ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μιχάλης Αντωνόπουλος: Παραχώρηση χώρων στάθμευσης επί του Νέδοντα

0

Η λειτουργία και η διαχείριση του βόρειου και κεντρικού χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων επί του Νέδοντα με 460.000 ευρώ για 431 θέσεις οχημάτων, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη δημοτική αρχή Καλαμάτας.  Ας θυμηθούμε ότι μέχρι σήμερα με αποφάσεις της παρούσας δημοτικής αρχής ο δήμος λειτουργούσε αυτούς τους χώρους με σημαντική άνεση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και φυσικά με την ανοχή και την υπομονή όλων μας, γιατί η σκέψη μας και η προσοχή μας είχε εστιάσει στα πολλαπλά οφέλη που έχει για την πόλη μας.  Τα χρήματα από τις εισπράξεις δικαιολογούσαν με άνεση τη λειτουργία του.  Ενίσχυαν το δημοτικό προϋπολογισμό με αρκετές χιλιάδες ευρώ, άρα είχαμε τη δυνατότητα με δικούς μας πόρους και έσοδα να εκτελούμε έργα για την ανακούφιση των δημοτών.  Ούτως η άλλως είναι γνωστό, ότι ο δημοτικός προϋπολογισμός έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και έχει φθάσει τα 75.000.000 ευρώ περίπου, που είναι ο μικρότερος της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον.

Έχει λοιπόν η δημοτική αρχή την πολυτέλεια να παραχωρήσει ένα τόσο σημαντικό δημοτικό έσοδο σε ιδιώτη και μάλιστα με μία μόνο προσφορά προς αξιολόγηση.  Είναι δικαιολογία ότι δεν έχουμε προσωπικό για τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης, όταν προβλέπεται και είναι εφικτή η πλήρη αυτοματοποίηση της δραστηριότητας.  Με την λογική αυτή και όλες οι θέσεις στάθμευσης, σε όλες τις οδούς της πόλης θα μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Γιατί επιλέγεται το κεντρικό πάρκινγ, μήπως είναι αυτό που φέρνει τα περισσότερα δημοτικά έσοδα αν κρίνουμε από τις εισπράξεις που είχε μέχρι σήμερα.

Είναι δαπανηρή η δύσκολη, η διαχείριση των χώρων στάθμευσης που δυσκολεύεται ο δήμος να κάνει αυτό που έκανε τόσα χρόνια με επιτυχία και άνεση.

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να αναφέρουμε δεκάδες τέτοιους χώρους που λειτουργούν σε πολλούς δήμους της χώρας μας.

Αν όμως ο δήμος πραγματικά ήθελε να αναπτύξει νέους οργανωμένους χώρους στάθμευσης εντός της πόλης θα μπορούσε να το κάνει και τότε θα είχε νόημα ένας τέτοιος διαγωνισμός και ίσως μια επένδυση από ιδιώτη.

Ο δημόσιος αυτός χώρος περιλαμβάνει εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα σε μια ευαίσθητη και αμφιλεγόμενη θέση που είναι η κοίτη του ποταμού Νέδοντα και δημιουργούνται και σοβαρά ερωτήματα αν μπορούν οι ιδιώτες να διαχειρίζονται ποτάμια και ρέματα με σκοπό το κέρδος.

Καλούμε το δήμαρχο της πόλη μας να επανεξετάσει την ενδεχόμενη σύμβαση παραχώρησης με χρήματα που θα λείψουν από το δημοτικό προϋπολογισμό, και δεν δημιουργούν ένα νέο αναπτυξιακό έργο η έργο υποδομής για την πόλη της Καλαμάτας που τόσο πολύ έχει ανάγκη, όπως πρασίνου, αναψυχής και στάθμευσης.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥantonopoulos131

Δημοτικού συμβούλου με την Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών

Leave a Reply