ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απαντήσεις σε ερώτηση Δημ. Κουκούτση: Σε βάθος χρόνου έργα υποδομής για το λιμάνι της Καλαμάτας

0

Δεν προβλέπονται, τουλάχιστον άμεσα έργα και παρεμβάσεις στο λιμάνι της Καλαμάτας. Αυτό προκύπτει από απαντήσεις αρμοδίων υπουργείων σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μεσσηνίας Δημητρίου Κουκούτση.

Ο Μεσσήνιος βουλευτής ρωτούσε τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να καταστεί το λιμάνι της Καλαμάτας επιλογή περισσότερων πλοίων ώστε να αυξηθεί και ο τουρισμός στην περιοχή;
  2. Θα κατασκευαστούν οι απαιτούμενες υποδομές που θα διασφαλίζουν στο κοινό την άνετη παραμονή του στο λιμάνι;
  3. Υπάρχει σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και κατάλοιπων των πλοίων που το προσεγγίζουν; Αν όχι, είναι στις προθέσεις των αρμόδιων φορέων; Αν ναι, για ποιο λόγο δεν τίθεται σε εφαρμογή;

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Μετά από έγγραφο του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, στον βουλευτή απάντησε η Διεύθυνση Λιμενικών υποδομών που αναφέρει:

«Έχει εκπονηθεί και εγκριθεί μελέτη με τίτλο: “Μελέτη Προγραμματικού Σχεδίου λιμένα Καλαμάτας” που περιλαμβάνει: Αναδιοργάνωση του εμπορικού και επιβατικού τμήματος του λιμένα και της ζώνης υποδοχής κρουαζιερόπλοιου καθώς και πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις στο τμήμα του λιμένα από τον υφιστάμενο μόλο του “Πανελληνίου” μέχρι τον υπήνεμο μόλο (περιοχή προλιμένα). Ειδικά για την περιοχή του προλιμένα προβλέπεται μόνο η ολοκλήρωση του υπήνεμου μόλου ενώ διατηρούνται ως έχουν σήμερα οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις των ναυτικών ομίλων, οι λοιπές διαμορφώσεις στην περιοχή μεταξύ του μώλου μπροστά από το “Πανελλήνιο” του μωλίσκου των ομίλων, καθώς και· η φυσική παραλία ανατολικά του μωλίσκου μέχρι τον υπήνεμο μόλο. Η περιοχή του προλιμένα προορίζεται μελλοντικό γιο τη δημιουργία τουριστικού λιμένα και ναυταθλητικών εγκαταστάσεων.

  • Προωθείται η εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: “Τεχνικές μελέτες των νέων έργων του Προγραμματικού Σχεδίου του λιμένα Καλαμάτας” που περιλαμβάνει την επικαιροποίηση του εγκριθέντος Προγραμματικού Σχεδίου και την εκπόνηση τεχνικών μελετών για το κρηπίδωμα του προσήνεμου μώλου και τον υπήνεμο μώλο, ώστε με την κατασκευή των μελετώμενων έργων, ο λιμένας Καλαμάτας να διαθέτει τις απαιτούμενες λιμενικές υποδομές για την εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του».

Η ΕΛ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Στην απάντησή της η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, αφού δηλώνει αναρμόδια επισημαίνει:

«Ωστόσο, το Υπουργείο Τουρισμού, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα ενίσχυσης του τουρισμού στέκεται αρωγός σε οποιαδήποτε λιμενική και εμπορική αναβάθμιση της φυσικής λειτουργίας του λιμένα που θα προσδώσει οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και θα πολλαπλασιάσει τις τουριστικές ροές στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Πελοποννήσου».

Leave a Reply