ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ωσεί παρών» για πάντα ο Δημήτρης Κυριαζή – Το ύστατο χαίρε χθες στον θρυλικό Αστραπόγιαννο

0

Με συγκίνηση, θαυμασμό και ένα ηχηρό ύστατο χειροκρότημα κατευόδιο, το Σιδηρόκαστρο αποχαιρέτησε χθες τον αιωνόβιο (97 ετών) Δημήτρη Κυριαζή, τον θρυλικό «Αστραπόγιαννο» της Εθνικής Αντίστασης.

Στη σεμνή εξόδιο ακολουθία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Σιδηροκάστρου, χοροσταντούτος του Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσοστόμο συμπαραστατούμενου από τον ιερέα Δημήτριο  Λιακόπουλο, συγγενείς, συγχωριανοί, φίλοι και πολιτικοί συνοδοιπόροι, και εκπρόσωποι τοπικών φορέων είπαν το στερνό αντίο στον δικό τους Δημήτρη Κυριαζή. Τον συγγενή, τον συμπατριώτη, το φίλο και συναγωνιστή στους κοινωνικούς αγώνες!

«Αστραπόγιαννος! Ωσεί παρών…», ανέφερε χαρακτηριστικά στον αποχαιρετιστήριο λόγο του ο αντιστράτηγος ε.α. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, τονίζοντας ότι χαιρόσουν να συζητάς με τον Δημήτρη Κυριαζή για τα πάντα, έστω και αν – όπως γινόταν με μένα – στο μόνο που συμφωνούσαμε, ήταν ότι  διαφωνούμε!

ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ…

Ο ανηψιός του Θαν. Κυριαζής στο στερνό αντίο…

Ο ανηψιός του Θαν. Κυριαζής στο στερνό αντίο…

Αποχαιρετιστήριους χαιρετισμούς απηύθυναν ο ανηψιός του, τελευταίος Κοινοτάρχης Σιδηροκάστρου Θανάσης Κυριαζής, ο αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και ο ταμίας του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας Ιωάννης Γιαννακλής, που αναφέρθηκε στη μεγάλη αγάπη και προσφορά του εκλιπόντος στο Σύνδεσμο, καθώς και στη συμβολή του για την προσέλκυση νέων, ενώ όπως είπε και ο ίδιος από τον Κυριαζή μυήθηκε πριν 15 χρόνια να συμμετάσχει ενεργά και τον ευχαρίστησε γι’ αυτό!

Ο Θαν. Κυριαζής με γλαφυρά λόγια αναφέρθηκε στη ζωή, το έργο και την κοινωνική προσφορά του Αστραπόγιαννου. Στη μεγάλη του συμβολή στην προβολή και επίλυση προβλημάτων του χωριού, στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, καθώς στις παρακαταθήκες του για τον πολιτισμό, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και το γενέθλιο τόπο που ήταν η έγνοιά του μέχρι την τελευταία ημέρα της πολυκύμαντης και συναρπαστικής ζωής του.

Παν. Γεωργακόπουλος: Φεύγεις αλλά είσαι «ωσεί παρών»!

Παν. Γεωργακόπουλος: Φεύγεις αλλά είσαι «ωσεί παρών»!

Ο αντιστράτηγος ε.α. Παν. Γεωργακόπουλους, αναφέρθηκε στον αδάμαστο χαρακτήρα, στις στέρεες απόψεις, στη συνέπεια και στο μεστό λόγο του Δημήτρη Κυριαζή, καθώς την αγάπη και προσφορά του στο Σιδηρόκαστρο και τους ανθρώπους του.

Στην εξόδιο ακολουθία έδωσαν ακόμη το παρόν η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη, το μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ και πρ. βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, η αναπληρώτρια συντονίστρια της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μαρία Βεργινάδη, το στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ Παναγιώτης Στέφανος, η δημοτική σύμβουλος Τριφυλίας Ιωάννα Μαραβελή, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων Κώστας Ζωτόπουλος, ο συγγραφέας-λαογράφος Δημήτρης Κολέτσος, ο πρ. δήμαρχος Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης, ο πρ. Κοινοτάρχης Σιδηροκάστρου Παναγιώτης Νασιόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλίτσαινας, ο υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτριος Γεωργόπουλος, ο διευθυντής του «Παπαδοπούλειου» Οίκου Φιλοξενίας, όπου έζησε τους τελευταίους μήνες, Νίκος Παπαδόπουλος, ο διευθυντής της «Φ» Θανάσης Τσαμούλης, με τον οποίο ο αείμνηστος Αστραπόγιαννος είχε πολύχρονη φιλική σχέση και συνεργασία στην εφημερίδα όπου αρθρογραφούσε από της εκδόσεώς της, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών Συλλόγων και φορέων της περιοχής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ»

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Βιβλιοθήκη «Αστραπόγιαννος», με προσωπικά αντικείμενα και βιβλία του αείμνηστου Δημήτρη Κυριαζή στην πλατεία του Σιδηροκάστρου

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Βιβλιοθήκη «Αστραπόγιαννος», με προσωπικά αντικείμενα και βιβλία του αείμνηστου Δημήτρη Κυριαζή στην πλατεία του Σιδηροκάστρου

Η πομπή διασχίζοντας τους δρόμους του Σιδηροκάστρου έκανε μια τελευταία στάση μπροστά στο πατρικό σπίτι του Δημήτρη Κυριαζή, το οποίο δώρισε για τη δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Βιβλιοθήκης με την ονομασία «Αστραπόγιαννος», που φέρει το όνομά του και της αείμνηστης συζύγου του Ευτυχίας.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής και της ταφής στο νεκροταφείο Σιδηροκάστρου, προσφέρθηκε καφές και γεύμα από την οικογένεια του εκλιπόντος στα καταστήματα της πλατείας.

Κυρίαρχο στοιχείο στα πηγαδάκια έξω από τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Νικολάου και την πλατεία, η πολυσύνθετη προσωπικότητα, το απαράμιλλο ήθος και ύφος, τη συνέπεια λόγων και έργων, η στάση ζωής, η κοινωνική συνείδηση και η μεγάλη προσφορά του θρυλικού «Αστραπόγιαννου» στη γενέτειρα, τη δημοκρατία και την Εθνική Αντίσταση κατά του κατακτητή.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΗΜ. ΚΥΡΙΑΖΗΣ

Ο θρυλικός Αστραπόγιαννος της Εθνικής Αντίστασης

Ο θρυλικός Αστραπόγιαννος της Εθνικής Αντίστασης

Ο Δημήτρης Κυριαζής (Αστραπόγιαννος) ήταν γνωστός στη Μεσσηνία από διάφορες συνεργασίες του σε τοπικά έντυπα, αλλά κι από την εθνική δράση του στα χρόνια της Κατοχής. Με τον σπουδαίο Επαμεινώνδα, έναν λεβέντη Έλληνα, μόνιμο Αξιωματικό, συγκρότησαν μια από τις πρώτες ΕΛΑΣίτικες ανταρτομάδες της περιοχής. Η δράση αυτής της ομάδας είναι μια ιστορία που δεν χωράει σ’ ένα μικρό κείμενο. Μετά την απελευθέρωση μοιράστηκε κι αυτός τη μοίρα των άλλων αγωνιστών: παρανομίες, διώξεις, φυλακίσεις κ.λπ. Μετά την αποφυλάκιση του, άρχισε να δουλεύει για την ανασυγκρότηση των συνδικαλαστικών οργανώσεων των εργατοϋπαλλήλων της περιοχής της πρωτεύουσας. Σαν λογοτέχνης ή αρθρογράφος ή μελετητής των κοινωνικών φαινομένων πιστεύει στη ρήση του Μαγιακόφσκί: «Η τέχνη εκτελεί κοινωνική εντολή». Παράλληλα ασχολήθηκε με τις εκδόσεις βιβλίων από τις εκδόσεις «Μνήμη» που ο ίδιος είχε ιδρύσει. Έχει κυκλοφορήσει τα βιβλία του: Αγέλαστα χείλη (1954), Τα δίνουν τ’άρματα (1983), Ενέδρα (1986), Μικρή Ραψωδία και Ρέκβιεμ για το χωριό μου (1988), Οι πρωτολάτες (1991), Το χωριό με τ’ αγάλματα (1995) και Της Φυλακής (1996).Το 2002 κυκλοφόρησε το πολυσέλιδο βιβλίο του 1940-1950: Αντίσταση, Εμφύλιος, Κατοχή. Είναι μεταφραστής περισσότερων από 50 βιβλίων.

Γεννήθηκε στο χωριό Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας το 1920. Έβγαλε το δημοτικό στο χωριό του και το γυμνάσιο στην Κυπαρισσία. Σπούδασε νομικά, αλλά κατά τις επί πτυχίω εξετάσεις διέφυγε από μπλόκο των Γερμανών (1942) κι από την πόλη. Τελείωσε και τη σχολή τηλεγραφητών. Διορίστηκε στο ΙΚΑ το 1939 αλλά διώχτηκε τελεσίδικα το 1947. Κατά την χούντα, καταζητούμενος, πέρασε στην παρανομία και μετείχε στον αντιχουντικό αγώνα με το ψευδώνυμο «Αριστογείτων».

 

1,112 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply