ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο… έλεος των εμπρηστών η Πυλία με τους φορείς να εκπέμπουν sos και να καλούν τους πολίτες να βοηθήσουν!

0

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ «ΜΑΥΡΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ

 

SOS εκπέμπουν Δήμοι, Περιφέρεια και Πυροσβεστική, για τις συχνές πυρκαγιές που εκδηλώνονται φέτος το καλοκαίρι στην ευρύτερη περιοχής Πυλίας και ειδικότερα στη Μεταμόρφωση και τη Χρυσοκελλαριά!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Χθες το μεσημέρι, συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, με την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη να καλεί τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής, καθώς όπως εκτίμησε, πρόκειται για εμπρησμούς! «Δυο περιοχές της Μεσσηνίας, είναι οι «μαύρες» περιοχές, αυτές στις οποίες εκδηλώνονται συχνά πυρκαγιές, άρα προφανώς, πρόκειται για εμπρησμό και γι’ αυτό πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε εκεί», ανέφερε η κα Αλειφέρη στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ο διοικητής της υπηρεσίας των Γαργαλιάνων Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αυτόδιοικητικοί και όχι μόνο, καθώς και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων Σωμάτων Ασφαλείας! Στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης, αποφασίστηκε, αυτή να επαναληφθεί άμεσα στη Χρυσοκελλαριά και ειδικότερα, την Παρασκευή το πρωί.

syskepsh

ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ ΚΑΙ ΝΕΟ ΚΑΛΕΣΜΑ  ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΣ

«Θα συγκληθεί το Συντονιστικό στο Δήμο Πύλου – Νέστορος και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερη ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει οι τοπικοί πρόεδροι, οι εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων και ιδίως ο Κυνηγετικός, να κινητοποιηθούν και να δημιουργήσουν ομάδες περιφρούρησης ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη επιτήρηση», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνοντας πως αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, οι συνέπειες θα είναι δραματικές για την περιοχής και όχι μόνο.

ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΣΕ… ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ!

Σοβαρά, είναι τα προβλήματα που παρατηρούνται με τις υδροφόρες  σε αρκετές περιοχές, με το φετινό καλοκαίρι, συνολικά δύσκολο καθώς οι πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη Μεσσηνία είναι πολλές, αλλά δεν έχουν πάρει διαστάσεις χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων και των εθελοντών! «Πρέπει με εμβόλιμες κινήσεις να περιορίσουμε τον κίνδυνο», δήλωσε η κα Αλειφέρη και συνέχισε. «Η ίδια η κοινωνία, πρέπει να βοηθήσει στον τομέα της πρόληψης, αλλά και στο ανακριτικό έργο της Πυροσβεστικής! Δεν μπορεί αυτά τα φαινόμενα που παρατηρούμε στις δύο περιοχές, να είναι η γάγγραινα όλης της προσπάθειας που γίνεται από όλους».

Στο… κόλπο της πρόληψης και της ενημέρωσης των αρχών, έχει βάλει τους ιδιοκτήτες μικρών και όχι μόνο σκαφών, το Λιμεναρχείο, το οποίο πραγματοποιεί 24ωρες περιπολίες σε θάλασσα και στεριά, σε όλη την ακτογραμμή, μέχρι το Τσαπί και τη Χορτάσια. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Λιμεναρχείου, από κάθε πλοίαρχο πλοίου που εισέρχεται και εξέρχεται, ζητείται τόσο κατά τον πλου, όσο και κατά το αγκυροβόλιο να ενημερώνει για οτιδήποτε δει, ειδικά τη νύχτα!

Επίσης, όλοι, τα αλιευτικά σκάφη και όχι μόνο, κυρίως το «Albatros» που κάνει μέχρι τις 2 τα ξημερώματα ταξίδια, παρακολουθούν και αυτοί και ενημερώνουν. Στην ίδια κατεύθυνση και η Αστυνομία, που συνεργάζεται με την Πυροσβεστική και ζήτησε μέσω του υποδιευθυντή Ηλία Αξιοτόπουλου να συσταθούν το συντομότερο δυνατό ομάδες περιφρούρησης! Να γίνει έλεγχος με τη συνεργασία του ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες, οι οποίοι αν επιδοτούνται, είναι υποχρεωμένοι να έχουν τη γη τους απαλλαγμένη από ζιζάνια, πράγμα που θα βοηθούσε στη μη επέκταση πυρκαγιών και να εκμεταλλευτούν οι φορείς τις τεχνολογίες, για παράδειγμα τα drawns, ζήτησε εκ μέρους του Δήμου Δυτικής Μάνης η κα Εξαρχουλέα, αφήνοντας και την αιχμή πως «τις τοπικές κοινωνίες, πρέπει να τις έχουμε εντάξει στο σχεδιασμό και να τις θυμόμαστε από πριν, να ζητάμε τη γνώμη τους όταν ξεκινά η αντιπυρική περίοδος». Κάλεσμα μεταξύ άλλων να υπάρξει περιφρούρηση και να ενεργοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες, τονίζοντας πως «όλοι θέλουμε το κοινό καλό και δεν υπάρχει αντιπαλότητα», απηύθυνε η συντονίστρια Έργου και Αποτελεσματικότητας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Τουρισμού Αντωνία Μπούζα. «Να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο πως πρέπει να προσέχει και να μην επιτρέπουμε συμφέροντα ή αμέλεια, να οδηγούν σε μια κατάσταση δύσκολη για τη ζωή και την περιουσία μας», ανέφερε καλώντας να συμβάλουμε όλοι, ώστε να μην υπάρξει άλλο περιστατικό ως το τέλος της σαιζόν. Παρόντες ήταν επίσης, το μέλος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος, οι αντιδήμαρχοι, Καλαμάτας, Γιάννης Αδαμόπουλος, Μεσσήνης, Κώστας Γεωργακόπουλος και Τριφυλίας, Γιώργος Τσακανίκας. Επίσης, συμμετείχαν οι υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και των Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης, ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας, εκπρόσωποι της 120 ΠΕΑ, του 9ου Συντάγματος, διευθυντές υπηρεσιών της Περιφέρειας και εθελοντές.

Leave a Reply