ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Θουκυδίδης «ζωντανεύει» σε δυο ξεχωριστές παραστάσεις στην Αρχαία Μεσσήνη!

0

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΜΕΛΗ

Eνα ακόμη τεράστιο και ιδιαίτερα ξεχωριστό βήμα, στην κατεύθυνση της ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης, έκανε ο υπεύθυνος των ανασκαφών για την αναστύλωση της Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρος Θέμελης, ο οποίο πέρα από τα βιβλία και τα επιστημονικά συγγράμματα, έγραψε πριν πολλά χρόνια ένα κείμενο, το οποίο φέτος θα δραματοποιηθεί για πρώτη φορά!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν επιβεβαιώσει τις περιγραφές του αρχαίου Έλληνα περιηγητή Παυσανία και ο καθηγητής που δηλώνει πως η Μεσσηνία είναι η πατρίδα της καρδιάς του, μια κατ’ επιλογή πατρίδα, διάβασε πολύ! Μελέτησε το Θουκυδίδη και στάθηκε ιδιαίτερα στα Μεσσηνιακά, κάτι που τον έκανε να αγαπήσει ακόμη πιο πολύ αυτόν τον τόπο και να γράψει ένα κείμενο διαφορετικό! «Αυτό που με συγκλόνισε, ήταν η λεπτομέρεια που δίνει σε ορισμένα ιστορικά στοιχεία, όπως το ότι οι Μεσσήνιοι είλωτες, από την πλευρά της Σπάρτης, της σύγχρονης Πύλου, όπου ήταν στρατόπεδο των Σπαρτιατών, για να βοηθήσουν τους νέους Σπαρτιάτες, βουτούσαν στη θάλασσα με σακούλια, για να πάνε τροφή στους πολιορκημένους! Αυτή ήταν μια λεπτομέρεια που μου άρεσε πάρα πολύ και αποφάσισα να γράψω ένα κείμενο για τα μεσσηνιακά, που να μπορούσε να βοηθήσει τους μαθητές σχολείων να διαβάσουν Θουκυδίδη», είπε ο καθηγητής, τονίζοντας πως το κείμενο αυτό, το έγραψε πριν από 20 χρόνια! Ο ορισμός της γνωστής φράσης του λαού μας, πως για τίποτε σχεδόν, ποτέ δεν είναι αργά, βρήκε τη… διάσταση που του πρέπει, στην προκειμένη περίπτωση καθώς, μετά από επίσκεψη μαζί με σπουδαστές, του φιλόλογου-θεατρικού συγγραφέα Γιάννη Λιγνάδη, αποφασίστηκε να γίνει αυτή η δραματοποίηση, την καλλιτεχνική επιμέλεια της οποίας, έχει ο αδερφός του, γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης και τη σκηνοθεσία ο Γιάννης Παναγόπουλος.

Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Οι επαφές έγιναν και ο ενθουσιασμός μεταφράστηκε σε… έργο! Έτσι, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ο πρόεδρος του Σωματείου “Διάζωμα” Σταύρος Μπένος και ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός, που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης στις 12 και 13 Αυγούστου! Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τετραλογίας «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου», με τίτλο «Πολέμου Ειρωνείες: Τα εν Πύλω και εν Ιθώμη Δράματα», μία πρωτότυπη δραματοποίηση αποσπασμάτων από την «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» του Θουκυδίδη βασισμένη στα πολεμικά γεγονότα της Πύλου (425 π.Χ.) και της Ιθώμης.

ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ Ο ΘΕΜΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ!

«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για όλους όσοι είμαστε εδώ, με υψιπετή σκοπό», δήλωσε παρουσιάζοντας τους συντελεστές, ο Μεσσήνιος πρώην υπουργός και πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Πέτρο Θέμελη και χαρακτήρισε το έργο αυτό, ως ό, τι καλύτερο έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα η «σύγχρονη» Αρχαία Μεσσήνη! «Το δικό μου συμπέρασμα, είναι πως ότι ωραιότερο έχει φιλοξενήσει η Αρχαία Μεσσήνη, θα είναι αυτό το δρώμενο, γιατί έχει έναν υψηλό συμβολισμό, πέραν της απόπειρας δραματοποίησης και αυτό καθαυτό το έργο του Θουκυδίδη, που είναι ο Πέτρος Θέμελης! Μια ζωντανή ιστορία του μνημείου, μια πνευματική απόπειρα συνδιαλλαγής του μνημείου, με ό,τι πιο ιστορικό έχει υπάρξει, από τον αρχαίο κόσμο μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Σταύρος Μπένος που κάλεσε όλους να βοηθήσουν, καθώς η είσοδος θα είναι ελεύθερη και τα έξοδα πάρα πολλά! «Είναι γενναιόδωρη προσφορά, καθώς κοστίζει 15.000 ευρώ και …προσφέρεται δωρεάν! Εμείς, συμβολικά στο «Διάζωμα» προσφέρουμε 1.000 ευρώ και θα πάρω και προσωπικά χορηγούς να συμβάλλουν στην προσπάθεια ώστε να καλυφθεί ένα μέρος, καθώς η είσοδος θα είναι δωρεάν», ανέφερε ο κ. Μπένος που επεσήμανε πως για να μη δημιουργηθούν προβλήματα, θα διατίθενται κάρτες εισόδου στο χώρο, δύο ώρες νωρίτερα!

ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΚΑΤ’ ΕΠΙΛΟΓΗ  ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Π. ΘΕΜΕΛΗΣ

«Είμαι Μεσσήνιος κατ’ επιλογή και όχι εκ καταγωγής και αυτό συνεπάγεται φυσικά σχέση, όχι μόνο επαγγελματική που έχω 31 χρόνια, αλλά και συναισθηματική! Για να συγκροτηθεί αυτή η αγάπη και το πάθος για τη Μεσσηνία και την Αρχαία Μεσσήνη, χρειάζεται γνώση της ιστορίας! Έπρεπε να μελετήσω από την προϊστορία μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, να διαβάσω, να μάθω, για να μπορέσω να γνωρίσω αυτό το χώρο και να μείνω εδώ και να θεωρώ τον εαυτό μου Μεσσήνιο», ανέφερε ο κ. Θέμελης που στάθηκε στη γνωριμία του με το Γιάννη Λιγνάδη. «Πέρυσι παρακολούθησα την παράστασή του σχετικά με γεγονότα από την ιστορία του Θουκυδίδη και κατάλαβα πως μπορεί πραγματικά να δραματοποιηθεί, από ανθρώπους που θα τον… πλησιάσουν με αγάπη! Το να βλέπει, να κάνει ή να παίζει κανείς θέατρο, είναι ύψιστη παιδευτική λειτουργία, όπως και αυτή η παράσταση! Επέρχεται μια λύτρωση, η λεγόμενη κάθαρση του Αριστοτέλη και νομίζω πως πρέπει να παίζεται και σε σχολεία και πανεπιστήμια», τόνισε ο καθηγητής με το Γιάννη Λιγνάδη, να απαντά γιατί δραματοποιείται ο ιστορικός λόγος του Θουκυδίδη, αφού λειτουργεί πολύ καλά ως ανάγνωσμα!

ΝΑ ΕΡΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ  ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΙΕΜΕΝΑ

«Φέρνουμε πιο κοντά τον κόσμο, αλλά υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος, «εσωτερικός» που έχει να κάνει με καθαυτό το λόγο του Θουκυδίδη. Είναι ένα επιστημονικό, ιστορικό σύγγραμμα, όμως εγώ πάντα πίστευα πως ενυπάρχει σε αυτό, μια λανθάνουσα κατάσταση, πιθανότατα εξουδετερωμένη, η οποία έχει να κάνει με μια δραματική υπόσταση και εννοώ με την έννοια του θεάτρου και του δραματικού συναισθήματος», δήλωσε ο κ. Λιγνάδης τονίζοντας πως η γραφή του Θουκυδίδη, εμπεριέχει έντονη θεατρικότητα και κρυμμένο θεατρικό συναίσθημα που πηγαίνει προς τη σκοτεινή πλευρά του φάσματος, δηλαδή την τραγωδία! «Λέω κρυφό, γιατί η κύρια μέριμνά του, είναι η αντικειμενικότητα και όσο το δυνατόν ουδέτερη καταγραφή των γεγονότων και κρίση! Αυτό προσπαθεί να αναδείξει το θέατρο, που ίσως δεν κάνει η ανάγνωση και για μας, ήταν μια πρόκληση», επεσήμανε ο Γιάννης Λιγνάδης που μίλησε για την παράσταση. «Είναι δύο ιστορίες που λειτουργούν και αυτοτελώς, αλλά υπάρχει και μια διαπλοκή μεταξύ τους! Η μια ιστορία, είναι αυτή των Μεσσηνίων από την έναρξη του 3ου Μεσσηνιακού Πολέμου, από την εξέγερση και καταφυγή τους στο όρος Ιθώμη, που φτάνει μέχρι και το τέλος της περιπέτειας και την αποκατάστασή τους στην πάτρια γη, με έμφαση στα γεγονότα του ανήκουν στο χρονικό φάσμα του Πελοποννησιακού Πολέμου. Επίσης, είναι και η ιστορία, που αφορά στα γεγονότα της Πύλου και της Σφακτηρίας, η μάχη ανάμεσα στους Αθηναίους, τους Λακεδαιμόνιους και τους συμμάχους, που αφορά σε ένα έτος και είναι πολύ πιο συγκεκριμένη, όμως και οι δυο τους διαπλέκονται μεταξύ τους», δήλωσε ο φιλόλογος και θεατρικός συγγραφέας με τη διευθύντρια του Μορφωτικού Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Ανδρονίκη Μακρή, να μιλά συγκινημένη για τον καθηγητή και να επισημαίνει πως βασικός στόχος, είναι οι νέοι των σχολείων και των πανεπιστημίων, που έχουν αποστασιοποιηθεί από τα αρχαία και έχουν σχεδόν δυσανεξία, να ενδιαφερθούν και να τα προσεγγίσουν και ειδικά το Θουκυδίδη και να συνδεθούν τα κείμενα με τα μνημεία.

Η παράσταση που εκτελεί πολυμελής θίασος Ελλήνων και ξένων σπουδαστών και αποφοίτων Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, είναι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του αγγλόφωνου και ελληνόφωνου σπουδαστικού προγράμματος «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου», που διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Μορφωτικό και Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού. Οι ξένοι σπουδαστές γνωρίζουν καλά τα αρχαία κείμενα, ενώ το χώρο διαθέτει η Εφορεία Αρχαιοτήτων που ευχήθηκε καλή επιτυχία στην παράσταση με το πρωτότυπο αυτό θέμα!

Leave a Reply