ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κοζομπόλη Vs Κατσίβελας – Τατούλης για τον Κυπαρισσιακό!

0

«Απορία προκαλούν οι δηλώσεις του δήμαρχου Τριφυλίας Παν. Κατσίβελα  και άλλων, περί απόρριψης του ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και περί δικαίωσής  τους(!)» Αυτό τονίζει σε γραπτή δήλωσή της η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και προσθέτει: «Δεν κατανοώ σε τί ακριβώς δικαιώθηκε ο δήμαρχος Τριφυλίας και σε ποιες εμμονές αναφέρεται ο Π. Τατούλης. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απόφαση, περί αντισυνταγματικότητας του σχεδίου ΠΔ.

Συγκεκριμένα, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είχε αποσταλεί στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της νομιμότητάς του. Με την  με αριθμό 175/20-6-2017 Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (Στ Ε), καθίσταται σαφές ότι το ΣτΕ κρίνει ορθό τον προσανατολισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σχετικά με τον χαρακτηρισμό της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης (ΠΠΦ)».

 

Η Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος  (ΠΔ) για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, σε καμία περίπτωση δεν κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα διατάξεων. Αντίθετα, ζητά να  διερευνηθεί από τη Διοίκηση του ΥΠΕΝ η αναγκαιότητα ή μη, σύνταξης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Επομένως, το ΣτΕ ανέβαλε την κρίση του επί του υποβληθέντος σχεδίου ΠΔ προκειμένου, η Διοίκηση του ΥΠΕΝ να εξετάσει και να βεβαιώσει, εάν επιπλέον των ειδικών περιβαλλοντικών Μελετών που συνοδεύουν το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, απαιτείται και ΣΜΠΕ και στην περίπτωση αυτή, να συνταχθεί η σχετική μελέτη.

Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.25749/20.5.016 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.»

Leave a Reply