ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στην… αντεπίθεση για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο το υπουργείο Περιβάλλοντος!

0

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΔΗΜΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΝΩΡΙΣ…

Λίγο κράτησαν, ως φαίνεται, οι πανηγυρισμοί των Δήμων, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου και άλλων φορέων, αναφορικά με τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και την… επιστροφή στο υπουργείο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως έγραψε από χθες η «ΦΩΝΗ», οι  Δήμοι Ηλείας και Τριφυλίας, έκαναν λόγο για απόρριψη του ΠΔ δηλώνοντας δικαιωμένοι, ενώ το υπουργείο επισημαίνει πως το ΣτΕ, απλώς ανέβαλε την απόφασή του!

Χαρακτηριστικά, ήταν τα σχόλια στην ανάρτηση της περιφερειακής συμβούλου Δήμητρας Λυμπεροπούλου στο Facebook, με την περιβαλλοντολόγο και αποσπασμένη στο γραφείο του υπουργού, υπάλληλο του υπουργείου Περιβάλλοντος Κατερίνα Στυλογιάννη, να αναφέρει  πως «εφόσον αιτιολογηθεί λεπτομερώς από τη διοίκηση, θα κριθεί εκ νέου… απλώς επισημαίνω, ότι το ΣτΕ δεν απαίτησε ΣΜΠΕ, ανέβαλε την επεξεργασία, μέχρι την τεκμηρίωση». Λίγες ώρα αργότερα, με χαρακτηριστικό σχόλιο «χτύπησε» και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος. «Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικοτητας. Δεν υπάρχει θέμα απόρριψης. Απλή αναβολή έγινε. Η βασική επιλογή να ενταχθεί η περιοχή σε ΠΔ προστασίας είναι αποδεκτή», ανέφερε ξεκάθαρα με το σχόλιό του, στο λογαριασμό της κας Λυμπεροπούλου στο Facebook, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, με το υπουργείο σε… τρίτο χρόνο, να προβαίνει και σε επίσημη ανακοίνωση.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

«Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση, καθίσταται σαφές ότι το ΣτΕ κρίνει ορθό τον προσανατολισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σχετικά με τον χαρακτηρισμό της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης (ΠΠΦ)». Μάλιστα, από τη Γνωμοδότηση του ΣτΕ προκύπτει η ανάγκη θέσπισης ενός συνεκτικού και αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της βιοποικιλότητας της συγκεκριμένης περιοχής, και ιδιαίτερα της θαλάσσιας χελώνας, στόχος που συνάδει με το περιεχόμενο και τις διατάξεις του υποβληθέντος σχεδίου ΠΔ του ΥΠΕΝ», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται το θέμα της μη αντισυνταγματικότητας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

«Η Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος  (ΠΔ) για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου σε καμία περίπτωση δεν κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα διατάξεων. Αντίθετα, ζητά εκ νέου υποβολή του σχεδίου ΠΔ, εφόσον διερευνηθεί από τη Διοίκηση του ΥΠΕΝ η αναγκαιότητα ή μη σύνταξης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Συνεπώς, το ΣτΕ ανέβαλε την κρίση επί του υποβληθέντος σχεδίου ΠΔ προκειμένου η Διοίκηση του ΥΠΕΝ να εξετάσει και να βεβαιώσει, εάν κατ’ εξαίρεση οι εγκεκριμένες κατά τα έτη 2012 και 2014 Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που το συνοδεύουν, πληρούν τις διαδικαστικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις της ΣΜΠΕ. Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, η Διοίκηση του ΥΠΕΝ οφείλει να συντάξει ΣΜΠΕ, η οποία θα συνυποβληθεί με την εκ νέου προώθηση του σχεδίου ΠΔ για έγκριση στο ΣτΕ.. Tέλος, είναι σαφές και από τη γνωμοδότηση του ΣτΕ ότι η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ, οικ. 25749/20.5.016 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Leave a Reply