ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με τη μισή Μεσσηνία τα… βάζουν τώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί για τους δασικούς χάρτες

0

Αρκετές διαστάσεις φαίνεται πως έχει το… αλαλούμ που επικρατεί με τους δασικούς χάρτες, στο πλαίσιο της ανάρτησης των οποίων, ακόμη, οι Δήμοι Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος, δεν έχουν αποστείλει τα στοιχεία οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων. Η προθεσμία δε, για την υποβολή αντιρρήσεων, λήγει μετά και από τρίτη παράταση, στις 7 Σεπτεμβρίου, με τους μηχανικούς, να εφιστούν την προσοχή στους αρμόδιους φορείς, καθώς τα ζητήματα είναι πολλά. Μάλιστα με επιστολή τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, τραβούν το… αυτί όχι μόνο των παραπάνω Δήμων, αλλά και της Δυτικής Μάνης, για την επιλογή των ορίων, τασσόμενοι υπέρ της ανάρτησης!

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΝΗ ΣΤΟ… ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Μείζον, είναι όπως επισημαίνουν, είναι το θέμα που έχει προκύψει με τα στοιχεία ορίων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων που οι Δήμοι καλούνται να αποστείλουν στην Ανώνυμη Εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ Α.Ε.) προκειμένου να ολοκληρωθεί η ορθή σύνταξη των δασικών χαρτών. «Κάποιοι Δήμοι, επέλεξαν σαν όρια εκτός ανάρτησης δασικού χάρτη γύρω από τους οικισμούς, να αναρτήσουν όχι τα πραγματικά θεσμοθετημένα, αλλά κυκλική έκταση ακτίνας 800μ από το κέντρο του οικισμού όπου δύναται να εκταθεί η οριοθέτηση οικισμού, αν και όταν αυτή λάβει χώρα», επισημαίνει στην επιστολή του προς τους Δήμους της Μεσσηνίας και την ΕΚΧΑ Α.Ε. ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας, ο οποίος κάνει ειδική μνεία στο θέμα του Δήμου Δυτικής Μάνης, που ακολούθησε το συγκεκριμένο δρόμο. «Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το φαινόμενο παρατηρήθηκε με την πρόσφατη αποστολή στοιχείων του Δήμου Δυτικής Μάνης που επέλεξε αυτήν την τακτική για τους λεγόμενους στάσιμους οικισμούς, ενώ διέθετε τα στοιχεία για τα πραγματικά όριά τους. Πλην όμως, τα πραγματικά όρια (όρια οικισμών προ ’23, οικιστικές πυκνώσεις) διαφέρουν και είναι σαφώς πιο περιορισμένα από την ανωτέρω οριζόμενη ζώνη. Αποτέλεσμα είναι, για κάθε δικαιοπραξία (μεταβίβαση, έκδοση οικοδομικής άδειας) εκτός σχεδίου περιοχών και εκτός ανάρτησης δασικού χάρτη, να απαιτείται η τελεσίδικη γνωμοδότηση των κατά τόπους δασαρχείων, διαδικασία έκδοσης πράξης χαρακτηρισμού ως γνωστό σήμερα, λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων, διαρκεί αρκετούς μήνες και η τελεσιδικία αυτής, εκδίδεται μετά την παρέλευση ακόμη δύο μηνών. Επιπλέον, το προσωπικό και συγκεκριμένα οι δασολόγοι, για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των δασικών χαρτών, πέραν από την ολοκλήρωση παλαιοτέρων εκκρεμοτήτων, θα είναι επιφορτισμένοι με την εξέταση αντιρρήσεων επί του αναρτημένου δασικού χάρτη, τη διεκπεραίωση αναγνωρίσεων και εξαγορών εκτάσεων, αδυνατώντας να εξετάσουν νέα αιτήματα αφήνοντας αυτά σε δεύτερο χρόνο», αναφέρουν οι μηχανικοί που εκτιμούν πως η καθυστέρηση θα είναι μεγάλη.

ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ – ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

«Θα παρατηρηθεί λοιπόν το παράδοξο, να χρονοτριβούν και να καθυστερούν υπέρμετρα δικαιοπραξίες σε περιοχές πολεοδομικά ευνοϊκής αντιμετώπισης, όπως είναι οι προαναφερόμενες ζώνες οικισμών, και να ολοκληρώνονται άμεσα οι υποθέσεις εκτός αυτών, όταν κυρωθούν οι δασικοί χάρτες. Μάλιστα δεν έχει ληφθεί μέριμνα για όσους πρόλαβαν να καταθέσουν ένσταση ή και να πληρώσουν και βρέθηκαν ξαφνικά εκτός δασικού χάρτη, παρότι είχαν ακολουθήσει τυπικά την προβλεπόμενη διαδικασία», αναφέρουν στην επιστολή τους οι μηχανικοί, που εκτός από τα… διαφορετικά δεδομένα της Μάνης, στέκονται στις καθυστερήσεις αποστολής στοιχείων των Δήμων Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος, ενώ γενικά, τάσσονται υπέρ της ανάρτησης.

ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ!

«Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και την οριστικοποίηση αυτών, αντιμετωπίζεται μία επιταγή δεκαετιών για την οργάνωση και τακτοποίηση δασικής, αγροτικής και οικιστικής έκτασης, ενώ μπαίνουν και στέρεες βάσεις για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου. Ο πολίτης δεν θα αντιμετωπίζει το λαβύρινθο της δασικής νομοθεσίας και τις χρονοβόρες διαδικασίες της γραφειοκρατίας, διότι θα έχει στα χέρια του ένα εργαλείο όπου με ένα «κλικ» θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του και των δικαιωμάτων του, ενώ θα μπορεί άμεσα να προβεί σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία», επισημαίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, στην επιστολή τους που συνυπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αναστάσιος Αδαμόπουλος και ο γραμματέας Βασίλης Παπαευσταθίου. Προχωρόντας ένα βήμα πιο πέρα και με… αιχμές για μια ακόμη φορά κατά της Μάνης, οι μηχανικοί τονίζουν πως «το να εξαιρεθούν περιοχές από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, δεν εξασφαλίζει τη συνέχιση της χορήγησης επιδοτήσεων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά καθιστά εξαιρετικά χρονοβόρα την όποια δικαιοπραξία, και ουσιαστικά διαιωνίζει ένα «στρουθοκαμηλισμό» της πολιτείας μπροστά στη νέα κατάσταση». Παραδέχονται δε, πως υπάρχουν λάθη και ελλείψεις, αλλά επισημαίνουν πως με το να κρύβει κανείς το θέμα κάτω από το χαλί, απλώς βοηθά να απομακρύνεται η πιθανότητα ομαλής και σχετικά γρήγορης ολοκλήρωσης της διαδικασίας ενώ ταυτόχρονα ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, κυρώσεις που θα επηρεάσουν πολίτες και κράτος. Καταληκτικά, οι μηχανικοί τραβούν… το αυτί στο Δήμο Δυτικής Μάνης να επανεξετάσει τα ήδη αναρτημένα στοιχεία και να εξαντλήσει το ενδεχόμενο τροποποίησης με πιο ορθολογικό και ωφέλιμο για τους πολίτες τρόπο και στους δύο Δήμους που δεν έχουν αποστείλει στοιχεία, να το πράξουν άμεσα βασιζόμενοι στο πραγματικό οικιστικό υπόβαθρο με το οποίο λειτουργούν οι τεχνικές υπηρεσίες τους.

Leave a Reply