ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέες μεγαλοπρεπείς φαντασιώσεις εν όψει(;)

0

«ΟΥΤΟΠΙΑ, μύθος, φαντασίωση, οι τρεις αλληλένδετες και αλληλοτροφοδοτούμενες νοηματικές κατηγορίες μέσα από τις οποίες πορεύεται εν πολλοίς η ανθρωπότητα.

ΧΩΡΙΣ την ουτοπία, τον μύθο, τη φαντασίωση η ανθρωπότητα θα ήταν ίσως έκθετη, γυμνή στην αδήριτη τραγικότητα του ορθολογισμού και των αντιφάσεων της πραγματικότητας.

Η ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ των εθνολαϊκιστών είναι μια ακόμη ισχυρή παθογένεια των ημερών. Φαντασιώνονται την επιστροφή στην αχαλίνωτη, ανταγωνιστική κυριαρχία του εθνικού κράτους, παραβλέποντας τις «αλληλεξαρτήσεις» που καθιστούν το εθνικό κράτος ανήμπορο σήμερα να επιλύσει προβλήματα, να αντιμετωπίσει προκλήσεις, να διαχειριστεί κρίσεις από μόνο του.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ βεβαίως να αναφερθούμε ειδικότερα στην ελληνική διαχρονική αριστερή φαντασίωση και στις καταστροφικές συνέπειές της.

ΤΟ ΠΛΕΟΝ αξιοσημείωτο είναι ότι από τους μεγάλους παγκόσμιους πρωταγωνιστές, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ιαπωνία και Κίνα εμφανίζονται να αντιστέκονται στη σαγήνη της ουτοπίας, του μύθου, της φαντασίωσης.»

***

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ μπροστά σε νέες μεγαλοπρεπείς φαντασιώσεις και το απόσπασμα από το άρθρο του Π.Κ. Ιωακειμίδη είναι χαρακτηριστικό και διόλου παρήγορο πάντως.

ΤΡΙΑ πρόσωπα σε ρόλο ηγετικό πρωταγωνιστούν σε αυτές τις φαντασιώσεις (Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν) όπως επισημαίνεται και στο άρθρο, αν και η μεταξύ τους σύγκριση εκ των πραγμάτων είναι άνιση λόγω των χωρών που αντιπροσωπεύουν.

ΚΑΙ βέβαια αναφερόμενοι σε «μεγαλοπρεπείς φαντασιώσεις» εννοούμε την μεγαλομανία εκ μέρους αυτών των ηγετών η οποία δυστυχώς ενδέχεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο παγκόσμιο πολιτικό περιβάλλον.

ΠΩΣ ΟΜΩΣ μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αναχαιτιστεί τελικά αυτή η μεγαλομανία των «μεγαλόπρεπων φαντασιοζομένων»;

ΠΑΡΗΓΟΡΗ η τελική επισήμανση στο άρθρο που κάνει ο κ. Ιωακειμίδης για την αντίσταση Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ιαπωνίας και Κίνας.

ΔΕΝ  έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε πόσο θα κρατήσει απέναντι στη σαγήνη της ουτοπίας, του μύθου και της φαντασίωσης αυτή η αντίσταση κι όσο θα περιμένουμε δεν θα παύουμε να ανησυχούμε κιόλας, αφού οι εθνολαϊκιστικές φαντασιώσεις πάντα είναι επικίνδυνες.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply