ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη παράταση για τους δασικούς χάρτες από την κυβέρνηση που μέχρι χθες ήταν… ανένδοτη ταλαιπωρώντας τους ιδιοκτήτες!

0

ΑΠΟΔΕΧΟΜΕΝΗ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΕΩΝ

Αφού πρώτα …έψησαν το ψάρι στα χείλη των ιδιοκτητών γης, ταλαιπωρώντας τον κόσμο στην καρδιά του καλοκαιριού, τελικά, αποφάσισαν χθες, να δώσουν μια ακόμη παράταση στη διάρκεια ανάρτησης των  δασικών χαρτών! Ο λόγος για την κυβέρνηση, καθώς με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα ενσωματωθεί στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, η διάρκεια παρατείνεται μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.

Τα προβλήματα που είχαν ανακύψει και παραμένουν, είναι πολλά, καθώς πάρα πολλά στρέμματα γης έχουν χαρακτηριστεί βάση των αεροφωτογραφιών του 1945(!) ως δασικά, ενώ κίνδυνος ελλοχεύει και για τις επιδοτήσεις! Η παράταση σκοπεύει να δώσει επαρκή χρόνο σε όλους τους ενδιαφερόμενους ώστε να εξαντλήσουν εντός του Αυγούστου και μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός που υπάρχει στις αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω της μεγάλης προσέλευσης, ενώ επιπλέον χρόνος δίνεται και στους αγρότες που επιδοτούνται για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα για την υποβολή των αιτήσεων. Παράλληλα, μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, παρατείνεται και η ημερομηνία υποβολής τοπογραφικών διαγραμμάτων, ενώ έτσι, διευκολύνονται και οι κάτοικοι του εξωτερικού που θα βρίσκονται αυτή την περίοδο στη χώρα μας για καλοκαιρινές διακοπές και θα μπορούν να ρυθμίσουν τυχόν εκκρεμότητές τους με τους δασικούς χάρτες. Η νέα παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών παρέχει επίσης, ένα τελευταίο προς αξιοποίηση περιθώριο στους Δήμους, προκειμένου να υποβάλουν τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, αποφεύγοντας τη δημιουργία προβλημάτων στους πολίτες των Περιφερειών τους.

ΠΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ειδικότερα, έως τη λήξη της παράτασης, στις 7 Σεπτεμβρίου, δίνεται το περιθώριο χρόνου για την χρησιμοποίηση των παρακάτω εργαλείων:

  • Υποβολή αντιρρήσεων επί του χαρακτήρα των εκτάσεων στον αναρτημένο δασικό χάρτη.
  • Υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στον χάρτη.
  • Υποβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που είχαν στο παρελθόν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ.
  • Οριοθέτηση επί του χάρτη από τους Δήμους των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων

Όσον αφορά στο τελευταίο, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες, δύο μέρες πριν την λήξη της προηγούμενης πια, καταληκτικής ημερομηνίας, υπάρχουν ακόμα, 20 Δήμοι που δεν έχουν διασφαλίσει τα συμφέροντα των πολιτών τους, μεταξύ των οποίων και οι Δήμοι Πύλου – Νέστορος και Οιχαλίας, από τη Μεσσηνία. Τόσο οι Δήμοι όσο και άλλοι φορείς και Επιτροπές Αγώνα (μεταξύ αυτών και της Μάνης) είχαν ζητήσει παράταση της προθεσμίας για υποβολή αντιρρήσεων, αλλά και τροποποιήσεις σε νομοθετικές ρυθμίσεις για το επίμαχο ζήτημα των δασικών χαρτών.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΠΕ

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της παράτασης, αίτημα παράτασης της προθεσμίας στον υπουργό Περιβάλλοντος, κατέθεσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, στα μέλη της οποίας γνωρίζοντας προφανώς την εξέλιξη, δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Κώστας Αγοραστός και Αλέκος Καχριμάνης, είχαν ζητήσει σε επικοινωνία με τον κ. Φάμελλο, παράταση τουλάχιστον, μέχρι το τέλος Αυγούστου! «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ θεωρεί την παράταση επιβεβλημένη λόγω του τεράστιου όγκου σε αριθμό αμφισβητήσεων, της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και του μεγάλου χρόνου που απαιτείται για τη γραφειοκρατική υποβολή και αποπεράτωση των αιτημάτων.

Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να αποκλειστούν χιλιάδες γεωργοί από το καθεστώς των επιδοτήσεων και η χώρα να χάσει εκατομμύρια ευρώ εισρεόμενων πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επαναφέρει την πρόταση που έχει καταθέσει και στο παρελθόν η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας να ληφθούν αριθμοί ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου για όλους τους γεωργούς που τα επιδοτούμενα αγροτεμάχιά τους εμφανίζουν πρόβλημα, σε συνεργασία των υπηρεσιών των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΟΠΕΚΕΠΕ) που έχει αναλυτικά τα ΑΦΜ και τις περιπτώσεις αλληλοεπικαλύψεων γεωργικών γαιών και δασικών χαρτών, αλλά και του ατομικού κλειδάριθμου που «πατά» στους κωδικούς TAXIS για κάθε περίπτωση», ανέφερε η ΕΝΠΕ που όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τελικά, δικαιώθηκε! Ζητούμενο παραμένει ωστόσο η στάση της κυβέρνησης που επεσήμανε πως δε θα δοθεί άλλη παράταση και ταλαιπωρούσε εν μέσω θέρους τους ιδιοκτήτες για να επανέλθει στο παρά πέντε, με μια νέα τρίτη στη σειρά, παράταση προθεσμίας!

Γ. Α.

Leave a Reply