ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Τριφυλία και ο Κυπαρισσιακός Κόλπος δεν είναι… τσιφλίκι κανενός!

0

Πολιτική υπόθεση τείνει να γίνει το θέμα της προστασίας του Κυπαρισιακού κόλπου μετά τις ανακοινώσεις ΥΠΕΚΑ, την κόντρα μεταξύ Κατσίβελα-Κοζομπόλη ενώ η κοινή γνώμη όταν μας ερωτά ποιοι έχουν δίκιο η απάντηση είναι μία. Δίκιο έχει ο λαός του Κυπαρισσιακού κόλπου που δεν επιθυμεί στις πλάτες του…τσιφλικάδες, ούτε προστάτες σε ένα ευνοούμενο κράτος…

Σημείο τριβής αποτέλεσε η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δεν έχει καθοριστεί, καθώς και αν υπάρχει αντισυνταγματικότητα στο Προεδρικό διάταγμα ή όχι. Αυτό θα φανεί στο τέλος. Την στιγμή που το υπουργείο θεωρούσε μια μελέτη του 1992 ως επίσημο έγγραφο, ενώ την ίδια ώρα δεν απαντούσε γιατί το Σχέδιο Οικιστικής ανάπτυξης Δ.Ε. Αυλώνας που ήταν εγκεκριμένο δημόσιο έγγραφο το οποίο δεν εφαρμόστηκε. Ο Κυπαρισσιακός κόλπος δεν θέλει επομένως προστάτες τονίζουν έγκυροι νομικοί κύκλοι, αλλά και σύλλογοι της περιοχής…

Η Θαλάσσια χελώνα ζούσε πριν ακόμα η περιοχή χαρακτηριστεί Natura, ακόμα και όταν διεξάγονταν ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή τις οποίες θυμούνται οι κάτοικοι. Τότε δεν υπήρχε πρόβλημα με τα έμβια είδη; Επομένως η δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου επείγει στα πρότυπα της Ζακύνθου με ένα κοινό φορέα Διαχείρισης. Εκτός αν πίσω από την ερημοποίηση του κόλπου κρύβονται άλλα συμφέροντα.

ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σε καθεστώς προστασίας τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2018 παραμένει ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, τόπος ωοτοκίας της χελώνας Καρέτα Καρέτα, διαβεβαιώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είχε προηγηθεί η κατάθεση σχεδίου προεδρικού διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο φαίνεται ότι το έκρινε μεν ως συνταγματικό, αλλά επεσήμανε την απουσία Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από τον σχετικό φάκελο, κάτι που αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο.

«Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση (175/20-06-2017) του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του σχεδίου προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου καθίσταται σαφές ότι το ΣτΕ κρίνει ως ορθό τον προσανατολισμό, με τον οποίο το ΥΠΕΝ συνέταξε το Π.Δ. με στόχο τον χαρακτηρισμό της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως “Περιοχή Προστασίας της Φύσης”», αναφέρει το ΥΠΕΝ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Leave a Reply