ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Είναι η Τουρκία απειλή;

0

 «ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, βέβαια, δεν περιορίζεται στον Ερντογάν σε ό,τι αφορά την Τουρκία ως απειλή για την Ελλάδα και την περιοχή.

Η ΕΞΑΛΛΗ κεμαλική αντιπολίτευση συναγωνίζεται τον Τούρκο πρόεδρο σε εθνικισμό και επιθετικότητα.

ΠΟΛΛΕΣ από τις επιθετικές προς την Ελλάδα δηλώσεις Τούρκων υπουργών γίνονται στη Βουλή, κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκεί η αντιπολίτευση.

 H ΤΟΥΡΚΙΑ αποτελεί απειλή. Και όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα. Η χώρα μας είναι δέκτης ίων απειλών στα δυτικά της Τουρκίας. Σε ξηρά και θάλασσα.

Η ΕΛΛΑΔΑ εδώ και αρκετά χρόνια τηρεί στην εξωτερική πολιτική της στάση υπέρ της προσέγγισης της Τουρκίας με την Ευρώπη και μάλιστα στήριξε ενεργά την ενταξιακή της διαδικασία.

ΟΡΘΩΣ πιστεύαμε πως μια τέτοια προσέγγιση θα ευνοούσε τις σχέσεις των χωρών μας, αφού αυτονόητα θα σήμαινε τον σεβασμό εκ μέρους της Τουρκίας του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», των βασικών κανόνων δικαίου, αλλά και των αξιών που ισχύουν στην Ευρώπη, κάτι που θα μείωνε τις εντάσεις και θα αύξανε τις πιθανότητες ειρηνικής συμβίωσης και οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας.

Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ στην ανάγκη διατήρησης της ισορροπίας των εξοπλισμών, όση συζήτηση κι αν χωράει το θέμα αυτό.

ΑΥΤΕΣ είναι οι απόψεις που καταθέσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αυτή είναι και η μόνη ρεαλιστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας.»

***

ΕΙΝΑΙ τελικά η Τουρκία απειλή;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ του Ανδρέα Λοβέρδου, που συν τοις άλλοις έχει διατελέσει και υφυπουργός  Εξωτερικών, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία.

ΤΟ επιβεβαιώνουν άλλωστε και τα αποσπάσματα από το άρθρο που παρέθεσα.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ μετά το σκηνοθετημένο πραξικόπημα και τις υπερεξουσίες που απέκτησε ο Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα δείχνει περισσότερο αποθρασυσμένη από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ αυτό το θράσος δεν μπορεί να αποτελεί εγγύηση για καλές σχέσεις με την Ελλάδα, όσο κι αν η Ελληνική πλευρά δείχνει μια σταθερή νηφαλιότητα και ψυχραιμία παρά τις κατά καιρούς έντονες προκλήσεις που δέχεται.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ στοιχείο της τουρκικής προκλητικότητας είναι και η στάση που κρατάει η Τουρκία στο Κυπριακό ακυρώνοντας συνεχώς κάθε πρωτοβουλία για μόνιμη και βιώσιμη λύση.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ όμως τελικά επισημαίνεται από κάθε πλευρά πως η Τουρκία αποτελεί απειλή;

ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ δυστυχώς φίλτατοι σημαίνει.

ΠΩΣ ΕΜΜΕΣΩΣ πλην σαφώς η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να συνεχίζει να συμμετέχει στο πολυδάπανο γαϊτανάκι των εξοπλιστικών προγραμμάτων για ευνόητους λόγους.

ΤΟΣΟ απλά και πανάκριβα βεβαίως.

Θανάσης Παντές

115 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply