ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ΣτΕ απέρριψε το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό κόλπο!

0

Nικητή, την… πλευρά των Δήμων και των πολιτών που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ανέδειξε μετά από χρόνια, η «μάχη» για την τύχη του Κυπαρισσιακού κόλπου, καθώς απορρίφθηκε το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.).

Ο κυπαρισσιακός κόλπος δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης», με… χαμένη, την πλευρά που ήθελε να καταστεί Εθνικό Πάρκο, δηλαδή να μην επιτρέπεται καμιά δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της αγροτικής. Στο θέμα, τα προηγούμενα χρόνια ενεπλάκη έντονα η πλευρά όσων πρότασσαν την προστασία της καρέτα – καρέτα, με τον Κυπαρισσιακό κόλπο άλλωστε, να έχει γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο ως περιοχή ωοτοκίας της χελώνας του εν λόγω είδους, που ωστόσο, έπαψε να είναι απειλούμενο, αλλά και την πλευρά εκείνη, των δημάρχων της ευρύτερης περιοχής και ιδιοκτητών ακινήτων που διαφωνούσαν με τον  χαρακτηρισμό «Περιοχή Προστασίας της Φύσης». Το Προεδρικό Διάταγμα, μεταξύ άλλων, στη Ζώνη Αγροτικού Τοπίου επέτρεπε τον αγροτουρισμό, ανάπτυξη καταστημάτων και δόμηση, υπό συγκεκριμένους «αυστηρούς» όρους, με την απόρριψή του από το ΣτΕ να χαρακτηρίζεται ως «νίκη» των δημάρχων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας φέρεται δικαιωμένος. «Δώσαμε ένα αγώνα με όλη μας τη ψυχή που λίγοι πιστέψαμε και δικαιωθήκαμε . Η προσπάθεια συνεχίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον Κυπαρισσιακό Κόλπο . Το ΣτΕ με την απόφαση του απορρίπτει το ΠΔ της Κυβέρνησης με πολύ σοβαρές παρατηρήσεις επί της ΣΜΠΕ πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ΠΔ αλλά και η ένσταση των Δήμων»

 

Leave a Reply