ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αθλιότητα και συγκάλυψη για τα  πυρηνελαιουργεία καταγγέλλει ο Νίκος Γόντικας

0

Για αθλιότητα, την οποία η Περιφέρεια συγκαλύπτει, έκανε λόγο στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιο Πελοποννήσου, αναφορικά με το «καυτό» θέμα των πυρηνελαιουργείων, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νικος Γόντικας.

Τη στάση αυτή του κ. Γόντικα, καυτηρίασε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο οποίος ανέφερε πως η διεκδίκηση λύσης, θα συζητηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος. Ο Νίκος Γόντικας, χαρακτήρισε τα   πυρηνελαιουργεία, βιομηχανικές μονάδες με υψηλή ρύπανση, οι οποίες εδώ και δεκαετίες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις περιοχές που λειτουργούν, όπως και στην Πελοπόννησο. «Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και οι όροι λειτουργίας, τους επιτρέπουν κυριολεκτικά ασύδοτη λειτουργία, παρόλα αυτά παραβιάζουν ακόμη και αυτή την ελλιπέστατη νομοθεσία προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία από τη διαχείριση τεράστιων ποσοτήτων ελαιοπυρήνα, σύμφωνα με την εισήγηση 300 με 350 χιλιάδες τόνοι παράγονται μόνο στη Μεσσηνία, ενώ ο τόνος επεξεργασμένου πυρήνα πωλείται από τα εργοστάσια περίπου 100 ευρώ και το πυρηνέλαιο 1,5 ευρώ το λίτρο.

Τα πυρηνελαιουργεία της ΒΙΠΕ Μελιγαλά, μιας Βιομηχανικής Περιοχής που απέχει μόνο 200 μέτρα από την πόλη, είναι από τα πιο ρυπογόνα και επιβαρύνουν τους κατοίκους και το περιβάλλον πολλά χρόνια», δήλωσε ο κ. Γόντικας που επεσήμανε πως οι ευθύνες του περιφερειάρχη και της πλειοψηφίας είναι μεγάλες και στάθηκε σε αποφάσεις που ελήφθησαν το 2011 και το 2012! «Τώρα που οι συσσωρευμένες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και στο περιβάλλον έχουν κορυφώσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων, φέρατε μια πρόταση που είναι ευχολόγια και λόγια του αέρα, με προφανή στόχο την άμβλυνση των αντιδράσεων και το σταμάτημα της λειτουργίας των πηρυνελουργείων πριν από την αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αν το κράτος δεν επιβάλλει για τα πυρηνελαιουργεία  συγκεκριμένες τεχνικές και περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές που αφενός θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντας, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κάτοικων, αφετέρου δεν θα επιτρέψει καμιά επιπλέον επιβάρυνση, τόσο στους εργαζόμενους των πηρυνελουργείων, όσο και στους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς και τα μικρά ελαιοτριβεία και συνολικά στις λαϊκές οικογένειες, αφού είναι γνωστή η τακτική της μετακύλησης κάθε «κόστους» των βιομηχάνων στις πλάτες των εργαζομένων (μειώσεις μισθών κτλ), των παραγωγών (μείωση τιμής πρώτης ύλης) και των λαϊκών οικογενειών(αύξηση τιμής προϊόντος)», ανέφερε ο Νίκος Γόντικας.

Γ. Α.

 

Leave a Reply