ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το κλειδί είναι η δημόσια διοίκηση και η γραφειοκρατία

0

«ΟΣΟΙ πιστεύουν και διαλαλούν ότι με την ολοκλήρωση των «διαπραγματεύσεων» με την τρόικα ανέτειλε μία νέα εποχή στην Ελλάδα, κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους.

ΟΠΩΣ ακριβώς κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους εκείνοι που δεν αναγνωρίζουν κανένα βήμα προς τα εμπρός και υπόσχονται να ξαναφέρουν στη ζωή μας μια πραγματικότητα ψευδαισθήσεων και ευδαιμονίας που μας οδήγησε στην καταστροφή και πέρασε ανεπιστρεπτί.

ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ της συμφωνίας που επήλθε την περασμένη εβδομάδα με την τρόικα είναι ποικίλες, κάποιες συγκεκριμένες και άλλες που επιτρέπουν παρερμηνείες και πολιτική εκμετάλλευση, αλλά πέρα από αυτές υπάρχει ένας τομέας, ο οποίος παραμένει σαφώς καθυστερημένος.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τη δημόσια διοίκηση και την εκτελεστική εξουσία, που συνεχίζουν να διακρίνονται για τις χαμηλές επιδόσεις τους.

ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ θέματα των σκουπιδιών όλο προχωρούν και όλο στα ίδια μένουν, ενώ η χώρα επιβαρύνεται συνεχώς με ανάλογα πρόστιμα. Οι ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν διάφορα προγράμματα, επιδεικνύουν πολύ συχνά ανεπάρκεια. Οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης γίνονται όλο και μεγαλύτερες.
ΓΙΝΕΤΑΙ πολύς λόγος για το αριθμητικό μέγεθος της δημοσιοϋπαλληλίας στην Ελλάδα, για το αν αυτό είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΧΕΙ και αυτό τη σημασία του, αλλά πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει κατά πόσον είναι αποτελεσματική η δημόσια διοίκηση σε όλες τις μορφές της.»

***

ΑΠΟ ΤΟΝ Άγγελο Στάγκο τα αποσπάσματα του άρθρου που προηγήθηκε που τιτλοφορείται: «Το κλειδί είναι η δημόσια διοίκηση».

ΜΕΝΕΙ να δούμε ποιοι έχουν αυτό το «κλειδί» και πως ανοίγει τις κλειστές «πόρτες» της αποτελεσματικής λειτουργίας του κρατικού οικοδομήματος.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως γίνεται συνεχώς ολοφάνερο πως ενώ το «κλειδί» υπάρχει οι κλειδοκράτορες που το έχουν δεν καταφέρνουν να το χρησιμοποιήσουν όσο αποτελεσματικά χρειάζεται η κοινωνία και οι πολίτες.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ η δημόσια διοίκηση δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στο ρόλο της, παρά τις επιμέρους κατά καιρούς βελτιώσεις που έχουν γίνει, κι αυτό γιατί δεν έχει δείξει την ανάλογη διάθεση να συγκρουστεί με το τέρας της γραφειοκρατίας.

ΑΛΛΑ πώς να συγκρουστεί όταν αυτό το τέρας είναι που τελικά καθορίζει την εξουσία που ασκεί η λεγόμενη δημόσια διοίκηση;

ΣΕ ΑΥΤΗ άλλωστε δεν βασίζονται και οι εκάστοτε κρατούντες για να παραμείνουν γαντζωμένοι στο άρμα της εξουσίας;

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ είναι τέρας και οι καρεκλοκένταυροι τέρατα.

ΚΙ ΟΣΟ αυτοί κρατούν το κλειδί η δημόσια διοίκηση θα εξακολουθεί να νοσεί και να παράγει παρενέργειες.

 

Θανάσης Παντές

142 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply