ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προβληματισμός για τον τουρισμό στη Μεσσηνία: Πάνω η κίνηση, κάτω οι εισπράξεις!

0

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 Το… αδιαχώρητο στη Μεσσηνία, η οποία υποδέχεται πλήθος επισκεπτών από το κλεινόν άστυ, που επιλέγουν το υπεραστικό ΚΤΕΛ για τη μετακίνησή τους. Ο συγκοινωνιακός φορέας εκτελεί έκτακτα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση του κοινού, με τους επιβάτες του, να είναι κυρίως, άνθρωποι που έλκουν την καταγωγή τους από το νομό και θα φιλοξενηθούν από συγγενείς και φίλους!

Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Φ» για την αυξημένη κίνηση και τη μειωμένη κατανάλωση, καθώς υπάρχουν μεν και επισκέπτες οι οποίοι έρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ή άλλες χώρες, όμως στη συντριπτική τους πλειοψηφία μένουν λίγες ημέρες, απολαμβάνοντας τον ήλιο, τη θάλασσα και τις ομορφιές, χωρίς να δύνανται να κάνουν αρκετά έξοδα ακόμη και στα καταστήματα εστίασης. Οι ξένοι άλλωστε, από την πλευρά τους, αρκούνται στα όσα περιλαμβάνει το «πακέτο» που έχουν κλείσει στο ξενοδοχείο, χωρίς να… αποκλίνουν, σχεδόν στο παραμικρό!
«Οι διανυκτερεύσεις τόσο για τον Ιούνιο, όσο και για τον Ιούλιο, κινήθηκαν πολύ ικανοποιητικά στο ξενοδοχείο μας», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο διευθυντής του ξενοδοχείου «Elektra Hotel and Spa» και εμπνευστής του θεσμού του «Σχολείου Τουρισμού» Κώστας Ανδριανόπουλος, κάνοντας λόγο για τουριστική κίνηση δύο ταχυτήτων!  «Εκτιμώ πως η συνολική εικόνα, είναι ίδια για ολόκληρη την πόλη της Καλαμάτας και βέβαια χαρακτηρίζεται από δύο βασικούς παράγοντες! Αφενός τη σημαντικότατη υποχώρηση της ελληνικής αγοράς, με την παράλληλη βέβαια ενίσχυση της ξένης αγοράς και κυρίως την Αγγλική, Γερμανική, Ιταλική, Αυστριακή, την αγορά της Αμερικής και όχι μόνο και αφετέρου, από τη σημαντικότατη υστέρηση στις extra  καταναλώσεις των πελατών μας, στα υπόλοιπα τμήματα», ανέφερε ο διευθυντής του «Elektra», παραδεχόμενος πως, επισκέπτες μπορεί να έχει η Καλαμάτα, όμως οι καταναλώσεις τους είναι περιορισμένες! «Στο  μπαρ για παράδειγμα ή στο εστιατόριο είναι χαρακτηριστική η μείωση της μέσης κατανάλωσης των πελατών μας. Βέβαια, αυτό δεν παρατηρείται μόνο στα τμήματα του ξενοδοχείου, αλλά και στις λοιπές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα όλους μας», δήλωσε με νόημα ο κ. Ανδριανόπουλος, που στάθηκε επίσης στις άλλες μορφές τουρισμού και ειδικά στο συνεδριακό, καυτηριάζοντας ωστόσο αυτό το γεγονός, που αποδεικνύει πως η πραγματική, από την… πρώτη εικόνα, είναι «άλλη».

Στην ίδια κατεύθυνση, κινήθηκαν και οι δηλώσεις της υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων του ξενοδοχείου Elite City Resort Γεωργίας Γεωργαρά. «Οι περισσότεροι περιορίζονται στο πακέτο… και οι καταναλώσεις είναι λίγες, όμως από τις ερχόμενες ημέρες και κυρίως προς το τέλος Αυγούστου, που και οι τιμές χαμηλώνουν υπάρχουν κρατήσεις και ευελπιστούμε», ανέφερε η κα Γεωργαρά η οποία στάθηκε και στην παροχή υπηρεσιών, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την προσέλκυση τουριστών και την… καλή διαφήμιση της πόλης, αλλά και στο «κλειδί» που ακούει στο όνομα «συνεδριακός τουρισμός». «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι παρατείνεται χρονικά η τουριστική περίοδος και ο συνεδριακός τουρισμός το φθινόπωρο με  επιστημονικά  και επιχειρηματικά meetings», ανέφερε η κα Γεωργαρά, δίνοντας έμφαση στο θεματικό τουρισμό, που είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και βοηθά, ιδιαίτερα στην τουριστική ανάπτυξη.

Το φετινό καλοκαίρι λοιπόν, στη Μεσσηνία, η οποία αποτελεί πλέον… προορισμό για ξένους και όχι μόνο επισκέπτες, μπορεί να εξελίσσεται κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά, όμως η κρίση παραμένει!
Όσοι έχουν ακόμη τη δυνατότητα, έστω και λιγότερες ημέρες, έρχονται στο νομό για να απολαύσουν στιγμές ξεγνοιασιάς, χωρίς ωστόσο πια να καταναλώνουν ιδιαίτερα, γεγονός που… αντιστρέφει την εικόνα που έχει κανείς, βλέποντας τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία ή ακόμη και τις αφίξεις στο πολιτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που έτσι κι αλλιώς εξυπηρετεί ολόκληρο το νομό και όχι μόνο!

Ανάλογη είναι η εικόνα στην υπόλοιπη Μεσσηνία, αλλά και την Πελοπόννησο, όπου η κίνηση είναι αυξημένη, λόγω κοντινών αποστάσεων από το Λεκανοπέδιο, ωστόσο οι εισπράξεις είναι μειωμένες αφού η καταναλωτική δύναμη των επισκεπτών και των κατοίκων είναι μειωμένη λόγω συνεχών περικοπών, αυξήσεων σε τιμές και υπηρεσίες, αλλά πρωτίστως της υπερφορολόγησης που έχει κυριολεκτικά επιφέρει αφαίμαξη στην αγορά. Ωστόσο από τα στοιχεία προκύπτει αυτή η αδυναμία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθει αφού 3 στους 10 δεν μπόρεσαν εμπρόθεσμα να ανταποκριθούν στην πληρωμή της πρώτης δόσης του Φόρου Εισοδήματος που έληγε στις 31 Ιουλίου!

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply