ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεχωριστή η συναυλία με το «Άξιον Εστί» και το Γιάννη Θωμόπουλο

0

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

Πλούσιο είναι και στη Μεσσήνη, το πολιτιστικό καλοκαίρι, με ενδιαφέρουσες και σημαντικές να είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην ευρύτερη περιοχή. Στο επίκεντρο φυσικά, η Αρχαία Μεσσήνη, όπου απόψε, ξεχωριστό αναμένεται το… ταξίδι στα μουσικά μονοπάτια του Σταύρου Ξαρχάκου, με οδηγό, την εκπληκτική φωνή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Τη Δευτέρα, ιδιαίτερη είναι η μεγάλη συναυλία με τίτλο «Άξιον Εστί» στην οποία ο Μεσσήνιος Γιάννης Θωμόπουλος, θα ερμηνεύσει τη μελοποιημένη από τον Μίκη Θεοδωράκη, ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. «Ο Δήμος Μεσσήνης, όλο το χρόνο, αλλά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, προσπαθεί να αναδείξει το διακύβευμα αξιών, όπως του χώρου γενικότερα και ειδικότερα του Θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης, αλλά και του μεγάλου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη! Έτσι λοιπόν θα παρουσιάσουμε το έργο «Άξιον Εστί» και αυτή δεν είναι η αρχή, αλλά ούτε και το τέλος των δράσεών μας και σας καλώ σε αυτή τη μεγαλειώδη εκδήλωση, σ’ αυτή τη…. φωτεινή βραδιά», δήλωσε ενημερώνοντας ντόπιους και επισκέπτες για την ξεχωριστή αυτή συναυλία, ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης.
Η εκδήλωση διοργανώνεται ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος», με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Κώστα Τσεφαλά, να καλεί όλους να συμμετάσχουν κάνοντας λόγο για μια ιστορική συναυλία.  «Η εκδήλωση αυτή, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, καθώς το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη που μελοποίησε ο μεγάλος μας μουσουργός Μίκης Θεοδωράκης, έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και έχει ερμηνευτεί από το συμπατριώτη μας Γιάννη Θωμόπουλο σε πολύ μεγάλα κέντρα Πολιτισμού! Αυτή τη στιγμή, με τη συμβολή του εξαίρετου  μουσικού του, διευθυντή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Καλαμάτας Κώστα Νικολέα, επιστρέφει στην Αρχαία Μεσσήνη και πάλι με ερμηνευτή το Γιάννη Θωμόπουλο και εμείς είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του Δήμου μας», δήλωσε ο κ. Τσεφαλάς, με τον εκπρόσωπο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σταμάτη Φριτζήλα, να αναφέρεται στο… άνοιγμα των σημαντικών αυτών χώρων, στο κοινό!

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

«Η Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, είναι συχνά θετική στην έγκριση αιτημάτων προσωρινής παραχώρησης μνημείων της Αρχαίας Μεσσήνης και άλλων αρχαιολογικών χώρων υπό όρους για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων», ανέφερε ο Σταμάτης Φριτζήλας και συνέχισε. «Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κυρίως τα Εκκλησιαστήριο, το Στάδιο και το Θέατρο! Στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης την περίοδο της μεγάλης ακμής της πόλης, θα τελούνταν μουσικοί αγώνες και η κοινωνία θα συνέρρεε από όλα τα σημεία της χώρας. Στο πέρασμα των χρόνων, έχει γίνει μέρος για ακούσματα όλων των εποχών και όλων των αποχρώσεων, αρκεί να αποδίδονται από εμπνευσμένους καλλιτέχνες που δίνουν την ψυχή τους, στο λόγο, στη φωνή ή στο όργανο που παίζουν! Αυτή τη φορά, στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη θα αποδώσει η φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εφορίας Αρχαιοτήτων με το διευθυντή της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας Κώστα Νικολέα, να αναφέρεται στην έμπνευση τους Θεοδωράκη!

 ΠΩΣ ΜΕΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»

«Το 1954 όταν έφευγε από την Ελλάδα και πήγαινε Ελβετία – Γαλλία, έφευγε με μια εικόνα από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο που τα παιδιά ήταν πολύ φτωχά, αποδυναμωμένα! Πήγε σε χώρες αρκετά πλούσιες, όπου τα παιδιά ήταν καλοντυμένα και έτρωγαν πρωινό και τον ρωτούσαν όταν έλεγε πως ερχόταν από την Ελλάδα «εσείς που πολεμήσατε;»  και αυτή ήταν η αιτία που έγραψε το ‘Άξιον Εστί’», εξήγησε ο κ. Νικολέας, με τον Σταμάτη Φριτζήλα να εύχεται καλή επιτυχία. «Ως προϊστάμενος του τμήματος προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων της Εφορίας Αρχαιοτήτων, εκ μέρους της προϊσταμένης  Μιλήτση – Κεχαγιά και των αρχαιολόγων της, ευχόμαστε καλή επιτυχία», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Φριτζήλας, ενώ καλή επιτυχία, ευχήθηκε και η πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ, αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

«Λίγες μέρες πριν την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, το αστέρι του πολιτισμού, της μουσικής, της δημοκρατίας, ενός παγκοσμίου έλληνα, θα σταθεί πάνω από τα θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης και θα… ποτίσει τη σκέψη και τα συναισθήματά μας, θυμίζοντάς μας για άλλη μια φορά, ότι σ’ αυτή τη χώρα και στη συγκεκριμένη περιοχή, γεννήθηκε και μεγαλούργησε ανά τους αιώνες, η δημοκρατία, ο πολιτισμός, η τέχνη, η μουσική! Αισθάνομαι ταπεινότητα να αναφερθώ σε ημέρες και έργα του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς η αναφορά απλώς, και το άκουσμα του ονόματός του μας γεμίζει περηφάνια! Η «παρουσία» του «Άξιον Εστί» στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης είναι συμβολική, καθώς σημαίνει αντάμωμα, συνάντηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με το σύγχρονο. Το μυαλό μας και τα συναισθήματά μας θα αφεθούν ελεύθερα και σε συνδυασμό με τα… ορμητικά νερά του Παμίσου, θα οδηγηθούμε σε στιγμές μεγαλείου και τέχνης», δήλωσε η Γεωργία Παναγοπούλου απευθύνοντας το δικό της κάλεσμα συμμετοχής σε όλους!
Η εκδήλωση τη Δευτέρα θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ

Leave a Reply