ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άναψε το «πράσινο φως» για τις ρυθμίσεις  των οφειλών προς τους Δήμους!

0

ΣΤΑ 13 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Τα 500 εκατ. ευρώ φτάνουν τα χρέη των πολιτών και των νομικών προσώπων προς τους δήμους της χώρας, με τα «ραβασάκια» να… πέφτουν βροχή σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες. Ανάμεσά τους, 13 εκατομμύρια ευρώ, οφείλονται μόνο στο Δήμο Καλαμάτας, με τους οφειλέτες να είναι αντιμέτωποι και με κατασχέσεις λογαριασμών. Τα πρώτα ειδοποιητήρια αναμένεται να φτάσουν μέσα στον Αύγουστο και οι Δήμοι σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα χρωστούμενα, θα δώσουν τη δυνατότητα ρύθμισης με απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους.

ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ

«Έχουμε στείλει ειδοποιήσεις και κάποιοι έχουν ήδη τακτοποιήσει τις οφειλές τους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Καλαμάτας Θανάσης Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στο Πολυνομοσχέδιο των ΟΤΑ και την πολυαναμενόμενη διάταξη που αφορούσε στις ρυθμίσεις, η οποία εφαρμόστηκε άμεσα. «Έχουμε κάνει κατασχέσεις σε λογαριασμούς για 75 φυσικά πρόσωπα και περιμένουμε τα στοιχεία από το Ειρηνοδικείο της Καλαμάτας και της Αθήνας για να δούμε τι δεσμεύσεις χρηματικών ποσών έχουν γίνει και καλούμε όσους έχουν οφειλές, να τις τακτοποιήσουμε», επεσήμανε ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε τους οφειλέτες πως έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση, εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών! «Οι οφειλέτες, έχουν περιθώριο να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση, μέχρι 30 Νοεμβρίου, όμως θα πρέπει να ξέρουν πως αν πληρώσουν με δόσεις, η πρώτη, θα πρέπει να πληρωθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών, αλλιώς θα χάνουν τη ρύθμιση! Κάποιος δε, που θα καταβάλει την πρώτη δόση, θα τύχει απαλλαγής από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ ή την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων, εκτός από τις κατασχέσεις που έχουν γίνει σε τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου το ποσό θα αφαιρείται από τη ρύθμιση», εξήγησε ο κ. Ηλιόπουλος τονίζοντας περεταίρω, πως «αν κάποιος χάσει τη ρύθμιση, τα μέτρα θα συνεχίσουν αν εφαρμόζονται, ενώ δίνεται η ευκαιρία σε όποιον δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει μέχρι τρεις συνεχόμενες δόσεις και δεν τις καταβάλλει, να μη βγει εκτός αυτής».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ

Οι δόσεις θα είναι έως 100 κατ’ ανώτατο όριο, θα είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί. Συγκεκριμένα, οφειλές προς τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μπορούν, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου Δήμου ή του Νομικού Προσώπου αυτού, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής , καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής:

  • Αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).
  • Αν εξοφληθούν σε δύο (2) έως είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη από 20 ευρώ, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%).
  • Αν εξοφληθούν σε εικοσιπέντε (25) έως σαράντα οκτώ (48) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%).
  • Αν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα (49) έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%)
  • Αν εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις (73) έως εκατό (100) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%),

Με τις επίμαχες διατάξεις ρυθμίζονται ειδικά θέματα εφαρμογής της προτεινόμενης ρύθμισης, όπως η εφάπαξ εξόφληση σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, η χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, η αναστολή διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης και η παραγραφή οφειλών. Τέλος, προβλέπεται ότι, εφαρμόζονται αναλογικά και για τις οφειλές προς τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών, οι ισχύουσες ειδικές διατάξεις αναφορικά με την παράταση προθεσμιών ή την αναστολή καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, λόγω εξαιρετικών περιστάσεων.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

117 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply