ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καθεστωτικός ακτιβισμός κ.ά.

0

«ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ μοιάζουν να χαίρουν ακόμη ενός κάποιου προνομίου. Του προνομίου της ακατανοησίας τους. Η μεταμφίεση έχει ακόμη αποτελέσματα.

ΕΠΕΙΤΑ από όλα όσα έχουν συμβεί, αρκετοί διατηρούν αμφιβολίες για το βάθος του καθεστωτισμού των κυβερνητικών.

ΤΩΡΑ μάλιστα που «βγήκαμε στις αγορές» μοιάζει οι κυβερνητικοί να έχουν κάνει οριστική στροφή στην κανονικότητα, να εργάζονται για την ομαλότητα, απαρνούμενοι για πάντα τον παλαιό εαυτό τους.

ΑΝ ΑΚΟΥΣΕΙ το λόγο τους και παρατηρήσει τις πράξεις τους, δύσκολα μπορεί κανείς να πεισθεί ότι μια νέα αντίληψη κέρδισε τις συνειδήσεις τους.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, θα έβγαζε το συμπέρασμα, από το μικρό μέχρι το μεγάλο, ότι η κυβέρνηση νοεί τον εαυτό της ως καθεστώς. Ο καθεστωτισμός την ορίζει. Πρόκειται για την αντίληψη αιώνιας κυριαρχίας. Αυτός είναι ο οδηγός του κυβερνητικού μέτρου και του κυβερνητικού έργου.

ΕΤΣΙ προκύπτει ένας καθημερινός καθεστωτικός ακτιβισμός. Ο ακτιβισμός στην τρέχουσα πολιτική χρήση του όρου είναι η έμφαση της δράσης στο συγκεκριμένο.

ΕΙΝΑΙ η υπέρμετρη σημασία που αποδίδεται σε ένα μέτωπο. Είναι ο αναπότρεπτος πια προσανατολισμός της δράσης με κριτήρια αυτοαναφοράς. Ο ακτιβισμός έχει μια πολιτική στενότητα και οδηγεί σε μια πολιτική στενότητα.

ΑΠΟ τη σκόπιμη διαστροφή της πραγματικότητας μέχρι τη θορυβώδη πράξη, ένα είναι το ερώτημα που αποσαφηνίζει τον πυρήνα της πολιτικής κυβερνητικής φιλοσοφίας.

ΤΙ ΠΡΟΕΧΕΙ για την κυβέρνηση; Να περιφρουρήσει την κοινωνία ή τον εαυτό της;

ΑΠΟ τους πειρασμούς που περιγράφουν οι αφηγήσεις Βαρουφάκη μέχρι την έξοδο στις αγορές, με γνωστά πια όλα όσα μεσολάβησαν, η απάντηση έχει ήδη στην πράξη οικοδομηθεί.

ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΕΙ τον εαυτό της. Είναι το μόνο νήμα που ερμηνεύει τον κυβερνητικό διαρκή αναβρασμό, πέρα από την υπεράσπιση του κοινωνικού αγαθού».

***

ΕΧΟΥΝ αρχίσει και σοβαρεύουν τα πράγματα όταν γίνεται λόγος για «καθεστωτικό ακτιβισμό» όπως τιτλοφορείται το άρθρο του Λευτέρη Κουσούλη από το οποίο και το απόσπασμα που προηγήθηκε.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ωστόσο πως η αντιπολίτευση προεξαρχούσης της ΝΔ δεν διστάζει ευθαρσώς να επικαλείται αυτό το ενδεχόμενο κατηγορώντας την κυβέρνηση για αυταρχισμό.

ΔΕΝ ισχυρίζομαι ότι ο αρθρογράφος υποστηρίζει τη θέση της αντιπολίτευσης, ωστόσο το περιεχόμενο του άρθρου του στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση καταγράφοντας το γεγονός.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ αποκτά συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις και τείνει να εξελιχθεί σε ιδιαιτέρως επικίνδυνο με ευθύνη της αντιπολίτευσης πρωτίστως χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι άμοιρη ευθυνών.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Βαρουφάκη είναι ένα μόνο μέρος του όλου φαινομένου, στο οποίο η αντιπολίτευση βρίσκει πάτημα για να εδραιώσει τους νοσηρούς ισχυρισμούς της.

ΚΑΙ φτάσαμε πλέον να γίνεται λόγος για καθεστωτικό ακτιβισμό.

ΚΑΤΙ δεν πάει καλά είναι  βέβαιο!!

***

ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ για άλλη μια φορά το βράδυ του Σαββάτου και το δίδυμο Τάκη Κωνσταντόπουλου- Μιχάλη Τερζή έδωσε το δικό του μουσικό ρεσιτάλ με αξέχαστες διαχρονικές επιτυχίες που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε.

ΝΑΙ, ήταν μια εξαιρετική βραδιά και πολύ τη χαρήκαμε.

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ μέρες μάλιστα θα παρουσιαστεί στη μπουκαδούρα ένα ακόμα εξαιρετικό μουσικό αφιέρωμα με γνωστά τραγούδια που πρωτακούστηκαν στον κινηματογράφο.

ΝΕΟΤΕΡΑ λίαν συντόμως.

***

ΑΛΛΑ είναι καλοκαίρι φίλτατοι και ο λόγος εκ των πραγμάτων είναι στις διακοπές.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ λοιπόν κι όσοι έχουν φύγει από τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι τυχεροί.

ΤΥΧΕΡΟΙ είμαστε κι εμείς που απολαμβάνουμε το καλοκαίρι στη Μεσσηνία.

ΑΡΧΙΣΑΝ και τα πανηγύρια πλέον και σε συνδυασμό με τις λοιπές πολιτιστικές εκδηλώσεις το πακέτο είναι ιδανικό ως θέαμα.

ΚΑΛΑ να περνάμε όπου κι αν πηγαίνουμε εκτός κι εκτός πάντα αισιόδοξοι.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply