ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Τσαλιμάκια» της κυβέρνησης τινάζουν στον… αέρα δημόσια έργα και… παρατείνουν την ανεργία!

0

ΕΞΑΛΛΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ

Στον αέρα βρίσκονται όλα τα δημόσια έργα, ελέω της αιφνιδιαστικής ψήφισης στη Βουλή, που ήθελε τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης των δημοπρασιών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, από την 20η Οκτωβρίου, στις 25 Ιουλίου!

Εκτός από τα έργα που είναι πια σε κίνδυνο, τα νέα αυτά δεδομένα, συνεπάγονται και «πάγωμα» νέων θέσεων εργασίας που τόσο πολύ έχει ανάγκη η Ελλάδα της εδραιωμένης κρίσης. «Από τις 25 Ιουλίου  έχουν σταματήσει και πάλι οι δημοπρατήσεις καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 19 και χωρίς καμία ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, ψηφίστηκε από τη Βουλή η μετάθεση για τις 25 Ιουλίου από τις 20 Οκτωβρίου, της ημερομηνίας έναρξης», εξήγησε μιλώντας χθες στον Real fm, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός.

Στο θέμα αναφέρθηκε προχθές και η «Φ», φιλοξενώντας δηλώσεις του κ. Αγοραστού, ο οποίος ζητούσε να επανέλθει η ημερομηνία στις 20 Οκτωβρίου! «Πέραν του ότι εμείς είχαμε κάνει τον προγραμματισμό μας να ξεκινήσουμε τις δημοπρασίες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 20 Οκτωβρίου και προχωρήσαμε τις διαδικασίες δημοπράτησης με το παλιό σύστημα, ακόμη κι αν θέλει κάποιος σήμερα να προχωρήσει σε δημοπράτηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας δεν μπορεί, γιατί δεν έχουν εκδοθεί τα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.)», εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών χθες και πρόσθεσε με έμφαση ότι «η καθυστέρηση βλάπτει σοβαρά την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία».

ΣΤΟΝ… ΠΑΓΟ ΓΙΑ 4 ΜΗΝΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ

«Σήμερα δε δημοπρατούνται και δε θα δημοπρατούνται για τουλάχιστον τρεις – τέσσερις μήνες, δημόσια έργα αν δεν επανέλθει στις 20 Οκτωβρίου η ημερομηνία έναρξης των δημοπρασιών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, όπως άλλωστε προέβλεπε ο Νόμος», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, το… κακό, να σταματήσει εκεί! «Αυτό σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, δεν παροχετεύεται χρήμα στην πραγματική οικονομία, ενώ έργα που αργούν να ξεκινήσουν, αργούν και να ολοκληρωθούν για να αποδώσουν προστιθέμενη αξία, στην κοινωνία και την οικονομία», επισήμανε και ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε αντίθετοι στις δημοπρασίες έργων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ, χρειάζεται, όμως, επαρκής χρόνος προετοιμασίας».

ΗΔΗ ΤΟ… ΤΑΜΕΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝ!

Αξίζει να σημειωθεί, πως μέσα στα τελευταία, σχεδόν δύο, χρόνια, έχει χαθεί διάστημα άνω των 11 μηνών χωρίς να δημοπρατούνται δημόσια έργα, όπως δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός, ο οποίος εξήγησε γιατί, με λεπτομέρειες.

  • Το πρώτο 5μηνο του 2016 δεν δημοπρατήθηκε κανένα έργο λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό.
  • Τον Αύγουστο 2016 ψηφίστηκε νέος νόμος για τα δημόσια έργα ωστόσο οι δημοπρασίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2017 αφού ως το τέλος του 2016  δεν είχαν εκδοθεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και τα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος.
  • Από τις 25 Ιουλίου 2017 έχουν σταματήσει και πάλι οι δημοπρατήσεις καθώς στις 19 Ιουλίου 2017 και χωρίς καμία ενημέρωση των αρμόδιων φορέων ψηφίστηκε από τη Βουλή η μετάθεση για τις 25 Ιουλίου από τις 20 Οκτωβρίου 2017 της ημερομηνίας έναρξης των δημοπρασιών δημοσίων έργων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ.

«Πέραν του ότι εμείς είχαμε κάνει τον προγραμματισμό μας να ξεκινήσουμε τις δημοπρασίες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 20 Οκτωβρίου και προχωρήσαμε τις διαδικασίες δημοπράτησης με το παλιό σύστημα, ακόμη κι αν θέλει κάποιος σήμερα να προχωρήσει σε δημοπράτηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας δεν μπορεί γιατί δεν έχουν εκδοθεί τα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή», εξήγησε με έμφαση για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, τονίζοντας ότι «η καθυστέρηση βλάπτει σοβαρά την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία». Ο κ. Αγοραστός σχολίασε ότι γενικότερα «το σύστημα διαχείρισης και παραγωγής έργων έχει γίνει «βαρύ» καθώς χρειάζονται 3-4 μήνες για να δημοπρατηθεί ένα έργο».

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 

Leave a Reply