ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερχεται η απόφαση για το τέλος στην πλαστική σακούλα

0

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου πρόκειται να εκδοθεί η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας και τη σταδιακή απαγόρευσή της.

Αυτήν την εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, αναμένεται να καλέσει σε συναντήσεις διαβούλευσης παραγωγούς πλαστικής σακούλας και επιχειρήσεις λιανικής.

Στο σχέδιο της ΚΥΑ που έχει διαβιβαστεί προβλέπεται η εισαγωγή ειδικού τέλους που θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τη χρήση σακούλας πολλαπλών χρήσεων. Η εισαγωγή του τέλους προβλέπεται να εφαρμοστεί μόνο στα καταστήματα με πάνω από δύο Ταμειακές μηχανές και όχι σε λαϊκές αγορές και περίπτερα. Πλέον οι καταναλωτές θα καλούνται να πληρώνουν έως και 8 λεπτά του ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα. Κάθε μια θα χρεώνεται αρχικά 0,04 ευρώ και για το διάστημα από 1/1/2018 έως την 30/6/2018. Ενώ από την 1η Ιουλίου του 2018 η χρέωση θα είναι ολόκληρη και κάθε σακούλα που θα κοστίζει στον καταναλωτή 0,08 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια  ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Οι Έλληνες καταναλώνουν 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες ετησίως (αφορά το σύνολο του λιανεμπορίου), ή 400 σακούλες κατά κεφαλήν, αριθμός που είναι 10% υψηλότερος από το 2015. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν 4,5 δισεκατομμύρια σακούλες. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι τεράστια και έτσι η χρέωση για τις πλαστικές σακούλες θα μειώσει τη χρήση τους ενώ παράλληλα τα χρήματα θα κατευθύνονται σε περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και στους δήμους προκειμένου αυτοί να προμηθεύουν τους πολίτες τους με επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.

Πού θα πηγαίνουν τα χρήματα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρη Πολιτόπουλο, το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο να τεθεί από το υπουργείο σε διαβούλευση, ενώ ο ΕΟΑΝ θα είναι ο αρμόδιος διαχειριστής και ελεγκτής.

«Τα χρήματα θα κατευθύνονται αποκλειστικά σε περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ ένα ποσό θα “επιστρέφεται” στους δήμους προκειμένου να χορηγήσουν επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες στους πολίτες» τόνισε.

Η τοποθέτηση του κ. Πολιτόπουλου έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών που αφορούσε στα πορίσματα έρευνας σχετικά με τη χρήση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα, καθώς και στη «σύμπραξη» τεσσάρων αλυσίδων στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και τη σταδιακή μείωση της χρήσης της.

Βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας, έως το 2020 η χρήση της πλαστικής σακούλας θα πρέπει να μειωθεί κατά 80%.

Leave a Reply