ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΛΙΜΕΝΙΚΑ – ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: Δύο εικόνες από μια Περιφέρεια που ελπίζει…

0

Ζούμε τελευταία μια κατάσταση παράκρουσης και άγονων αντιπαραθέσεων κυβέρνησης, κομμάτων και αυτοδιοίκησης γύρω από τη ντροπή της Πελοποννήσου που δεν είναι άλλη από τα σκουπίδια!

Ένα πρόβλημα δεκαετίες υπαρκτό και μείζον στην Πελοπόννησο, η οποία αποτελεί την απέραντη χωματερή της Ελλάδας και ίσως την τελευταία της Ευρώπης!

Στον ηρωικό Μοριά, όπου περισσεύουν οι ηγετίσκοι και οι αξιωματούχοι  κάθε βαθμίδας που ολημερίς πολιτικολογούν για τους… ηρωισμούς τους και τη νύχτα κοιμούνται, δυστυχώς, χωρίς τύψεις για τα εγκλήματά τους σε βάρος των πολιτών, του περιβάλλοντος και της χώρας!

Μιλάμε για τους δημάρχους που χρόνια τώρα αδυνατούν να πάρουν αποφάσεις, να αρθρώσουν αξιόπιστο πολιτικό λόγο και να καθορίσουν το πλαίσιο για μια ορθολογική διαχείριση των σκουπιδιών! Άλλοτε σηκώνοντας τα χέρια και μεταθέτοντας τις ευθύνες και άλλοτε γονατίζοντας στα κελεύσματα του πελατοκεντρικού συστήματος εξουσίας που έχει ισοπεδώσει τα πάντα.

Ετσι πορεύεται έκθετη η χώρα, δέχεται βροχή προστίμων, που στην περίπτωση των σκουπιδιών μετακυλύονται στους Δήμους και μέσω των ανταποδοτικών τελών στους πολίτες! Και όμως το αυτί των δημάρχων της Πελοποννήσου δεν ιδρώνει! Απορρίπτουν «ηρωικά» κάθε πρόταση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και δεν προσέρχονται σε σοβαρό διάλογο που θα οδηγήσει σε απόφαση.

Η δραματική κατάσταση των τελευταίων τριών ετών δεν έχει προηγούμενο! Οι δήμαρχοι (ευτυχώς της Μεσσηνίας αποτελούν εξαίρεση) υπό τον Δημήτρη Καμπόσο, πρόεδρο  της ΠΕΔ Πελοποννήσου… κάνουν τον καμπόσο και ούτε καν συνέρχονται να αποφασίσουν, παρά τις προειδοποιήσεις και τα τελεσίγραφα της κυβέρνησης! Αραγε επιζητούν τη διαπόμπευση της Πελοποννήσου που ξεκίνησε πρώτη με διεθνή διαγωνισμό για οριστική διαχείριση μέσω ΣΔΙΤ και κατάντησε τελευταία, όταν οι άλλες περιφέρειες υιοθέτησαν το μοντέλο και προχώρησαν σε διαγωνισμούς, συμβάσεις και υλοποίηση έργων;

Ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης έστειλε ύστατο μήνυμα στους δημάρχους να συνέλθουν και να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου  της Περιφέρειας. Το ίδιο και οι αρμόδιοι υπουργοί! Από την άλλη ο Καμπόσος… ταμπουρωμένος εξαπολύει κατά πάντων τηλεοπτικούς και διαδικτυακούς μύδρους, με πολλά υπονοούμενα,  υποσχόμενος… τζάμπα διαχείριση, ενώ φαίνεται ότι είναι ο εγκέφαλος που φρενάρει τις εξελίξεις!

Υ.Γ.: Το μήνυμα Τατούλη ήταν σαφές κατά τα εγκαίνια του σημαντικού έργου στο λιμάνι του Γυθείου. Ενός μεγάλου, ίσως του μοναδικού τα τελευταία χρόνια, δημοσίου έργου! Από τη μία ένα μεγάλο λιμενικό έργο που ζωντανεύει τις ελπίδες ότι η Ελλάδα αντιστέκεται και ελπίζει να γυρίσει σελίδα και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και από την άλλη μια τριτοκοσμική Ελλάδα του σκουπιδαριού και της καταστροφής του περιβάλλοντος που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω. Δυστυχώς αυτή την παρακμιακή εικόνα της Ελλάδας στηρίζουν και υποστηρίζουν δήμαρχοι και αρκετοί πολιτικοί της Πελοποννήσου, που ενώ παριστάνουν τους Ευρωπαίους, λειτουργούν με παλαιοκομματικές και ανατολίτικες μεθόδους! Κρίμα…

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΜΟΥΛΗ

Leave a Reply