ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιδρομή αγριογούρουνων «τρώει» την ήδη μειωμένη παραγωγή σταφίδας με την τιμή πάνω από 1 ευρώ!

0

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΑ ΑΠΟ ΔΑΚΟ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ!!!

Στα πεδινά και στα πιο κεντρικά χτήματα της Μεσσηνίας, έχει… φτάσει η επιδρομή αγριογούρουνων, τα οποία στο πέρασμά τους δεν αφήνουν τίποτε όρθιο, προκαλώντας καίριο πλήγμα στην παραγωγή! Ιδιαίτερα σοβαρό, λίγο πριν ξεκινήσει για φέτος ο τρύγος της σταφίδας, είναι το πρόβλημα που καταγράφεται στο εν λόγω προϊόν με τον πονοκέφαλο δυστυχώς, ανίατο… «Μου το έλεγαν και δεν το πίστευα, μέχρι που είδα με τα μάτια μου την καταστροφή που γίνεται, η οποία είναι ολική και φυσικά, δεν αποζημιώνεται», δήλωσε με νόημα μιλώντας στη «Φ» ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας και αντιπρόεδρος της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας (ΣΚΟΣ) Κώτσας Κατσούλης, τονίζοντας διερωτώμενος, «ξέρεις τι είναι να καλλιεργεί κανείς όλο το χρόνο για να… ταΐζει τα γουρούνια;». Ο πρόεδρος της Ένωσης, μέρος της καλλιέργειας του οποίου έπεσε επίσης, θύμα… των αγριογούρουνων καυτηρίασε το γεγονός πως ακόμη η πολιτεία και δεν έχει αντιδράσει στο σοβαρό αυτό θέμα, που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις! «Δυστυχώς κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάτι! Σ’ ένα χτήμα μου που ήταν πρώιμο, έπεσαν μέσα και αν δεν το έφραζα, δε θα γλίτωνε τίποτε! Φτάσανε ακόμη και στο Αβραμιού που είμαστε στο κέντρο», ανέφερε ο κ. Κατσούλης, που μιλώντας για τη φετινή παραγωγή ανέφερε πως αυτή θα είναι ακόμη πιο μειωμένη, με την τιμή ωστόσο πολύ καλή!

ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ  1 ΕΥΡΩ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

«Πέρυσι, η παραγωγή ήταν μειωμένη γύρω στο 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όμως και φέτος, μετά και τις ζημιές από τον καύσωνα, αναμένεται ακόμη μικρότερη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης που επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη οι καταγραφές και πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες. Βέβαια, λόγω του μαρασμού του καρπού από τις υψηλές θερμοκρασίες, κάποιοι σταφιδοπαραγωγοί, προκειμένου να σώσουν ότι μπορούν από το προϊόν, έχουν ξεκινήσει ήδη τον τρύγο, όμως η εικόνα θα είναι ξεκάθαρη μετά από δύο εβδομάδες! Στο μεταξύ, όπως επισημάνθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΣΚΟΣ, λόγω των δεδομένων έτσι όπως καταγράφονται, η τιμή φέτος, μετά από αρκετά χρόνια, θα σπάσει το φράγμα του 1 ευρώ! «Μετά το 2013 που η τιμή είχε φτάσει το 1,50 ευρώ, φέτος λόγω συνθηκών θα ξεπεράσει το 1 ευρώ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Συνεταιριστικής και πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης, καλώντας και πάλι την πολιτεία να παρέμβει και δώσει άμεση λύση σο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με τα επικίνδυνα αγριογούρουνα που… σαρώνουν τη Μεσσηνία, ενώ στάθηκε στα προβλήματα και του «βασιλιά» του πρωτογενή τομέα, ελαιολάδου!

ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Εκτός από την παραγωγή σταφίδας που είναι μειωμένη και κινδυνεύει από τα αγριογούρουνα, στον… αέρα, φαίνεται πως βρίσκεται και η παραγωγή ελαιολάδου, καθώς ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί από τους εμπλεκόμενους φορείς, πως δε θα ανακύψει σοβαρό θέμα και καταστροφές από δακοπροσβολή και περαιτέρω ασθένειες, ελέω… της μεγάλης καθυστέρησης στην πρόληψη! «Ήδη έπρεπε να έχουν κρεμαστεί οι παγίδες, οι οποίες τοποθετούνταν τον Ιούνιο κανονικά και μπήκε ο Αύγουστος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Κατσούλης, τονίζοντας πως οι ψεκασμοί άργησαν, ενώ δεν είναι και αρκετοί! «Οι παραγωγοί ανησυχούν και πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν βαρύτητα πριν να είναι αργά και έχουμε τα περσινά φαινόμενα καθώς ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε! Η πολιτεία πρέπει να δει το θέμα και να το αντιμετωπίσει άμεσα! Στην πραγματικότητα, χθες…», τόνισε με έμφαση ο Κώστας Κατσούλης.

Leave a Reply