ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ΣτΕ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και τα πολιτικοοικονομικά παίγνια!

0

ΜΙΑ… ΑΠΟ ΤΑ ΊΔΙΑ θα λέγαμε μετά την απόφαση του ΣτΕ επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των περιοχών Natura του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Άλλη μια επιστροφή του Π.Δ. στο υπουργείο Περιβάλλοντος για επαρκέστερη τεκμηρίωση των διατάξεων που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. Επιστροφή, λοιπόν, στο 2015 και πάει λέγοντας…

ΤΟ «ΠΗΓΑΙΝΕ – ΕΛΑ», βέβαια, στην Ελλάδα είναι ένα ωραίο παίγνιο στο οποίο ασκούνται επιτυχώς στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, πολιτικά κόμματα και κυβερνήσεις, με συμμετοχή ενίοτε και παραγόντων της Δικαιοσύνης. Η πρόσφατη ιστορία μας διδάσκει ότι η προσπάθεια όποιος έχει μαχαίρι να τρώει… πεπόνι, είναι αέναη! Και επειδή και το μαχαίρι και το πεπόνι το έχουν οι οικονομικά ισχυροί, έχουν συμβεί απίστευτα περιβαλλοντικά και όχι μόνο εγκλήματα που στιγματίζουν τη χώρα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ βεβαίως κάποιες διαφορές με το παρελθόν. Ωστόσο, οι παλαιοκομματικές μέθοδοι κυβερνώντων, πολιτικών κομμάτων και δημόσιας διοίκησης με ισχυρές προσβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, προσπαθούν να ακυρώσουν ή να φρενάρουν θεσμικού χαρακτήρα ρυθμίσεις που απορρέουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο βάσει του οποίου η χώρα είναι υποχρεωμένη να πορεύεται.

ΣΤΗΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗ αντίληψη, λοιπόν,  και τις παλαιοκομματικές μεθόδους στηρίζεται και το πολιτικό παιχνίδι με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες στις περιοχές Natura του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Ετσι από το ένα άκρο στο άλλο με τη χώρα μετέωρη να διασύρεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα πρόστιμα να πέφτουν βροχή! Τη μία για τα σκουπίδια (τι ιστορία πονεμένη και ακριβοπληρωμένη κι αυτή), την άλλη με τις αγροτικές επιδοτήσεις και τις νεοελληνικές πολιτικές κουτοπονηριές και τα τελευταία χρόνια με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπου η Ελλάδα αρνείται να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά θέσμια, από τα οποία δεσμεύεται και προκύπτουν υποχρεώσεις κάθε φορά που τα παραβαίνει ή τα αγνοεί!

ΕΤΣΙ ΚΑΛΟ θα είναι οι «πανηγυρίζοντες» για την αναβολή της υπόθεσης του ΠΔ που αφορά στην προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου να γνωρίζουν ότι την εξόφθαλμη χαρά τους… γιατί κέρδισαν κάποιο χρόνο προς τέρψιν των συμφερόντων που θέλουν να ακυρώσουν κάθε θεσμικά κατοχυρωμένη προστασία του περιβάλλοντος, να την κρύβουν ώστε να μην εκτίθενται και να αποφεύγονται συνειρμοί και παρεξηγήσεις. Έτσι κι αλλιώς «μικρό χωριό» είμαστε και όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι με ποιους στο πολιτικοοικονομικό παίγνιο που παίζεται  χρόνια τώρα «ιδιαίτερες περιοχές» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Θανάσης Τσαμούλης

Leave a Reply