ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έτοιμοι δηλώνουν οι κυνηγοί για την νέα κυνηγετική περίοδο!

0

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Αύγουστος πια και στις 20 του μηνός ξεκινάει η νέα κυνηγετική περίοδος που θα κρατήσει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου  2018.

Με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου δόθηκε συνέντευξη  Τύπου, στην οποία τονίστηκε η ετοιμότητα που επικρατεί στις τάξεις των κυνηγών αλλά και του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ

Ο πρόεδρος του Δ. Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου  Παντελής Δρούγας είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις των εκπροσώπων των κυνηγετικών οργανώσεων της χώρας μας, με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και με εκπροσώπους των οικολογικών και φιλοζωικών οργανώσεων, είχαν σαν αποτέλεσμα την υπογραφή έκδοση της ρυθμιστικής απαγορευτικής διάταξης για την νέα περίοδο.

Από ό,τι μάθαμε για τη ρυθμιστική, για την περιοχή της Πελοπόννησου έχουμε να κάνουμε τις εξής επισημάνσεις :

 • Για το λαγό το κυνήγι αρχίζει στις 15/9/2017 και λήγει στις 10/1/2018 με επιτρεπόμενο αριθμό ανά κυνηγό 1 λαγό
 • Για τον αγριόχοιρο το κυνήγι αρχίζει στις 15/9/2017 και λήγει στις 21/1/2018 με περιορισμό τη θήρευση 10 ατόμων ανά ομάδα δέκα κυνηγών και ημερήσια έξοδο.
 • Για την νησιώτικη πέρδικα η κυνηγετική περίοδος αρχίζει στις 1/10/2017έοος την 15/12/2017 με επιτρεπόμενο αριθμό 4 άτομα ανά κυνηγό και ημερήσια έξοδο.
 • Για την πετροπέρδικα τώρα η κυνηγετική περίοδος αρχίζει από την 1/10/2017 έως την 15/12/2017 με επιτρεπόμενο αριθμό 2 άτομα ανά κυνηγό και ημερήσια έξοδο.
 • Για το φασιανό η κυνηγετική περίοδος αρχίζει στις 15/9/2017 έως την 31/12/2017 με επιτρεπόμενο αριθμό ένα άτομο ανά κυνηγό και ημερήσια έξοδο.
 • Για όλα τα θηράματα που αναφέραμε με τον όρο ημερήσια έξοδο εννοούμε τις ημέρες, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή.

Τις υπόλοιπες οδηγίες της νέας ρυθμιστικής θα έχουν την ευκαιρία τα μέλη μας να τα δουν στις φωτοτυπίες που θα διανείμουμε μαζί με τις νέες άδειες Θήρας..

Θα ξεκινήσουμε την παραλαβή αδειών Θήρας για ανανέωση από την Δευτέρα 7 Αυγούστου. Οι τιμές των αδειών είναι ελαφρώς αυξημένες γιατί φέτος στην Γενική μας Συνέλευση πήραμε απόφαση να αυξήσουμε κατά 2,5,00 ευρώ την άδεια Θήρας και με καλύτερη ασφάλιση των μελών μας. Οι φετινές τιμές έχουν οριστικοποιηθεί και θα είναι, για την μεν τοπική 106,69 ευρώ για την περιφερειακή 126,69 ευρώ και για την Γενική 156,69 ευρώ.

Για τους νέους κυνηγούς ισχύουν τα εξής: Θα πρέπει να έχουν είτε άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου σε ισχύ στο όνομα τους ή βεβαίωση Κ06 από την αστυνομία. Με ένα από αυτά τα δυο έγγραφα συν ένα εκκαθαριστικό εφορίας ή βεβαίωση μονίμου κατοικίας και την ταυτότητα του πηγαίνει στο Δασαρχείο και κάνει μια αίτηση για εξετάσεις. Μετά από τις εξετάσεις του Δασαρχείου προσκομίζει στο Σύλλογο την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου ή την βεβαίωση Κ06 την βεβαίωση των εξετάσεων του Δασαρχείου και δυο φωτογραφίες τύπου ταυτότητας έγχρωμες.

Για την ανανέωση οι συνάδελφοι κυνηγοί θα πρέπει να φέρνουν στο Σύλλογο την παλιά άδεια καθώς και άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου που να είναι σε ισχύ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει βεβαίωση ΚΟ 6 που χορηγείται από την αστυνομία. Επιπροσθέτως σημαντικό είναι ότι σε όσα μέλη μας έχει τελειώσει το βιβλιάριο Θήρας (δεν υπάρχουν σελίδες για νέα θεώρηση), με την αλλαγή, στο νέο βιβλιάριο θα χρειαστούν οπωσδήποτε καινούργια φωτογραφία τύπου ταυτότητας έγχρωμη, αλλά και την προσκόμιση των νέων Αδειών Κατοχής Κυνηγετικών Όπλων που έχουν στην κατοχή τους και είναι σε ισχύ προκειμένου αυτά να περαστούν στο νέο βιβλιάριο Θήρας.

ΣΚΥΛΟΙ – ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Για τους κυνηγετικούς σκύλους αλλά και για τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς, θα ήθελα να επισημάνω τον απαραίτητο εμβολιασμό για την προστασία τους από την λύσσα, αλλά και από τις άλλες ασθένειες καθώς και την ηλεκτρονική σήμανση τους (τοποθέτηση τσιπ), είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την προσωπική αλλά και την δημόσια υγεία. Εκτός από αυτή την επισήμανση αυτή θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχουν διοικητικά και χρηματικά πρόστιμα για τους παραβάτες του συγκεκριμένου νόμου. Όσοι συνάδελφοι έχουν δηλώσει στο Σύλλογο μας κυνηγετικό σκύλο θα είναι απαραίτητο για την ανανέωση της άδειας τους να προσκομίσουν το βιβλιάριο υγείας του σκύλου όπου θα φαίνεται ότι είναι σε ισχύ το εμβόλιο κατά της λύσσας.

Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω την επιθυμία εμού προσωπικά αλλά όλου του Δ. Σ. να έχουμε μια καλή κυνηγετική χρονιά σεβόμενοι τους γραπτούς και άγραφους νόμους, την φύση, το θήραμα, τον συνάδελφο κυνηγό, τον αγρότη καθώς και κάθε άνθρωπο που μοχθεί στην ύπαιθρο. Σημαντικό επίσης αν όχι το σημαντικότερο είναι η επισταμένη προσοχή για την αποφυγή κυνηγετικών ατυχημάτων. Συνάδελφοι όσοι από εμάς κυνηγούν αγριόχοιρο, λαγό, μπεκάτσα, και ορτύκι θα πρέπει υποχρεωτικά βάσει νόμου να φορούν γιλέκο χρώματος φωσφορίζοντος πορτοκαλί που να είναι ορατό από κάθε οπτική γωνία.

Καλή κυνηγετική περίοδο με υγεία και σύνεση.

Ο γραμματέας του Συλλόγου Κώστας Μούζος, αναφέρθηκε στη διαδικασία έκδοσης των αδειών θήρας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΘΗΡΑΣ

 1. Εξέταση από γιατρό ειδικό παθολόγο ή ψυχίατρο
 2. Προσκόμιση της ιατρικής εξέτασης στην αστυνομία (ασφάλεια) για χορήγηση βεβαίωσης ΚΟ 6 (αν κάποιος δεν θέλει να αγοράσει κυνηγετικό όπλο) ή άδειας αγοράς κυνηγετικού όπλου
 3. Μετά την αγορά του κυνηγετικού όπλου προσκομίζουν στην αστυνομία τα χαρτιά του όπλου, το όπλο λυμένο εντός θήκης, δύο φωτογραφίες έγχρωμες και ένα παράβολο 3,00 ευρώ από τα Κ.Ε.Π., προκειμένου να αποκτήσουν την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου (ΑΚΚΟ)
 4. Εφόσον έχουν ανά χείρας τη βεβαίωση Κ06 ή την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου(ΑΚΚΟ) την προσκομίζουν στο Δασαρχείο μαζί με α) εκκαθαριστικό εφορίας τελευταίου έτους ή βεβαίωση μονίμου κατοικίας και β) την αστυνομική τους ταυτότητα για να κάνουν αίτηση να δώσουν τις εξετάσεις για άδεια Θήρας.

Μετά τις εξετάσεις από το Δασαρχείο προσκομίζουν στο Κυνηγετικό Σύλλογο τα εξής:

 1. Τη βεβαίωση των εξετάσεων
 2. Τη βεβαίωση Κ06 ή την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου (ΑΚΚΟ)
 3. Δύο (2) φωτογραφίες έγχρωμες τύπου ταυτότητας
 4. Το χρηματικό αντίτιμο.

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ

Ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Δημήτρης Μαλαπάνης τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των κυνηγών καθώς και την ανάγκη να είναι ορθοί διαχειριστές της πανίδας και της χλωρίδας και να καταγγέλλουν τις παρανομίες.

Αναφέρθηκε ακόμα από τον Κυνηγετικό Σύλλογο ότι απελευθερώθηκαν 350 φασιανοί κι ότι ένα απώτερο σχέδιο είναι η δημιουργία κυνηγετικού χωριού.

 

Θ. Π.

179 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply