ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H σοπράνο Klaudia Delmer τραγουδά Νίκο Γκάτσο τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στον Παλιό Νερόμυλο Κυπαρισσίας

0

«Ολα, κύριε Νίκο, είναι εδώ» είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 7 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ στον παλιό νερόμυλο Κυπαρισσίας και αποτελεί μία από τις ωραιότερες εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί σε όλη την Ελλάδα για τη φετινή αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Η γνωστή σοπράνο με την μελωδική φωνή και την εξέχουσα ευαισθησία στην ερμηνεία, Klaudia Delmer, θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου, σε μία εκδήλωση που έχει επιμεληθεί η ίδια.

Η Klaudia Delmer σημειώνει για τον χώρο που επέλεξε να πραγματοποιήσει την συναυλία: «ο νερόμυλος είναι ένα διατηρητέο μνημείο και κλασικό δείγμα κτηρίου της προβιομηχανικής περιόδου. Στον καταπράσινο και δροσερό κήπο που είναι γεμάτος με αρωματικά φυτά και καρποφόρα δένδρα, δίπλα στο ποταμάκι με τα καλάμια και τα πλατάνια,  θα ακουσθούν οι  υπέροχες μελωδίες σε στίχους του Νίκου Γκάτσου.

Η σκηνή είναι τοποθετημένη κάτω από το μεγάλο σφεντάμι στη βορεινή πλευρά του κτήματος και είναι ένα ιδανικό  περιβάλλον για να ακουστούν τα τραγούδια αυτά που φέρνουν τόσο βαθιά και πολύτιμα συναισθήματα, στοχασμούς και μνήμες».

Την Klaudia Delmer θα συνοδεύσουν δυο καταξιωμένοι κιθαρίστες, ο Αντώνης Κουφουδάκης και ο Αλέξανδρος Αρτεμίσιος. Όπως λέει η ίδια, «ο Αντώνης Κουφουδάκης είναι ένας βιρτουόζος της κιθάρας με παιδεία κλασικής μουσικής, μεγάλη πείρα και φοβερή αίσθηση στην μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Ο Αλέξανδρος φέρνει στο σχήμα μας το ανατρεπτικό στοιχείο με ήχους που “ροκάρουν”. Με αυτά τα ήχοχρώματα δημιουργείται μια ατμόσφαιρα αμεσότητας χωρίς να χάνεται το συναυλιακό πιο εκλεκτό ύφος».

«ΟΛΑ, ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ»…

Η γνωστή υψίφωνος σημειώνει σχετικά με τη μουσική βραδιά που έχει επιμεληθεί: «η συναυλία περιέχει σχεδόν αποκλειστικά μελοποιημένους στίχους του Γκάτσου. Υπαρχει όμως και μια εξαίρεση… Το 1994, δυο χρόνια μετά το θάνατο του Νίκου Γκάτσου, ο Γιώργος Ανδρέου έγραψε το τραγούδι “Γράμμα στον κύριο Νίκο Γκάτσο”.

Είναι το δικό του αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο. Χώρεσε σε διάρκεια ενός τραγουδιού εικόνες και έννοιες σπαρακτικά αντιφατικές που διατυπώνουν την παράξενη ομορφιά της Ελλάδας, όπου σε έναν τόπο μαγευτικό επαναλαμβάνονται ιστορικά πλήγματα τραγικά, απογοητευτικά και ντροπιαστικά, μνημονεύοντας τον Γκάτσο, οποίος φανέρωνε συχνά αυτήν την τραγική αντιφατική φύση της Ελλάδας και ζητώντας ταυτόχρονα την λυτρωτική λησμονιά από ολα αυτά. Από αυτό το τραγούδι, που δεν μπορούσε να λείψει από μια βραδιά με τραγούδια του Νίκου Γκάτσου, δανειστήκαμε και τον τίτλο της συναυλίας».

Περίπου 350 στίχοι του Νίκου Γκάτσου έχουν μελοποιηθεί και η κα Delmer υπογραμμίζει: «Οι περισσότεροι από αυτούς έγιναν αξέχαστα τραγούδια…για το λόγο αυτό είναι αρκετά δύσκολο να επιλέξει κανείς ποια τραγούδια αρμόζει να ειπωθούν στο αφιέρωμα… ουσιαστικά αναγκάζεται κανείς να επιλέξει, και με βαριά καρδιά, ποιά τραγούδια να αφήσει απ’ έξω… εκεί είναι η μεγάλη δυσκολία!»

Και συμπληρώνει: «Επίσης πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της συναυλίας ρώτησα φίλους και γνωστούς ποιο είναι το αγαπημένο τους τραγούδι σε στίχους του Γκάτσου.

Ο καθένας διάλεξε άλλο τραγούδι του (κάτι που φανερώνει και το μέγεθος της παρακαταθήκης του αλλά και το εύρος των θεμάτων που τον απασχολούσαν).

Εγώ που τα “ζω” τώρα καθημερινά  ετοιμάζοντας την συναυλία δεν έχω απαντήσει ακόμα σε αυτήν την ερώτηση! Δεν έχω το «ένα» αγαπημένο… είναι πολλά τα αγαπημένα!

Για αυτήν την βραδιά, λοιπόν, προσπάθησα να κάνω επιλογές από αγαπημένα τραγούδια αλλά και κάποια λιγότερο γνωστά που όμως αντικατοπτρίζουν την συνεργασία που είχε ο Γκατσος με διαφορετικούς συνθέτες όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Χατζηνάσιος, Λουκιανός Κηλαηδόνης».

KLAUDIA DELMER

Η Κlaudia Delmer μεγάλωσε στην Ισπανία και σπούδασε κλασική μουσική στη Νέα Υόρκη στο Mannes College of Music. Στην Ελλάδα έχει συνεργασθεί με κορυφαίους συνθέτες, όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Βαγγέλης Φάμπας και έχει εμφανισθεί στα πιο γνωστά θέατρα (όπως το Ωδείο Ηρώδου Αττικού), και στα πιο γνωστά φεστιβάλ (Αθηνών, Επιδαύρου κλπ.).

Εχει, επίσης, συνεργασθεί με σπουδαίες ορχήστρες (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων κλπ). Πρόσφατα μπήκε στη δισκογραφία με το πρώτο της solo album που ονομάζεται “Ainola”.

 Α. Σπ.

Leave a Reply