ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όταν ο Καζαντζάκης έζησε στη Μάνη

0

ΣΤΑ 1917 ο Νίκος Καζάντζάκης βρίσκεται στη Μάνη και εντυπωσιάζεται από την επιβλητική αγριότητα του τοπίου που του θυμίζει την Κρήτη.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ζωής αυτό το ταξίδι με όλα όσα έζησε και γνώρισε «στο Συμπόσιον» το βιβλίο που έγραψε στα 1922- 1923 αναφέρει μεταξύ άλλων.

***

«ΘΥΜΟΥΜΑΙ ένα ανοιξιάτικο δειλινό που κατέβαινα τον Ταΰγετο, μια ξαφνική θύελλα με κύκλωσε κοντά στους Πένταυλους.

ΣΕ ΜΙΑΝ ώρα ο ουρανός είχε καθαρίσει, ο κούκος άρχισε να το λέει κάτου στον κάμπο έλαμψαν τα χωριά και πέρα στη θάλασσα, στην άσπρη χοχλαδωτή ακρογιαλιά φάνηκε η Καρδαμύλη με τους μανιάτικους πύργους κι όλος ο ουρανός στη δύση είχε γίνει χρυσός και πράσινος.

ΝΑΙ ΣΑΝ την ώρα τούτη του Ταΰγετου, τη φοβερή και γλυκύτατη, τη γιομάτη έρωτα και κεραυνό, μου φαντάζουν σήμερα τα χρόνια μου στην αγιορείτικη μοναξιά»

***

ΚΑΙ ΝΑ ’ΜΑΙ τώρα ελόγου μου κατακαλόκαιρο του 2017, εκατό χρόνια από τότε να νιώθω δέος κάθε φορά που από ψηλά αντικρύζω το θέαμα της μάγισσας Καρδαμύλης, μα όσο την κοντοζυγώνω, θαμπωμένος από το θαύμα της προσπερνώ και προς την Στούπα κατευθύνομαι.

ΟΤΑΝ ο Καζαντζάκης έζησε στη Μάνη, την Μάνη, άλλος καιρός ήταν, σκέφτομαι κι απαντήσεις ψάχνω και δεν βρίσκω στα όσα ο ίδιος έγραψε και έζησε σε τούτο τον τόπο που του θύμιζε τον τόπο του.

ΤΟΝ ΤΟΠΟ  μου ίσως και γω να ψάχνω, τους μέσα δρόμους ξεψαχνίζοντας της άγριας  ψυχής.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

152 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply