ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Σωματείο εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας για το θανατηφόρο στη Σκάλα: Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι είναι θύματα δολοφονικών ενεργειών και όχι αμέλειας!

0

Το τραγικό περιστατικό που συνέβη σε εργασίες απόφραξης των αποχετευτικών δικτύων στη Σκάλα Λακωνίας, αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν για τη ζωή τους λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, των επικινδύνων συνθηκών κάτω από τις οποίες υποχρεώνονται να δουλεύουν και από  τα σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται. Το ατύχημα είναι δολοφονική ενέργεια. Δεν είναι αμέλεια. Είναι  αποτέλεσμα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Δήμων, που εξαναγκάζονται να παραχωρούν τις υπηρεσίες σε εργολαβίες. Οι εργολάβοι, κινούνται στη λογική του μειοδοτικού διαγωνισμού και για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές,  λειτουργούν χωρίς μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Από το γεγονός αυτό πληροφορηθήκαμε ότι, την ευθύνη για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων ασφαλείας για  την Λακωνία την έχει το υποστελεχωμένο τμήμα υγιεινής και ασφάλειας της Μεσσηνίας.

Απαιτούμε στελέχωση των τμημάτων υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε περιοχή. Καλούμε και τους Δήμους της Μεσσηνίας  να εφαρμόσουν τουλάχιστον το υπάρχον νομικό πλαίσιο γύρω από την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Η επικινδυνότητα των υπηρεσιών των ΔΕΥΑ, που παρέχουν υπηρεσίες ανάλογες των υπηρεσιών απόφραξης αποχετευτικών αγωγών ,απαιτεί Γιατρούς εργασίας και Τεχνικούς ασφαλείας μόνιμους και όχι με μπλοκάκι. Ο γιατρός εργασίας καθώς και ο τεχνικός ασφαλείας είναι υποχρεωμένοι από το νόμο, να  μελετήσουν καλά όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να καταγράψουν  οδηγίες ασφάλειας και υγείας που πρέπει να τηρούνται για κάθε εργασία.  Αυτές τις οδηγίες ο Νομοθέτης τις ονομάζει κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Αυτοί οι κανονισμοί λείπουν στην συντριπτική πλειοψηφία των ΔΕΥΑ κι  όπου υπάρχουν δεν ελέγχεται η τήρησή τους λόγω έλλειψης μόνιμου Γιατρού και τεχνικού ασφαλείας και λόγω δυσβάστακτου κόστους για τα ανταποδοτικά φορομπηχτικά τους τιμολόγια και τους ισοσκελισμένους τους προϋπολογισμούς.

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας. Για την  ΔΕΥΑ Καλαμάτας απαιτούμε άμεσα να ολοκληρωθεί η δουλειά που ύστερα από πίεση του Σωματείου έχει ξεκινήσει για την σύνταξη κανονισμού ασφαλείας και κανονισμού υγείας. Κανονισμοί πού λείπουν και παρ όλες τις προτροπές μας δεν έχουν κατατεθεί στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ για ψήφιση. Καλούμε το τμήμα υγιεινής και ασφάλειας της επιθεώρησης Μεσσηνίας να προβεί στο σχετικό έλεγχο και νόμιμες ενέργειες. Τόσο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –  ΑΝΕΛ, όσο  και οι Δήμαρχοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουμε πληρώσει αρκετό φόρο αίματος από την πολιτική κοστολόγησης της ανθρώπινης ζωής. Στη ΔΕΥΑΚ έχουμε θρηνήσει θύμα εργαζόμενο την 10ετία του 80 από έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Αντί να πανηγυρίζουν οι Δήμαρχοι για την κατοχύρωση της ανταποδοτικότητας  των ΔΕΥΑ, καλούνται να ζητήσουν αυξημένα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την προστασία των εργαζομένων στις υπηρεσίες τους.

Τέλος, απαιτούμε:

  • Την άμεση διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών.
  • Την άμεση στήριξη των οικογενειών των νεκρών καθώς και των τραυματιών.
  • Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς χθεςτο πρωί δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και δύο τραυματίστηκαν, σε εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε σε αντλιοστάσιο, κοντά στην πλατεία Πηγών, στη Σκάλα Λακωνίας.

Νεκρός είναι ένας 51χρονος εργάτης υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος εκτελούσε εργασίες καθαρισμού σε αποχετευτικό δίκτυο βιολογικού καθαρισμού, καθώς και ένας 37χρονος Έλληνας, που έσπευσε να βοηθήσει τον 51χρονο, όταν έχασε τις αισθήσεις του.

 Παράλληλα, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Σπάρτης, ο ένας εκ των δύο τραυματιών.

Πρόκειται για έναν 22χρονο, ο οποίος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Σπάρτης σε κωματώδη κατάσταση, με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Σωτήρη Μπότσιο, ο 22χρονος διασωληνώθηκε άμεσα και οι γιατροί κατέβαλλαν προσπάθειες, για την αναρρόφηση υγρών από τους πνεύμονες.

Ο δεύτερος τραυματίας που είναι 66χρόνων, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με μέτρια αναπνευστική ανεπάρκεια και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται από τους γιατρούς σταθερή και ικανοποιητική.

Επίσης, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα δύο πυροσβέστες και ένας αστυνομικός, που συμμετείχαν στις προσπάθειες για τους απεγκλωβισμούς από το φρεάτιο.

Όσον αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το εργατικό δυστύχημα, οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όταν ο 51χρονος εργάτης μπήκε στο αντλιοστάσιο, αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα και άρχισε να καλεί σε βοήθεια.
Αμέσως έσπευσε στο αντλιοστάσιο ο 37χρονος, ο οποίος αντιμετώπισε και αυτός αναπνευστικά προβλήματα. Στην συνέχεια, βλέποντας ο 66χρονος και ο 22χρονος τι συνέβαινε, έσπευσαν για να βοηθήσουν, αλλά αντιμετώπισαν και αυτοί αναπνευστικά προβλήματα.
Ταυτόχρονα, άλλοι πολίτες ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο σημείο έφθασαν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα. Οι πυροσβέστες ανέσυραν από το φρεάτιο του αντλιοστασίου τον 51χρονο χωρίς να έχει τις αισθήσεις του, καθώς και τα άλλα τρία άτομα.
Σχετικά με τα ακριβή αίτια του θανάτου του 51χρονου και του 37χρονου, απαντήσεις αναμένεται να δώσει η ιατροδικαστική εξέταση, ενώ τις έρευνες των αρχών για το δυστύχημα εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν οι καταθέσεις που θα δώσουν οι δύο τραυματίες.
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η αυτεπάγγελτη αστυνομική προανάκριση για το συμβάν. Από την πλευρά της η Εισαγγελέας Σπάρτης διέταξε την περαιτέρω προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος με την τεχνική έκθεση των επιθεωρητών εργασίας και να προσκομιστούν και οι εκθέσεις νεκροψίας-νεκροτομής από τους ιατροδικαστές. Επίσης, στόχος είναι να συμπληρωθεί η δικογραφία με την έκθεση τοξικολογικής ανάλυσης ούρων-αίματος του τραυματισμένου ατόμου (22χρονου) και να ληφθούν περαιτέρω καταθέσεις. Στη συνέχεια η Εισαγγελία αναμένεται να κρίνει κατά ποιου-ων θα ασκηθεί ποινική δίωξη, αν και εφόσον προκύψουν ευθύνες. Πάντως, η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει  αρκετούς  μήνες, καθώς η διενέργεια των ιατροδικαστικών εξετάσεων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.<!–nextpage–>

ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας: «Να παρέμβουν άμεσα τα αρμόδια

όργανα ώστε να αποδοθούν ευθύνες»

Τέλος, ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε και η ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των εργαζομένων που έχασαν την ζωή τους στο χθεσινό εργατικό δυστύχημα στην Σκάλα.

Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες εργάτες, πυροσβέστες και αστυνομικούς που αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται καθώς προσπάθησαν να διασώσουν τα παραπάνω θύματα. 

Όλα τα αρμόδια όργανα πρέπει να παρέμβουν άμεσα, ώστε να αποδοθούν, ευθύνες όπου αναλογούν, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και να επιμεληθούν την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφάλειας στους χώρους εργασίας».

Leave a Reply