ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διαψεύδει το δήμαρχο Αργους η “ΗΛΕΚΤΩΡ”: Σε «ηλεκτροσόκ» ο Καμπόσος για τη διαχείριση των σκουπιδιών!

0

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΥΣ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Δίχως τέλος η κόντρα σε βάρος των δημοτών, για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων! Χθες, ένα ακόμη επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στο… σήριαλ αυτό, με αφορμή τις νέες δηλώσεις του πρωταγωνιστή της κόντρας, Δημήτρη Καμπόσου. Ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, ο οποίος είναι από τους… πρωτεργάτες δημάρχους της Περιφέρειας, που δεν επιθυμούν το έργο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να το καθυστερήσει, έβαλε κατά του Παναγιώτη Νίκα, τονίζοντας πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει επιλέξει μια πολύ ακριβή λύση για τη διαχείριση. Σε δεύτερο χρόνο μάλιστα, στρεφόταν κατά της εταιρείας, η οποία στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μειοδότησε με περισσότερα χρήματα απ’ ότι στο δικό του Δήμο, όπου ανεδείχθηκε δεύτερη όπως χαρακτηριστικά είπε! «Ο κύριος αυτός, (σ.σ. δήμαρχος Καλαμάτας) με μια εταιρεία που θα μπορούσε να την έχει διώξει, πήρε 59,9 ευρώ, με το ποσό αυτό να φτάνει στον Καλαματιανό ως 83 ευρώ, ενώ εγώ σχεδόν 45 ευρώ, βγήκε και δήλωσε πως δεν έχει δει τίποτε στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», εδώ τα έχω όλα! Δε λέω ψέματα κύριε και αυτές είναι πολύ φθηνές δικαιολογίες», δήλωσε χθες ανταπαντώντας στον Παναγιώτη Νίκα ο Δημήτρης  Καμπόσος, ενώ θέση πήρε και η εταιρεία «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.», με την οποία προχωρά στη διαχείριση ο Δήμος Καλαμάτας και σύμφωνα με τον Καμπόσο, έδωσε πιο μικρή προσφορά στο Δήμο Άργους – Μυκηνών.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΗΛΕΚΤΩΡ  ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟΣΟ

«Με κατάπληξη ενημερωθήκαμε για τις θέσεις του αξιότιμου δημάρχου Άργους- Μυκηνών κ. Καμπόσου ο οποίος σύγκρινε κι ακολούθως προχώρησε σε σχολιασμούς αναφορικά με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων μεταξύ της πόλης του και της Καλαμάτας με την οποία αναμένεται να υπογράψουμε σύμβαση», αναφέρουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.» που  είναι ο βραχίονας Διαχείρισης Απορριμμάτων του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εταιρεία, όπως αναφέρει έχει κατασκευάσει 25 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων διαφόρων τεχνολογιών ανά την Ευρώπη και την Ελλάδα υπό μορφή σύμβασης παραχώρησης με την επενδυτική της συμμετοχή και κάνει λόγο για  μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης κι αξιοπιστίας με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης που υπηρετεί. ¨

Αναφέρει Η ΗΛΕΚΤΩΡ στην απάντησής της: «Προς αποκατάσταση της ορθότητας και συγκρισιμότητας των στοιχείων και δεδομένων και προς αποφυγή εντυπώσεων οφείλουμε να ενημερώσουμε σχετικά τα ακόλουθα:

  • Ο διαγωνισμός που προκήρυξε ο Δήμος Άργους – Μυκηνών έχει «σπάσει» το συνολικό σύστημα της προσωρινής διαχείρισης για 18.712 τόνους ετησίως σε τρεις διαφορετικές εργολαβίες:
  • 1o Έργο: «Κατασκευή Μονάδας Μηχανικής Διαλογής στα πλαίσια Προσωρινής Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων», Προϋπολογισμού 1.198.462,24 € με ΦΠΑ
  • 2ο Έργο: «Λειτουργία Μονάδας Διαχείρισης – Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης και Προσωρινής Διαχείρισης Στερεών Αστικών Αποβλήτων 2016-20 Δήμου Άργους-Μυκηνών».
  • 3ο Έργο: Δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα και θα πρέπει να προκηρυχθεί η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων προκειμένου να μπορεί ο Ανάδοχος του 2ου Έργου να παρέχει τις υπηρεσίες διαχείρισης.

Έτσι, με το συγκεκριμένο σύστημα διαγωνισμών ο Δήμος Άργους – Μυκηνών παρέχει (αφού κατασκευάσει ή προμηθευτεί) τα περισσότερα στοιχεία του απαιτούμενου εξοπλισμού για την παροχή των υπηρεσιών διαχείρισης. Για το λόγο αυτό στο κόστος της προσωρινής διαχείρισης θα πρέπει να προστεθεί το κόστος της κατασκευής των υποδομών και της προμήθειας και συντήρησης των μηχανημάτων, το οποίο υπερβαίνει τα 2,5 εκ. €, που σημαίνει άνω των 40 €/τόνο επιπλέον του τιμήματος του Αναδόχου στο Άργος», επισημαίνει η εταιρεία που στέκεται στα της Καλαμάτας.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Ο Δήμος Καλαμάτας αντίθετα, έχει προχωρήσει σε ένα ενιαίο κι ολοκληρωμένο έργο προσωρινής διαχείρισης για 28.000 τόνους ετησίως, για το οποίο ο Ανάδοχος είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνος και για την παροχή του συνόλου του εξοπλισμού. Κατά συνέπεια, το προ­σφερόμενο τίμημα των 59,1 €/τόνο που προσέφερε η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. προς το Δήμο Καλαμάτας καταλήγει να είναι φθηνότερο σε σχέση με το τίμημα που έχει προσφερθεί και το οποίο τελικά θα αφορά ένα μέρος και μόνον των υπηρεσιών προς το Δήμο Άργους –Μυκηνών», επισημάνει η «ΗΛΕΚΤΩΡ» και βάζει στο… τραπέζι τις διαφορές των δύο Δήμων

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, η διαφορά –κάτι που δε δηλώνει ο κ. Καμπόσος- είναι πως στο Άργος ο Δήμος θα κληθεί να βάλει περισσότερα χρήματα

  • Στο Άργος το σύνολο των εγκαταστάσεων κατασκευάζεται από το Δήμο όπως επίσης κι ο παρεχόμενος εξοπλισμός, ενώ στην Καλαμάτα όλος ο εξοπλισμός είναι του Αναδόχου, με αποτέλεσμα το κόστος απόκτησης, απόσβεσης, μίσθωσης, συντήρησης και γενικά χρήσης του εξοπλισμού για την Καλαμάτα να είναι υψηλότερο.
  • Στο Άργος, για το ακριβότερο μέρος του εξοπλισμού η συντήρηση είναι ευθύνη του Δήμου και του αντίστοιχου προμηθευτή για 2 έτη. Οπότε το κόστος συντήρησης στο Άργος που αναλογεί στον ανάδοχο είναι χαμηλότερο μιας και μεγάλο μέρος του, το επιβαρύνεται ο Δήμος.
  • Στο Άργος φαίνεται ότι η εγκατάσταση είναι συνδεμένη με το δίκτυο ύδρευσης πόλης. Στην Καλαμάτα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Έτσι το κόστος του νερού είναι υψηλότερο.
  • Για την Καλαμάτα η ευθύνη της λειτουργίας είναι εξ ολοκλήρου του Αναδόχου.
  • Η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού στο Άργος δεν προβλέπονταν από τα τεύχη. Είναι προσφορά χωρίς επιπλέον κόστος(;;;) της αναδόχου εταιρίας σύμφωνα με τη δεσμευτική προσφορά της.

Και καταλήγει στην απάντησή της η ΗΛΕΚΤΩΡ: «Με αυτά τα στοιχεία η ΗΛΕΚΤΩΡ επιθυμεί να αποκαταστήσει την ορθότητά των πληροφοριών και των γεγονότων ευχόμενη καλή επιτυχία στο έργο και των δύο πόλεων στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων μας.»

Leave a Reply