ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκδήλωση για τον ήρωα Παναγιώτη Γιαννόπουλο στο Κρυονέρι Τριφυλίας

0

Mια σεμνή εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη το βράδυ 2 Αυγούστου, στο Κρυονέρι Τριφυλίας (πρώην Σαρακινάδα), για να τιμηθεί η μνήμη του φονευθέντος παλικαριού Παναγιώτη Γιαννόπουλου στα θλιβερά γεγονότα της Κύπρου με την εισβολή του Αττίλα το 1974.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος βρέθηκε από νωρίς στο χωριό όπου έψαλε μαζί με τους διακόνους του και τον ιερέα της Ενορίας την Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και τις 8, μπροστά στην προτομή του τιμωμένου, έψαλε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεώς του.

Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Μερκούρης (κατάγεται απ’ το χωριό), άλλοι αντιδήμαρχοι (νυν και τέως), πρόεδροι όμορων Κοινοτικών Διαμερισμάτων, συγγενείς του ήρωα και όλοι οι κάτοικοι του χωριού.

Μετά το Τρισάγιο, τον πανηγυρικό εκφώνησε ο κ. Γεώργιος Μαυροειδής φυσικός και ιστορικός ερευνητής, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό των γεγονότων και στη θυσία των δυο παλικαριών (Γιαννόπουλου και Ηλιόπουλου – ο δεύτερος απ’ το γειτονικό Αρτίκι) κι εκάλεσε περαίνοντας το λόγο του, σ’ εθνική επαγρύπνηση.

Ο συνταξιούχος δάσκαλος Στάθης Κακούτης απήγγειλε ωραίο ποίημα για την Κύπρο, εμπνευσμένο απ’ τα γεγονότα του ’74, ενώ ο συμπολεμιστής του Γιαννόπουλου Σωτ. Γαλάνης (απ’ το Καλονερό) αναφέρθηκε δι’ ολίγων στα γεγονότα και στον ηρωικό θάνατο των δύο παλικαριών.

Κατετέθησαν στεφάνια απ’ το Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Παν. Κατσίβελα, απ’ το Κοιν. Διαμέρισμα Κρυονερίου η κ. Ευγενία Χονδρού, απ’ την ΕΛΑΣ ο εκπρόσωπος του Α.Τ. Κυπαρισσίας Ανθυπασπιστής κ. Τραϊανός Τουρούκης, απ’ το Λιμενικό Σταθμό Κυπαρισσίας ο αρχικελευστής κ. Γεώργιος Πετρόπουλος, απ’ την οικογένεια του πεσόντος η ανιψιά του κ. Αναστασία Γιαννοπούλου, απ’ τους πολεμιστές τραυματίες του πολέμου κ. Δημήτριος Γιάνναρος, απ’ το Σύλλογο Κυπρίων Μεσσηνίας «Ο Πενταδάκτυλος» κ. Θεοδώρα Παπαγεωργίου, απ’ την Ομοσπονδία Συλλόγων Τριφυλίας ο κ. Παν. Λούτος, απ’ το Σύλλογο Γυναικών Κοπανακίου «Η Καλλιπάτειρα» κ. Πολυξένη Διακουμή. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου απ’ τη Φιλαρμονική της Κυπαρισσίας.

 

Leave a Reply