ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η τελευταία συνάντηση με τον θρύλο της Εθνικής Αντίστασης Δημήτρη Κυριαζή στο «Παπαδοπούλειον»

0
Με τον Σταύρο Παπαχρήστο και τον Θανάση Τσαμούλη στο «Παπαδοπούλειον» όπου τον επισκεφθήκαμε αρχές Ιουλίου

Με τον Σταύρο Παπαχρήστο και τον Θανάση Τσαμούλη στο «Παπαδοπούλειον» όπου τον επισκεφθήκαμε αρχές Ιουλίου

ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΔΙΑΒΑΖΕ ΤΗ «ΦΩΝΗ» ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΛΙΑ!

Η ευχάριστη έκπληξη που μας περίμενε όταν επισκεφθήκαμε στον Οίκο Φιλοξενίας «Παπαδοπούλειον» στα Κατσέικα, τον 97χρονο Δημήτρη Κυριαζή, τον θρυλικό Αστραπόγιαννο της Εθνικής Αντίστασης, δυστυχώς δεν κράτησε πολύ. Καταπονημένος από την αιωνόβια πορεία μέσα στα δύσκολα μονοπάτια, χωρίς να είναι φιλάσθενος ή να παίρνει χάπια, ο θρυλικός Αστραπόγιαννος έφυγε ήρεμα και νηφάλια λίγο πριν πατήσει τα 100!  Με σώας τας φρένας και το αετίσιο βλέμμα του, παρ’ ότι απλανές πολλές φορές, καθαρό και κρυστάλλινο! Όπως και οι απόψεις του για τη ζωή, την κοινωνία, την Ελλάδα, τη Μεσσηνία, την Τριφυλία και εν τέλει το αγαπημένο του Σιδηρόκαστρο!

Τους τελευταίους τρεις μήνες φιλοξενήθηκε στο «Παπαδοπούλειον» με τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του κέντρου, στη διάθεσή του. Παρ’ ότι ήταν αχρείαστες καθ’ ότι ήταν λιτός και πειθαρχημένος άνθρωπος μέχρι το τέλος!

Επισκεφθήκαμε εκεί στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, τον Δημήτρη Κυριαζή με τον ανηψιό του Θανάση Κυριαζή, που είχε την επιμέλεια της υγείας του τα τελευταία χρόνια και τον Σταύρο Παπαχρήστου, με το βιβλιοπωλείο του οποίου συνεργαζόταν και εκεί μπορεί  κανείς να βρει το βιβλίο του για την Εθνική Αντίσταση «1940 – 1950 Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ»

Ο Αστραπόγιαννος μας δέχθηκε με χαρά και εύκολα μας «ανακάλεσε» στη μνήμη του! Ο… σκληρός δίσκος του εγκεφάλου του Δημήτρη Κυριαζή, παρ’ ότι βαρυφορτωμένος με μνήμες σκληρές από την  πολυκύμαντη ζωή του,  ήταν ακόμη σε καλή κατάσταση, ενώ η όρασή του νεανική!

Με τον ανηψιό του Θανάση Κυριαζή που τα τελευταία χρόνια είχε την επιμέλεια της υγείας του

Με τον ανηψιό του Θανάση Κυριαζή που τα τελευταία χρόνια είχε την επιμέλεια της υγείας του

Μας προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση όταν τον είδαμε να διαβάζει τη «ΦΩΝΗ» χωρίς γυαλιά και θυμήθηκε σχεδόν τα πάντα και τις συνεργασίες με τη «ΦΩΝΗ» και την πολύχρονη φιλία του με τον υπογράφοντα διευθυντή της.

Του άρεσε η νέα έκδοση της εφημερίδας, ρώτησε πότε ξεκίνησε, ενώ εκτίμησε ότι αφού «περπάτησε» τόσα χρόνια λιτή και ασπρόμαυρη, είναι βέβαιο πως είναι χρήσιμη στον Τύπο και ότι θα προχωρήσει πολύ καλύτερα με τη νέα εμφάνιση. Μας το ευχήθηκε ολόψυχα, κι έπεσε με τα… μούτρα στο διάβασμα, σκάζοντας κάπου-κάπου κι ένα χαμόγελο που φώτιζε το κουρασμένο πρόσωπό του και την καθαρή ματιά του! Μετά συζήτησε μαζί μας για το Σιδηρόκαστρο, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται στο σπίτι που δώρισε και  για τη Χορευτική Ομάδα που δημιουργήθηκε στο Λαογραφικό Σύνδεσμο Σιδηροκάστρου και με δαπάνες του απέκτησε παραδοσιακές στολές.

Ενδιαφέρθηκε και μας ρώτησε για τις εκδηλώσεις στα χωριά της ορεινής Τριφυλίας που πάντα τον ενδιέφεραν γιατί πίστευε βαθύτατα ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί ζωντανό κύτταρο της σύγχρονης Ελλάδας.

Διαβάζοντας την έγχρωμη «ΦΩΝΗ», χωρίς καν γυαλιά, με ικανοποίηση για το χρώμα στην ενημέρωση

Διαβάζοντας την έγχρωμη «ΦΩΝΗ», χωρίς καν γυαλιά, με ικανοποίηση για το χρώμα στην ενημέρωση

Ήταν ευγενέστατος με το προσωπικό του Οίκου Φιλοξενίας, γιατρό και νοσηλευτές που τον επισκέφθηκαν και οι οποίοι μας μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον θρυλικό φιλοξενούμενό τους και την άψογη συμπεριφορά του.

Από το δωμάτιο δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα προσωπικά αντικείμενά του, κυρίως φωτογραφίες και ταυτότητες από την εποχή της Εθνικής Αντίστασης καθώς και της αείμνηστης συζύγου του Ευτυχίας.

Τον αποχαιρετήσαμε συστήνοντάς του ευγενικά να τρώει περισσότερο για να μην επέλθει κάμψη στον οργανισμό του και χαμογέλασε με νόημα αποχαιρετώντας μας!

Αυτό τον αποχαιρετισμό θα τον θυμάμαι για πάντα, αφού με διαπέρασε ένα ρίγος από το δέος για τον άνθρωπο αυτόν που χρόνια συνεργαστήκαμε με αμοιβαία ανιδιοτέλεια για το καλό του τόπου, των Γραμμάτων και του πολιτισμού, είτε μέσα από Συλλόγους, είτε μέσα από την εφημερίδα, όπου άπειρα είναι τα άρθρα με τις σκέψεις, τις προτάσεις, τις συμβουλές και τις παροτρύνσεις του εύστροφου Αστραπόγιαννου. Πάντα τον ενδιέφερε το γενικό καλό, γιατί μέσα από την κοινωνική ευημερία, αναζητήστε και την ατομική ευτυχία, έλεγε και πίστευε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ…

Σήμερα στις 11 π.μ. συγγενείς, συναγωνιστές, φίλοι και συγχωριανοί θα αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά τον δικό τους Δημήτρη Κυριαζή, τον Αστραπόγιαννο που ήξεραν και αγάπαγαν και τους αγαπούσε! Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Σιδηροκάστρου Τριφυλίας.

Από την ιστοσελίδα του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας αποχαιρέτησαν το Δημήτρη Κυριαζή η πρόεδρος Μαρία Λιακάκη και το Δ.Σ. γράφοντας:

«Αγαπητοί συμπατριώτες, με θλίψη σας αναγγέλλουμε ότι έφυγε από τη ζωή σήμερα ο Δημήτριος Κυριαζής. Εδώ σε φωτογραφία από την περσινή κοπή της πίτας του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών. Ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους εμπνευστές της ίδρυσης του Συνδέσμου το 1952, τον οποίο στήριξε από την αρχή. Ως εκ τούτου, ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών με απόφαση του Δ.Σ. 1. Θα παραστεί στην κηδεία του την Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017 2. θα καταθέσει εις μνήμην του αντί στεφάνου ένα ποσό για την αποκατάσταση της στέγης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, κατόπιν συνεννοήσεως με τους στενούς συγγενείς του. 3. Στην Εξόδιο ακολουθία, η οποία θα γίνει στις 11 το πρωί της 9ης Αυγούστου στον Άγιο Νικόλαο Σιδηροκάστρου, ο ταμίας του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών, Ιωάννης Γιαννακλής θα εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο εκ μέρους του Δ.Σ.».

Συγκινητικά και τα σχόλια-χαιρετισμοί Σιδηροκαστριτών στην ιστοσελίδα:

Σωτηρία Μυλωνά: «Ένας άνθρωπος με ιστορία… ένας καλός συγγενής…μας αγαπούσε και μας αγκάλιαζε πάντα με στοργή!!! Καλό σου ταξίδι θείε…. χαιρετισμούς σε όλους τους συγγενείς και φίλους….και δεν είναι και λίγοι…».

Γιώργος Κασίμης: «Ένας μεγάλος των γραμμάτων και του αγώνα έφυγε σήμερα. Καλό ταξίδι Δημητράκη στην αιωνιότητα».

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Μεγάλος σε όλα του… Καλό παράδεισο καπετάνιε Δημήτρη οι σημερινοί Αριστεροί αν σου έμοιαζαν έστω και λίγο… θα είχαμε μια καλύτερη Ελλάδα και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας…».

Σπήλιος Ζαχαρόπουλος: «Εντιμος Αγωνιστής και Πατριώτης με Εθνική εμβέλεια!!!».

Τάκης Μητρόπουλος: «Καλό δρόμο καπετάνιε!!!».

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ «ΦΩΝΗΣ»

Μέσα από την ιστοσελίδα του Συνδέσμου στείλαμε και εμείς το δικό μας ύστατο χαίρε στον αγωνιστή, τον πνευματικό δημιουργό, στον Ανθρωπο Δημήτρη Κυριαζή, τον θρυλικό Αστραπόγιαννο:

«Καλό ταξίδι στο συνεπή αγωνιστή, πνευματικό δημιουργό και σπουδαίο άνθρωπο ,που ύμνησε το Σιδηρόκαστρο και τίμησε με τους κοινωνικούς αγώνες του την Τριφυλία ,με σημαντική συμβολή στα εκδοτικά και συγγραφικά πράγματα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας! Άνθρωπος της δημιουργίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς στον τόπο και τους ανθρώπους αδιακρίτως ιδεολογίας! Γι’ αυτό και τον αγαπούσαμε όλοι και κείνος το ανταπέδιδε στο πολλαπλάσιο με περίσσευμα καρδιάς! Όρθιος μέχρι το τέλος νοιαζόταν για τους νέους και την Ελλάδα !Έντιμος και συνεπής πατριώτης και αγωνιστής με εμβέλεια σε πανεθνική κλίμακα! Αληθινός και άδολο ς πατριώτης με αυξημένο δείκτη κοινωνικής συνείδησης! Στον άλλο κόσμο που θα πας Αστραπόγιαννε κοίτα μη γίνεις σύννεφο… Αντίο φίλε και συνεργάτη στη “ΦΩΝΗ”, συνοδοιπόρε στους κοινωνικούς αγώνες της μεταπολίτευσης για δημοκρατία, πολιτισμό ανάδειξη και προβολή των προβλημάτων των χωριών μας μέσα από συνεργασίες Συλλόγων και ανιδιοτελών ανθρώπων!».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

 

Στην πρώτη σειρά, στο κέντρο, οι αιώνιοι έφηβοι της Εθνικής Αντίστασης, ο Δημήτρης Κυριαζής και ο Στέλιος Ζαμάνος, στην κοπή πίτας της «Αυγής»  6 Φεβρουαρίου 2014

Στην πρώτη σειρά, στο κέντρο, οι αιώνιοι έφηβοι της Εθνικής Αντίστασης, ο Δημήτρης Κυριαζής και ο Στέλιος Ζαμάνος, στην κοπή πίτας της «Αυγής»  6 Φεβρουαρίου 2014

  

Leave a Reply