ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Καλαμάτα τίμησε τα θύματα και τους αγνοούμενος της Κύπρου το ’74!

0

ekdilosi-kypros2

Μια ακόμη θλιβερή επέτειος από την εισβολή των στρατευμάτων της Τουρκίας τιμήθηκε φέτος και η λύση στο καυτό αυτό θέμα είναι ακόμη στον… αέρα!

Η Καλαμάτα και η Μεσσηνία, έχει τους δικούς της αγνοούμενους και για μια ακόμη χρονιά, ο Δήμος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων. Φέτος, συμπληρώθηκαν 43 χρόνια από την εισβολή των στρατευμάτων της Τουρκίας που οδήγησε σε κατάληψη του 36,2 % της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και επέφερε βίαιο εκτοπισμό περίπου 180.000 Ελληνοκυπρίων από τις εστίες τους! Οι πολεμικές συγκρούσεις, είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και πολλές εκατοντάδες αγνοούμενους. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στην Υπαπαντή, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Ηρώον Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων στο Διοικητήριο, στην οποία αναγνώσθηκε από κληρικό, ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων και αποδόθηκε τιμή σε όσους πολέμησαν το 1974 ενάντια στον «Αττίλα», παρόντος του Πρέσβη της Κύπρου, Κυριάκου Κενεβέζου.

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

Αμέσως μετά την αναπομπή ευχής για τους αγνοουμένους, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, χαιρέτισε την παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναφέρθηκε στους δεσμούς των δύο χωρών και ειδικότερα του Δήμου, με Δήμο της Κύπρου. «Η παρουσία σας στην πόλη μας, που αποδεικνύει τη διαρκή ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τους Μεσσήνιους, τους Καλαματιανούς, τους Ελλαδίτες, οι οποίοι έπεσαν ηρωικώς για την ελευθερία της Κύπρου και για τους αγνοουμένους μας.
Να σας συγχαρώ, επίσης, κ. Πρέσβη για τα σπουδαία επιτεύγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την ενότητα στο εσωτερικό της Κύπρου και για τις κατακτήσεις στο διεθνές επίπεδο, το σεβασμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία, τον οποίον έχετε επιβάλει, που αποτελεί παράδειγμα για όλο τον Ελληνισμό και σημείο υπερηφάνειας για όλους μας.
Να ευχαριστήσω, επίσης, το δήμαρχο της Αγλαντζιάς, ο οποίος είτε με τη φυσική του παρουσία, είτε με τη σκέψη του και τις επιστολές του χαιρετίζει πάντοτε αυτή την εκδήλωση και παρευρίσκεται ψυχικά, όταν δεν μπορεί διά της φυσικής του παρουσίας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους αυτών που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Κύπρο και στους συγγενείς των αγνοουμένων, που κουβαλάνε χρόνια τώρα ένα μεγάλο σταυρό. Να είμαστε ενωμένοι, ως Έλληνες, για να μην ξαναζήσομε τέτοιες συμφορές», ανέφερε με νόημα ο Παναγιώτης Νίκας, ενώ ο δήμαρχος της αδερφής πόλης της Καλαμάτας, της Αγλαντζιάς, Χαράλαμπος Πετρίδης, απέστειλε χαιρετισμό, στον οποίο μεταξύ άλλων επεσήμαινε πως «υποκλινόμαστε στη θυσία των παλληκαριών και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση και ελευθερία στην Κύπρο μας».

Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΦΑΡΟΣ

Στη συνέχεια, μίλησε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων του νομού Μεσσηνίας «Ο Πενταδάχτυλος» Γιάννης Βούρκος. «Η επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας και η ειρηνική συμβίωση χωρίς ξένους στρατούς, παραμένει το ελπιδοφόρο όραμα όλων μας. Η επίτευξη αυτού του οράματος είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ηρωικά πεσόντες, τους δολοφονηθέντες και τους αγνοούμενούς μας, των οποίων η ηρωική θυσία είναι ο φωτεινός φάρος που καθοδηγεί τα βήματά μας προς τη δικαίωση των αγώνων μας για ελευθερία», ανέφερε ο κ. Βούρκος, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την εκφώνηση των ονομάτων των Μεσσηνίων αγνοουμένων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Τιμές, απέδωσε άγημα του 9ου Συντάγματος Πεζικού, ενώ τη μουσική κάλυψη παρέσχε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

 

 

Leave a Reply