ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στις Μαρτυρικές Πόλεις της Κατοχικής περιόδου 1941 – 1944 η Καλαμάτα!

0

Ένα βήμα μπροστά, θα είναι η Καλαμάτα, στην περίπτωση που δοθούν ποτέ οι Γερμανικές αποζημιώσεις, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, φέρεται να βλέπει θετικά τη συμπερίληψη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις της Κατοχικής περιόδου 1941-1944, ύστερα από συνάντηση που είχε χθες για το θέμα στην Αθήνα, με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.

Ο κ. Σκουρλέτης μάλιστα, δεσμεύτηκε να προωθηθεί από πλευράς υπουργείου, ταχύτατα το αίτημα για κατάταξη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις, με τη διαδικασία να περιλαμβάνει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Στο περιθώριο βέβαια της συνάντησης, ο δήμαρχος με τον υπουργό, συζήτησε και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Αυτοδιοίκηση, ενώ αργότερα, συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στον οποίο επέδωσε το πόνημα με το αίτημα του Δήμου Καλαμάτας και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μαζί με τη σχετική τεκμηρίωση.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ

«Η Καλαμάτα, κατά την περίοδο 1941-1944, πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος λόγω εκτελέσεων από τις Γερμανικές και Ιταλικές δυνάμεις Κατοχής. Πολίτες της συνελήφθησαν και εκτοπίσθηκαν ως όμηροι ή ως κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, εντός και εκτός Ελλάδος, πολλοί εκ των οποίων απεβίωσαν σε καθεστώς πικρής δουλείας, ενώ η πόλη υπέστη μεγάλες ζημίες λόγω καταστροφών κτηρίων, αρπαγής αγαθών και άλλων βαρβάρων πράξεων, στις οποίες προέβησαν οι Ιταλικές και Γερμανικές Δυνάμεις.
Τούτων δοθέντων και σε εφαρμογή της 254/2017 Αποφάσεως του Δημοτικού μας Συμβουλίου, ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί τη συμπερίληψη της πόλεως της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις περιόδου 1941-1944, επικαλούμενος το άρθ. 18 παρ. 5 Νόμου 2503/1997.
Τα δεινά που επεσώρευσαν στην Καλαμάτα οι Ιταλικές και Γερμανικές Δυνάμεις Κατοχής, σύμφωνα κυρίως με τα στοιχεία που ευγενώς παρέσχε στο Δήμο μας ο Καλαματιανός ιστοριοδίφης και συγγραφέας σχετικού πολύτομου έργου («ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση») Νίκος Ι. Ζερβής, αλλά και από άλλες ιστορικές πηγές, αποδεικνύουν – πέραν πάσης αμφιβολίας – ότι υπήρξε βαρύς ο φόρος αίματος για την Ελευθερία, που κατέβαλε η Καλαμάτα κατά την περίοδο της Ιταλικής Κατοχής (18 Ιουνίου 1941 – 8 Σεπτεμβρίου 1943) και της δεύτερης Γερμανικής Κατοχής (8 Σεπτεμβρίου 1943 – 5 Σεπτεμβρίου 1944). Σημειώνεται ότι οι Γερμανικές Δυνάμεις κατέλαβαν την Καλαμάτα στις 29 Απριλίου 1941 και παρέδωσαν τη διοίκηση στις Ιταλικές, στις 18 Ιουνίου του ιδίου έτους.
Η συμπερίληψη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις συνιστά τη δίκαιη αναγνώριση της θυσίας των εκτελεσθέντων και των δεινών που ο Καλαματιανός λαός υπέστη».
Το σχετικό υποστηρικτικό πόνημα με τις θυσίες της Καλαμάτας μπορείτε να δείτε εδώ.

Leave a Reply