ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Πανηγύρια» και αντιδράσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ για τον Κυπαρισσιακό!

0

Σαν άλλο… νόμισμα με δύο όψεις, ερμηνεύεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να επιστρέψει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό κόλπο! Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αναβολή και όχι απόρριψη, με τους δήμαρχους ωστόσο, όπως και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, να «πανηγυρίζουν» δηλώνοντας δικαιωμένοι!

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

«Είχαμε προειδοποιήσει για την εξέλιξη, δυστυχώς όμως δεν μας άκουσαν», δήλωσε ο περιφερειάρχης σχολιάζοντας την εξέλιξη και συνέχισε. «Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι το ΣτΕ ακύρωσε το Προεδρικό Διάταγμα ζητώντας το αυτονόητο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, να εκπονήσει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Ο κ. Τατούλης, αναφέρθηκε στην αγαστή, όπως τη χαρακτήρισε,  συνεργασία της περιφερειακής αρχής με τους Δήμους της Μεσσηνίας και της Ηλείας, για την προάσπιση της αναπτυξιακής δυναμικής της περιοχής του Κυπαρισσιακού κόλπου και την αποτροπή δεσμευτικών πράξεων που υπονομεύουν το μέλλον της περιοχής. «Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος πιθανώς θα κατάλαβε ότι δεν μπορεί να αυτοσχεδιάζει αγόμενος από τις ιδεοληψίες του, αλλά ότι θα πρέπει να σέβεται τόσο τη θεσμική λειτουργία, όσο και τους νόμους του κράτους».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Στην ίδια κατεύθυνση και η δήλωση του δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, ο οποίος δήλωσε δικαιωμένος. «Αγωνιστήκαμε και αρχίσαμε το διάλογο της λογικής, της συναίνεσης και της συνεννόησης, αν και δε γίναμε ποτέ κατανοητοί! Τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν και δημιουργούν στο ευρύτερο περιβάλλον διεκδικήσαμε, καθώς ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι απών», ανέφερε με νόημα, σχολιάζοντας την απόφαση ο δήμαρχος Τριφυλίας, ο οποίος επεσήμανε ότι το ΣτΕ βασίστηκε στο σκεπτικό, πως η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) δεν ήταν άκρως εμπεριστατωμένη και πως τα στοιχεία που κατατέθηκαν, δεν επαρκούν για την τεκμηρίωση των απαγορεύσεων που προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα για την ευρύτερη περιοχή! «Είπαμε πως θα δώσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους και θα φτάναμε όπου χρειαστεί και πράγματι, χρειάστηκε να παρέμβουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο επαναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα στο υπουργείο», σημείωσε ο κ. Κατσίβελας και συνέχισε. «Εμείς ήμασταν σε έντονη αντίθεση με το υπουργείο, καθώς θέλαμε να εξετάσουν το θέμα επιστημονικά! Το Προεδρικό Διάταγμα, δεν υποστηριζόταν από ΣΜΠΕ και δεν υπήρχε η συνεκτίμηση του τι σημαίνει προστασία περιβάλλοντος, τι και πως προστατεύουμε και ποιο είναι το μετρήσιμο αποτέλεσμα αυτής της προστασίας! Έτσι λοιπόν, το Συμβούλιο της Επικρατείας, επανέφερε τη συζήτηση σε επιστημονικά πλέον όρια», ανέφερε ο δήμαρχος Τριφυλίας που σχολίασε και την πολιτική προέκταση του θέματος. «Διαρκώς προέβαιναν σε «απειλές» ότι θα απορρίψει το ΣτΕ, το οποίο κάποιοι παρουσίαζαν ως μεγάλο «μπαμπούλα», με αποτέλεσμα, οποιαδήποτε λογική προσπάθεια να μοιραστούμε το δρόμο της συνευθύνης, πάντα να πέφτει στο κενό με την απειλή αυτή, ότι το ΣτΕ θα απορρίψει», επεσήμανε ο Παναγιώτης Κατσίβελας, τονίζοντας πως «η προσπάθεια συνεχίζεται».

Η… ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Χαρακτηριστική, ήταν στην… αντίπερα όχθη, η ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, της περιφερειακής συμβούλου Πελοποννήσου, Δήμητρας Λυμπεροπούλου, που ούτε λίγο, ούτε πολύ ξεκαθάριζε πως δεν πρόκειται για απόφαση, αλλά αναβολή! «Σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους μια και την απόφαση δεν την είδαμε ακόμα (αναρωτιέμαι που την διάβασαν όσοι χαίρονται περί νίκης κ.τ.λ.) το ΣτΕ ανέβαλε την απόφασή του σχετικά με το ΠΔ του Κυπαρισσιακού. Έτσι, επιστρέφει το σχέδιο ΠΔ στο υπουργείο ζητώντας τεκμηρίωση και να καλύψει την απουσία ουσιαστικών και διαδικαστικών προϋποθέσεων από την Περιβαλλοντική Μελέτη του 2012. Η εξέλιξη αυτή, δίνει την δυνατότητα διόρθωσης των λαθών της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του 2012 προς όφελος της οικονομίας, την κοινωνίας και του πολιτισμού του τόπου μας και βεβαίως της προστασίας του περιβάλλοντος. Μέχρι βέβαια να εγκριθεί το σχέδιο ΠΔ ισχύουν ΟΛΟΙ οι περιορισμοί», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή της, η Δήμητρα Λυμπεροπούλου.

Leave a Reply