ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η γοητεία της Κεντροαριστεράς σε κρίση

0

«H ΛΕΞΗ «κεντροαριστερά» θα ήταν λογικό να σημαίνει για κάθε ελλαδίτη ψηφοφόρο με μνήμη, κρίση και αυτοσεβασμό, τα εξής εξόφθαλμα δεδομένα: Tο εν ψυχρώ κακούργημα εξωφρενικού υπερδανεισμού της χώρας, προκειμένου να τραφεί ο Mινώταυρος του πελατειακού κράτους.

H ΛΕΞΗ «κεντροαριστερά» στην Eλλάδα παραπέμπει ευθέως σε αυτό το όνειδος της διαπλοκής, της φαυλότητας, της λωποδυσίας – άμεση πείρα του δεδομένου έχει κάθε πολίτης.

OΧΙ ΟΤΙ υπάρχει κάποια «δεξιά» ή «κεντροδεξιά» που τη γνωρίσαμε να διαφοροποιείται από την «κεντροαριστερή» λοιμική και ποταπότητα.

OΥΤΕ ότι υπάρχει κάποια αμιγής από «κεντρώες» αποκλίσεις «αριστερά», που ο πολιτικός της λόγος και τα πολιτικά της ενεργήματα εγγυώνται ρεαλιστική κοινωνιοκεντρική οπτική και σκοποθεσία.

AΠΟ ΤΟ σύμπτωμα συνάγεται συνεπέστατα ότι το επίπεδο κριτικής σκέψης, ορθολογικών εκτιμήσεων και αντανακλαστικών αυτοάμυνας είναι στη χώρα μας πολύ χαμηλό.

ΤΟ ΠAΣOK, ίσως η πλέον εντυπωσιακή καπηλεία της «κεντροαριστεράς» στην Eλλάδα, καταμετρείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις πολιτικά τελειωμένο, ιστορικά νεκρό. Tο ΠAΣOK ναι, όχι όμως και η γοητεία της «κεντροαριστεράς».

***

ΑΠΟ ΤΟ 2014 ο Χρήστος Γιανναράς μιλώντας για την γοητεία της Αριστεράς, επιχειρούσε να ανιχνεύσει το «καινούργιο» στην πολιτική όπως παρουσιάζεται και στο άρθρο του, αποσπάσματα του οποίου παρουσίασα.

ΤΕΛΙΚΑ το «καινούργιο» δεν έκανε την εμφάνισή του κι όσοι ακόμα το επικαλούνται είναι από καιρό πανάρχαιοι!!

Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ αναζητά ακόμα χώρο να σταθεί στην νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν φαίνεται ωστόσο να τα καταφέρνει.

ΕΙΤΕ το θέλουμε είτε όχι, οι προσπάθειες που ως τώρα έγιναν δεν έπεισαν.

ΠΟΛΥ δε περισσότερο δεν έπεισε ο ισχυρισμός της Φώφης: «Ε, λοιπόν, ναι, επιστρέψαμε»

ΑΛΛΑ βέβαια το «καινούργιο» που δεν βρίσκεται προς την Κεντροαριστερά και προς την Κεντροδεξιά κατεύθυνση που βρίσκεται ήδη σε ρεβανσιστική ετοιμότητα.

ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ στο άρθρο και στην εποχή που γράφτηκε, έχουν ήδη αλλάξει πολλά από τότε και το 2014 φαντάζει πια πολύ μακρινό.

ΤΑ ΠΕΡΙ γοητείας επίσης είναι πια άνευ σημασίας.

Η ΜΙΑ αρνητική εξέλιξη διαδέχεται την άλλη.

 

Θανάσης Παντές

Leave a Reply