ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μετά το λάδι προβληματισμός και για τα σύκα με την παραγωγή στον… αέρα ελέω καύσωνα!

0

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΚΙΚΗΣ ΣΤΗ «ΦΩΝΗ» ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Τη μια ο δάκος, την άλλη ο καύσωνας και τα δύο βασικά αγροτικά προϊόντα της Μεσσηνίας βρίσκονται για μια ακόμη χρονιά στον… αέρα! Πέρυσι, το πλήγμα που υπέστη η ελαιοπαραγωγή εξαιτίας της δακοκτονίας και των ασθενειών που προσέβαλαν την ελιά λόγω του δάκου, ήταν κάτι περισσότερο από μεγάλο, ενώ και φέτος ο κίνδυνος ελλοχεύει ελέω της καθυστέρησης των ψεκασμών!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

papageorgiouΣοβαρός, είναι ο κίνδυνος από το δεύτερο αυτό κύμα καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα σύκα, η συγκομιδή των οποίων μόλις ξεκίνησε και μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όλα έδειχναν πως θα εξελιχθεί πολύ ικανοποιητικά. Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου, μιλώντας στη «ΦΩΝΗ» επεσήμανε πως μια ασφαλής εκτίμηση θα μπορεί να γίνει στο τέλος περίπου της εβδομάδας, καθώς ήδη κάποια κτήματα είχαν επιβαρυνθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών, ενώ με αφορμή τα έντονα αυτά φαινόμενα, στάθηκε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των συκεώνων, που κρίνεται επιτακτική!

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ  Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ  ΤΩΝ ΣΥΚΕΩΝΩΝ

«Εμείς διαθέτουμε δωρεάν φυτώρια στους παραγωγούς και σε κάποιες περιοχές έχουν πράγματι φυτευτεί νέα δέντρα, όμως η προσπάθεια πρέπει να γίνει στοχευμένα και με τις συμβουλές των ειδικών», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου και συνέχισε. «Αναδιάρθρωση έγινε και το 1997 -98, όμως φυτεύτηκαν δέντρα σε κάποιες περιοχές όπου δεν μπορούσαν τελικά να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφτούν ή σε κα΄ποιες περιοχές όψιμες, όπου υπάρχει πάντα κίνδυνος! Αν δηλαδή, βρέξει το Σεπτέμβριο που αρχίζει να ωριμάζει το σύκο, θα σαπίσει και θα καταστραφεί η παραγωγή, όπως έγινε και πέρυσι το Σεπτέμβριο με τις φονικές πλημμύρες, όπου οι υπόλοιποι παραγωγοί ωτόσο, είχαν προλάβει να μαζέψουν το 70% της παραγωγής», εξήγησε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου! «Πρέπει να φύγουν οι παλιοί συκεώνες γιατί αλλιώς, θα χαθεί στο σύκο! Όταν γερνάει ο συκεώνας, πολλοί παραγωγοί βάζουν ελιές και μέχρι αυτές να αρχίσουν να αποδίδουν, ο συκεώνας καταστρέφεται», δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου, τονίζοντας πως «θέλουμε βοήθεια».

Αυτό το γεγονός, οι γερασμένοι συκεώνες, μπορεί να αποτελέσει  τροχοπέδη και για τη φετινή παραγωγή, καθώς τα «καλά» κτήματα, είναι πιο εύκολο να αντέξουν στον καύσωνα.

ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Στον… αντίποδα ωστόσο, υπάρχουν και τα ευχάριστα, καθώς η εκτίμηση για τις τιμές είναι ενθαρρυντική, στην κατεύθυνση της αύξησης.  «Έχουμε επαφές με πελάτες στο εξωτερικό, ενώ συμμετείχαμε και στη μεγαλύτερη έκθεση του κόσμου, στη Νέα Υόρκη, όπου και εκεί καταγράφηκε μεγάλο ενδιαφέρον από πελάτες, με τους οποίους είμαστε σε επαφή και πιστεύουμε πως στο τέλος της εβδομάδας με την εκτίμηση για τις ζημιές, θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε και τις τιμές, για τις οποίες καταβάλλουμε προσπάθεια να ανέβουν όσο γίνεται περισσότερο. Θέλουμε να πουλήσουμε ακριβότερα, ώστε να πάρει περισσότερα χρήματα ο παραγωγός. Πιστεύω πως θα έχουμε κάποια αύξηση», εκτίμησε ο κ. Παπαγεωργίου, με τη συγκομιδή του προϊόντος να έχει ξεκινήσει ήδη!

Leave a Reply