ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στην Αρχαία Μεσσήνη τη Δευτέρα οι νέοι της μεγάλης Βιεννέζικης Ορχήστρας!

0

Ξεχωριστή αναμένεται τη Δευτέρα στην Αρχαία Μεσσήνη, η μουσική εκδήλωση με την Ορχήστρα Νέων Young Masters Ensemble της Βιέννης, που τελεί υπό την αιγίδα της Αυστριακής πρεσβείας. Η εκδήλωση, κάτω από το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου, θα έχει ελεύθερη είσοδο στο κοινό και ο στόχος είναι πολλαπλός, καθώς επιχειρείται στην πανέμορφη αυτή περιοχή, να θεσμοθετηθεί ένα Φεστιβάλ, το όποιο θα φιλοξενεί σημαντικά δρώμενα και κυρίως, όπως ονειρεύεται ο πρωτοπόρος καθηγητής Πέτρος Θέμελης, να… ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι για το κοινό!
Στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Μεσσήνης σε συνεργασία με τους Φίλους του Μουσείου Τάκη Κατσουλίδη, μουσικές των Strauss, Waldtefel, Piazolla και πολλών άλλων μεγάλων συνθετών, καθώς και το κονσέρτο για άρπα και σαξόφωνο του Linus Kohring, θα… ταξιδέψουν το κοινό, σε ξεχωριστά μουσικά μονοπάτια!

ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΝΟΕΡΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ…

«Είναι ένα απίθανο και εκπληκτικό φαινόμενο, με δρώμενα πολιτισμού και τέχνης», δήλωσε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης τονίζοντας πως ο Δήμος φροντίζει να προσφέρει υψηλής ποιότητας τέχνη και πολιτισμό στους δημότες και τους επισκέπτες. «Τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί ένα μουσικό σύνολο, μέγιστης ακτινοβολίας! Οφείλω να σταθώ στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν οι φίλοι μας από την Αυστρία, οι οποίοι ως λαός διαχρονικά, επισκέπτονται την Ελλάδα και τη Μεσσηνία, άλλωστε η Ευρώπη είναι ένας κοινός τόπος που μας ενώνει!», ανέφερε ο δήμαρχος, που απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να προσέλθουν και να απολαύσουν τη μουσική ποιότητα της Βιενέζικης ορχήστρας!

Στην ιδέα της βραδιάς, που ανήκε στο Μεσσήνιο πρόεδρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σάκη Θεοδωρόπουλο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Οι φίλοι του Μουσείου Τάκη Κατσουλίδη» Δημήτρης Δημητρόπουλος. «Η ιδέα, ανήκει στο Σάκη Θεοδωρόπουλο, τον οποίο γνωρίζει προσωπικά, η πρέσβειρα της Αυστρίας που είναι λάτρης της όπερας! Βρεθήκαμε λοιπόν και συζητήσαμε το ενδεχόμενο να έρθει κάποιος καλλιτέχνης στην Αρχαία Μεσσήνη, με το… κάλεσμα στην πραγματικότητα να γίνεται από τους ίδιους και αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα παίξουν ξένοι μουσικοί σ’ αυτόν τον μοναδικό τόπο, σε μια ιδιαίτερη συναυλία σε μια βραδιά αυγουστιάτικης πανσελήνου», ανέφερε ο κ. Δημητρόπουλος, τονίζοντας πως η διάρκεια θα είναι 67΄. «Είμαι προσωπικός φίλος με την πρέσβειρα της Αυστρίας και της έκανα από πέρυσι πρόταση, λόγω του ελληνοαυστριακού μουσικού καλοκαιριού, να αξιοποιήσουμε το μαγευτικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, με παραστάσεις και καλλιτέχνες που έρχονται από την Αυστρία, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας. Είναι μια επαφή των Ελλήνων και Αυστριακών επαγγελματιών και καθηγητής τους είναι ο Χρήστος Μάραντος, διαπρεπής μουσικός που μένει στη Βιέννη», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος, με το χώρο να παραδίδεται για μια ακόμη φορά σε χρήση, από την εφορία Αρχαιοτήτων. «Ο χώρος θα είναι κλειστός εκτός από την είσοδο έως το Αρχαίο Θέατρο και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό! Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος, είναι η καλύτερη φάση της σελήνης, κατά την οποία φωτίζεται ολόκληρη από τον ήλιο και φαίνεται από τη γη σαν ένας φωτεινός δίσκος, οπότε θα έχει να δει κανείς τον αρχαιολογικό χώρο σε συνδυασμό με τη σελήνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Εφορείας Σταμάτης Φριτζήλας, που επεσήμανε, συνδέοντας την αναφορά του, με το… όνειρο του Πέτρο Θέμελη, πως φέτος θα ανοίξουν στο κοινό για να διασκεδάσουν και να απολαύσουν τον έναστρο ουρανό, συνολικά 115 χώροι!

 ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΘΕΣΜΟΥ…

 

«Το ζητούμενο είναι να μπουν τα μνημεία στην καθημερινότητά μας και με την εκδήλωση τη Δευτέρας, επιτυγχάνεται και αυτός και άλλοι σημαντικοί στόχοι», δήλωσε χαρούμενος ο καθηγητής και υπεύθυνος των ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρος Θέμελης, ξεδιπλώνοντας το… όραμά του, που όπως πάντα είναι πρωτοποριακό. «Η ενοποίηση της Μεσσήνης, με την Αρχαία Μεσσήνη είναι ένας ακόμη στόχος και πάνω απ’ όλα, οι χώροι αυτοί, να αποκτήσουν μια χρήση  που να οδηγήσουν σε ένα θεσμό, να θεσμοθετηθεί δηλαδή, ένα φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης!», ανέφερε ο καθηγητής. Ο κ. Θέμελης παρατήρησε ότι η νοοτροπία άρχισε να αλλάζει όσον αφορά στα μνημεία που είναι κλειδωμένα και δεν επιτρέπεται στον κόσμο να μπει μέσα και εξέφρασε την ελπίδα, αυτό να αλλάξει στο ακέραιο! «Είναι θέμα Παιδείας και πολιτισμού, ενώ είναι και η οικονομική ανάπτυξη που θα βοηθηθεί, καθώς και η ενίσχυση της εθνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ταυτότητας, αφού όλοι ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό, με τον πολιτισμό μας πολύπολιτισμικό», δήλωσε ο καθηγητής, με το γνωστό χαράκτη Τάκη Κατσουλίδη από την πλευρά του, να ευχαριστεί όλους για τη συμβολή και τη συνδιοργάνωση και κυρίως το Σύλλογο των φίλων του Μουσείου που φέρει το όνομά του.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 

Leave a Reply