ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη και ξενάγηση από τον Πέτρο Θέμελη

0

 ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΝ «Η ΑΡΚΑΔΙΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ»

arxaia-messhnh-3

Ο Σύλλογος Κυπαρισσίων «Η Αρκαδιά» και το περιοδικό «Τριφυλιακή Εστία», συνεχίζοντας την προσπάθεια να φέρουν πιο κοντά τους συμπατριώτες στη στέρεη βάση της πολιτισμικής ταυτότητας και των παραδόσεων, πραγματοποίησαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017, με μεγάλη επιτυχία, εκδήλωση – επίσκεψη – ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, μοναδικού ενδιαφέροντος και σπουδαιότητας.

 «Είχαμε τη χαρά και την τιμή, και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό, η παρουσίαση – ξενάγηση και συζήτηση να γίνει από τον αρχαιολόγο καθηγητή κ. Πέτρο Γ. Θέμελη, στον οποίο και οφείλουμε την ανάδειξη και την επιστημονική τεκμηρίωση όλου αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δ. Σ. του Συλλόγου Αρκαδιά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη, συζήτηση και φαγητό στο όμορφο και φιλόξενο χωριό Μαυρομμάτι.

arxaia-messhnh-1

 Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

 Χάρη στις ανασκαφές της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας από το 1986 ως σήμερα και κυρίως τις αναστηλώσεις, η αρχαία Μεσσήνη, τραυματισμένη από τα στοιχεία της φύσης και τα χέρια των αδίστακτων μεταλλοκυνηγών του σκοτεινού Μεσαίωνα, σκεπασμένη κάτω από επιχώσεις πολλών μέτρων, ξαναβλέπει το φως, ζει μια δεύτερη ζωή στο σύγχρονο κόσμο. Δέχεται χιλιάδες επισκέπτες που απολαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιλεγμένα θεάματα και ακούσματα μέσα στα αρχαία οικοδομήματα θέασης και ακρόασης. Εκτός από τις μεγάλες και συνεχείς χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, σημαντική είναι και η οικονομική συμβολή χορηγών στο έργο.

Αυτό που χαρακτηρίζει σήμερα την αρχαία Μεσσήνη και τη διακρίνει από άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους είναι το στοιχείο της εξέλιξης, της σταδιακής αποκάλυψης, της ανάπλασης και της αναγέννησης. Εμφανίζεται κάθε μέρα με μια νέα, όλο και πιο ολοκληρωμένη μορφή. Τα περισσότερα μνημεία δημιουργήθηκαν από το μηδέν, ανασυγκροτήθηκαν μέσα από λιθοσωρούς. Το στοιχείο της εξέλιξης, του γίγνεσθαι και όχι του παγιωμένου αρχαιολογικού χώρου που χαρακτηρίζει την αρχαία Μεσσήνη αναδεικνύεται εναργέστερα μέσω των εικόνων. Πίσω από τις εικόνες βρίσκονται οι σταθεροί και άξιοι συνεργάτες μου, οι αρχαιολόγοι, οι έμπειροι συντηρητές και το ολιγάριθμο αλλά ικανότατο και αφοσιωμένο εργατοτεχνικό προσωπικό που απαρτίζεται αποκλειστικά από Μεσσήνιους.

Η αρχαία Μεσσήνη, ως ένα αρχαιολογικό και οικολογικό πάρκο, έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική και πληρότητα χάρη στις δυνατότητες που προσφέρουν τα μεγαλειώδη αρχαιολογικά κατάλοιπα μιας αρχαίας πόλης (ευανάγνωστης και παιδευτικής), το αλώβητο φυσικό περιβάλλον, οι ήπια δομημένοι σύγχρονοι οικισμοί που την περιβάλλουν, καθώς επίσης οι μακρόχρονες επενδύσεις χρόνου και κόπου των τελευταίων τριών δεκαετιών με την οικονομική υποστήριξη του Ελληνικού Κράτους, των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και των χορηγών. Μια αρχαία πόλη αναγεννιέται μέσα από τα ερείπιά της, αναπλάθεται, ζει μια δεύτερη ζωή στο παρόν με τις αγορές, τα ιερά, τα μνημεία, τα τείχη και τα θέατρά της, συνεχίζει να φιλοξενεί ανθρώπους και ιδέες, έργα τέχνης και θεάματα, να δημιουργεί πολιτισμό.

Τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος που μας περιβάλλουν δεν είναι μονοσήμαντες οντότητες, μεταδίδουν σύνθετα νοήματα που μετασχηματίζονται καθώς διάφορες κοινωνικές ομάδες και άτομα συνδιαλέγονται καθημερινά μαζί τους, αναπτύσσοντας αμφίδρομες σχέσεις με διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις.

Αρχαία Μεσσήνη: Απόσπασμα από το πρόσφατο άρθρο του καθηγητή κ. Π. Θέμελη για την Τριφυλιακή Εστία. Ολόκληρο το άρθρο θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος της Τριφυλιακής Εστίας (Φθινόπωρο 2017)].

 

 

Leave a Reply