχολόγο και τον γυμναστή και τον υδροθεραπευτή», ανέφερε η κα Καραβασίλη, τονίζοντας πως όλα αυτά, λειτουργούν σαν μια αρμονικά δεμένη ομάδα στα Κέντρα Αποκατάστασης για την υποστήριξη αυτών των ασθενών και την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των λειτουργικών τους ελλειμμάτων. Την ικανοποίησή του για την επίσκεψη της κας Μαράκα, εξέφρασε και ο διοικητικός διευθυντής της «ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ» Νεκτάριος Γιαννόπουλος, ο οποίος την ευχαρίστησε για την ενημέρωση αναφορικά με την ίδρυση Σωματείου στη Μεσσηνία και τη Νότια Πελοπόννησο και ξεκαθάρισε πως «σαν Κέντρο Αποκατάστασης θα είμαστε δίπλα της επιστημονικά και διοικητικά! Ήδη διαθέτουμε το τηλεφωνικό κέντρο και προσωπικό από τη γραμματεία μας, προκείμενου τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας να επικοινωνούν στο πλαίσιο της ίδρυσης του Σωματείου», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Leave a Reply