ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σημαντικό το συγγραφικό έργο και η προσφορά του Στάθη Παρασκευόπουλου στα Γράμματα και τον Πολιτισμό

0

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ «ΦΩΝΗΣ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΑ»

Λευκή Νύχτα Πολιτισμού βίωσε η αιώνια Αρκαδιά με την μεγάλη εκδήλωση για το εξαίρετο βιβλίο «Με την καρδιά και την πένα» του συμπατριώτη μας Στάθη Παρασκευόπουλου, εκπαιδευτικού και συγγραφέα, πρ. προέδρου του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, στο αμφιθέατρο «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία, παρουσία διακεκριμένων προσωπικοτήτων, που διοργάνωσε η εφημερίδα «ΦΩΝΗ», της οποίας είναι πολλά χρόνια συνεργάτης.

Ρεπορτάζ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Την εκδήλωση συντόνισε με το γνωστό ευρηματικό του τρόπο ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές που παρουσίασε συνοπτικά την εικόνα της ζωής και του έργου του λογοτέχνη, συγγραφέα και πάνω από όλα συνεπούς ανθρώπου και εκπαιδευτικού Στάθη Παρασκευόπουλου.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ…

Ο πρώην υπουργός, Ολύμπιος στην καταγωγή, αλλά πάντα λάτρης της Κυπαρισσίας Βύρων Πολύδωρας ξετύλιξε με λογοτεχνική ευφράδεια και ρητορική ελληνοπρεπή δεινότητα το έργο και την σημασία του μεγάλου τόμου που κυκλοφόρησε αναφέροντας ότι “ο τιμώμενος συγγραφέας αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή πανελλαδικά της Κυπαρισσίας. Αποτελεί τιμή να είναι ένας από τους ομιλητές για τον υπερμεγέθη τόμο αναγνωρίζοντας το τεράστιο έργο του”, ενώ πρόσθεσε ότι “χαίρεται που βρέθηκε στη αγαπημένη πόλη με τον συγγραφέα να είναι συνάμα προσκυνητής, ταξιδιώτης, διανοούμενος, ιστορικός, Έλληνας και οραματιαστής του μέλλοντος, συλλέγοντας με υπομονή την γύρη για να την μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές μέσα από ένα πλούσιο έργο περιηγήσεων, καθώς ο Στάθης Παρασκευόπουλος είναι αυθεντικός πάνω από όλα”.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ Ο ΣΤΑΘΗΣ

Ο γνωστός δημοσιογράφος και λογοτέχνης Γιάννης Νικολόπουλος από τον Πύργο με μεσσηνιακές όμως ρίζες από τη μητέρα του, εξήρε το έργο του τιμώμενου προσώπου τονίζοντας ότι “δεν μπορούμε να αποτυπώσουμε με λόγια το νέο δημιούργημα του συγγραφέα, ζητώντας να περιηγηθούμε αλλά και να προβληματιστούμε σε αυτό το αέναο ταξίδι της ζωής”, υποστηρίζοντας ότι «για μένα η θρυλική Αρκαδιά αποτελεί την πόλη την καρδιά μας, γνωρίζοντας το συγγραφέα από τα πρώτα του φανερώματα στο λογοτεχνικό του ταξίδι». Ο τόμος «Με την καρδιά και με την πένα» φέρει την σφραγίδα της αυθεντικότητας του έργου του Στάθη Παρασκευόπουλου για 40 συναπτά έτη.

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο εκπαιδευτικός, ιστορικός ερευνητής και λογοτέχνης Τέλης Γκιουλής επισήμανε ότι “η αναφορά στο έργο του συγγραφέα αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο, με τις πηγές άντλησης των πνευματικών αποσκευών που είναι σμιλεμένες με την ιστορία ενός κόσμου που πάλεψε αγωνιζόμενος για ένα καλύτερο αύριο”, για να υπογραμμίσει ότι “από τις μακρινές μνήμες μορφοποιείται μέσα από ένα αργό αλλά κυρίως ένα σταθερό ταξίδι με συγκεκριμένη κατεύθυνση από τα χρόνια της παιδικής ηλικίας, αποτυπώνοντας το μόχθο των γενεών για ένα καλύτερο κόσμο, των ξωμάχων της γης σε μια πραγματικότητα ζωής”, ενώ έκανε αναφορά στην διαχρονική αξία του έργου του λογοτέχνη και συγγραφέα Στάθη Παρασκευόπουλου.

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Ο εκδότης της εφημερίδας «ΦΩΝΗ» Θανάσης Τσαμούλης ευχαρίστησε το κοινό που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα συμμετέχοντας στην όμορφη εκδήλωση παρά την ζέστη των ημερών, δήλωσε συγκινημένος, τονίζοντας ότι στο βιβλίο αποτυπώνεται η πολυσχιδής πνευματική προσωπικότητα του συγγραφέα. Ανέφερε ότι η εφημερίδα έχει διοργανώσει και συνεχίζει με εκδηλώσεις ανάδειξης των δημιουργών και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Παράλληλα εξήρε το έργο του Στάθη Παρασκευόπουλου και συνεχάρη τους ομιλητές, που ήταν άριστα διαβασμένοι για το βιβλίο, αλλά και για το συνολικό έργο και τη συνεπή στάση ζωής του. Μάλιστα ανήγγειλε ότι ως αντίδωρο της προσφοράς του συγγραφέα η εφημερίδα του χρόνου θα εκδώσει τα κείμενά του, που δημοσιεύονται κάθε Δευτέρα στην εφημερίδα, ενώ μίλησε για την πολυσχιδή προσωπικότητα του τιμώμενου προσώπου, υπογραμμίζοντας ότι ο πολιτισμός και τα μηνύματά του είναι που μας κρατούν ζωντανούς και όρθιους στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή με ποιότητα και πνευματικότητα.

Η εφημερίδα τίμησε τον δημιουργό με τιμητική πλακέτα που απένειμε ο εκδότης της σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, με το πολυάριθμο κοινό να χειροκροτεί θερμά το συγγραφέα.

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Στην εκδήλωση ήταν παρών από το Δήμο Τριφυλίας ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης, ο δημοτικός σύμβουλος Δ.Ε. Αυλώνος Σπύρος Χρονόπουλος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, ο εκπρόσωπος της περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Μπακούρος, οι πρώην δήμαρχοι Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης και Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριφυλιακών Συλλόγων Παναγιώτης Λούτος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δημήτρης Αβδάλας, ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Γιάννης Σταθόπουλος και του Συλλόγου Μυραίων-Αλυμακαίων «Η Περιστεριά» κ. Ράμμος, η πρόεδρος του Μ.Ε.Σ. Κυπαρισσίας Σόνια Τουρκολιά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας Κώστας Κωνσταντόπουλος, ο εκπρόσωπος του Παντριφυλιακού Ομίλου Καλονερού, ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή για την Καλαμάτα» Θεόδωρος Μπρεδήμας και η σύζυγός του εκδότρια του «Μεσσηνιακού Λόγου» Σοφία Αθανασοπούλου, οι συγγραφείς Ηλίας Τσιμπλής, Δημήτριος Κολέτσος, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (αντιστράτηγος ε.α.), Δημήτρης Μητρόπουλος (επίτιμος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.), Δημήτρης Στρατικόπουλος, ο πρ. πρόεδρος του Σιδηροκάστρου Θαν. Κυριαζής, ο πρέσβης και λογοτέχνης Χρήστος Κοντοβουνίσιος, η Τζίμα Ιμιρτζιάδη, ο Αναστάσιος Τασιγιώργος, ο Λεωνίδας Θεοχάρης, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και πλήθος κόσμου.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΜΩΜΕΝΟ

Ο Στάθης Παρασκευόπουλος, εμφανώς συγκινημένος για την παρουσία του κόσμου και όσα ακούστηκαν για τον ίδιο και το έργο του, ευχαρίστησε ξεχωριστά τους ομιλητές, τους διοργανωτές, το Δήμο για τη διάθεση της αίθουσας, το χορηγό της έκδοσης Δημήτρη Κ. Αλεβιζόπουλο, που ήταν παρών και χειροκροτήθηκε θερμά, τους πολλούς εκπροσώπους φορέων, εκπαιδευτικούς και τους πολίτες, εκφράζοντας την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση κειμένου, από τη σύζυγό του Κάκια, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο για το ιστορικό της εορτάζουσας αυτές τις ημέρες Παναγίας με τίτλο: «Θεοτόκος, η μητέρα του Χριστού… Η ΠΑΝΑΓΙΑ… η Παρθένος Μαρία».

* Αποσπάσματα από τις ομιλίες και άλλες πτυχές της εκδήλωσης σε επόμενα φύλλα της «ΦΩΝΗΣ»

Φωτορεπορτάζ

Leave a Reply