ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλόμαθε η γιαγιά στο γκαλά…!

0

Δεν έχω δει γυναίκα προχωρημένης ηλικίας και συνάμα κομψευάμενη και “ντιστινγκέ” (που έλεγε και η γιαγιά μου), που να μη μου πει την εξής φράση μετά από παράσταση του Φεστιβάλ: “Αχ γιατί να μην έχει κι ένα γκαλά όπερας φέτος στη λήξη όπως πέρυσι με τον Πλατανιά”!

Η αλήθεια είναι ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν μου το είπε και η μάνα μου χθες το μεσημέρι ρίχνοντας στο φούρνο το γιουβετσάκι. Η μάνα μου… που στο ραδιόφωνο ακούει μόνο Πάριο, μου θέλει και γκαλά με Πλατανιά!

Εμ, έτσι είναι! Μία το Φεστιβάλ Αθηνών με τα γκαλά του για τα θυρανοίξια του θεάτρου της αρχαίας Μεσσήνης, μία το ΔΦΧΚ πέρυσι με τη σύμπραξή του με την Εθνική Λυρική Σκηνή καλόμαθαν τη… γιαγιά στα γκαλά!

Και η αλήθεια είναι, επίσης, ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις γίνονται με το σταγονόμετρο στην περιοχή μας. Παλιά ερχόταν κι ένας Παλιατσάρας, μία Τρούσσα, στο Πνευματικό Κέντρο τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Τώρα, πού;

(Αναφέρομαι νοσταλγικά στο μακρινό 1990 που το μόνο μου άγχος ήταν μη μου φύγει το δόντι λέγοντας την προπαίδεια… Α! και το πότε θα ξανάβλεπα τον Παλιατσάρα με το μπλε μάτι και την κοτσίδα, που πολύ τον είχα ερωτευτεί –ως πεντάχρονη!)

Κάντε κι εσείς κάτι κύριε δήμαρχε! Το Φεστιβάλ jazz το χάσαμε νωρίς, ας το ρίξουμε τουλάχιστον στα γκαλά όπερας! Εξάλλου άδειο είναι το Μέγαρο εκτός της εβδομάδας «αιχμής» με το Φεστιβάλ Χορού. Τί το χουμε και κάθεται το ρημάδι;

 

Υ.Γ. Από ταλέντα που μένουν στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας άλλο τίποτα. Ο «δαιμόνιος» διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης, είμαι σίγουρη ότι θα σκάρωνε δυο τρία φεστιβάλ μουσικής στο «πι και φι» με το άξιο «υλικό» που διαθέτει το ωδείο –και όχι μόνο.

(Τω όντι η –τρέχουσα- εβδομάδα μουσικής είναι βάλσαμο μπροστά στη λαίλαπα της «γουρουνοπούλας» που μας περιμένει μέχρι τον 15αύγουστο).

Από τις «Μελίφωνες», λοιπόν, μέχρι τους σπουδαστές του Ωδείου, τους αποφοίτους και τους δασκάλους, βγαίνουν τουλάχιστον πεντέξι γκαλά να μας βρίσκονται από φθινόπωρο!

Η φήμη μάλιστα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας έχει φτάσει μέχρι το Άμστερνταμ και την Ουτρέχτη (της γειτονικής… Ολλανδίας!) όπου ταξίδεψε η χορωδία προσφάτως!

Μήπως για την «Άνοιξη των πλήκτρων» και άλλες τέτοιες αξιόλογες εκδηλώσεις ν’ ανοίγουν οι πύλες του Μεγάρου αντί να στοιβαζόμαστε ο ένας πάνω στον άλλον στο Δημοτικό Ωδείο και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (του οποίου τα… πάντα ας μείνουν ασχολίαστα…)

Μετά τιμής…
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

*Για το πρόγραμμα της εβδομάδας μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας ενημερωθείτε εδώ http://www.kalamata.gr/enimerosi/ekdhloseis/12562-diethneis-mousikes-hmeres-kalamatas.html

Leave a Reply