ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί Παιδείας και πάλι

0

«ΟΤΑΝ το είχε πει ο Μπαλτάς ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά», δεν κόμιζε γλαύκα εις Αθήνας για τους παροικούντες τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικά την Αριστερά.

ΓΙΑΤΙ ξενίζει, λοιπόν, η αλλαγή του τρόπου επιλογής των σημαιοφόρων στα σχολεία;

Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ έχει να κάνει με την εξέλιξη, την ανέλιξη, την προσπάθεια να γίνεσαι κάθε μέρα καλύτερος απ’ ό,τι ήσουν την προηγουμένη, να θέτεις στόχους, να τους ξεπερνάς. Είναι κίνητρο και κινητήριος δύναμη πολιτισμού.

ΑΠΟ την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, οτιδήποτε είχε να κάνει με τη διάκριση και τη διάπλαση χαρακτήρων που ξεχωρίζουν ή θέλουν να ξεχωρίζουν μπήκε στο στόχαστρο.

Ο ΘΕΣΜΟΣ των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, η βάση του 10 για την προαγωγή στην επόμενη τάξη, οι εξετάσεις…

Η ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ της αριστείας είναι συνεπής με την ευρύτερη αποδομητική μανία για οτιδήποτε συνιστά προϋπόθεση και συστατικό στοιχείο για τη διαμόρφωση πολιτών με εθνική συνείδηση.

Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ ενοχλεί όσο ενοχλεί η παρέλαση, η πρωινή προσευχή, τα Θρησκευτικά, η ελληνική Ιστορία, η ελληνική γλώσσα, για τον ίδιο λόγο.

ΕΠΕΙΔΗ αναπτύσσουν και καλλιεργούν εθνικό, αξιολογικό και πολιτισμικό περιεχόμενο στο άτομο.

ΑΠΟ αυτό το περιεχόμενο θέλουν να αδειάσουν τους Ελληνες και να το αντικαταστήσουν με το δικό τους ιδεοληπτικό σκουπιδαριό.

ΘΕΛΟΥΝ να κλωνοποιήσουν την παρακμή για να δημιουργήσουν όρους συνέχισης της πολιτικής παρουσίας τους.

ΑΥΤΟ δεν γίνεται σε μία κοινωνία η οποία αποτελείται από άτομα με εθνικό αυτοπροσδιορισμό και την αξιακή ιεράρχηση που εμπεριέχει, συμπεριλαμβανομένης αριστείας.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ απλώς πολιτική ή ιδεολογική η αντίθεση τους. Είναι υπαρξιακή. Δεν έχουν απλώς άλλη άποψη για το πώς πρέπει να διακυβερνηθεί η χώρα.

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ με το εθνικό περιεχόμενο της χώρας και των κατοίκων της, ακριβώς επειδή είναι εθνικό.

ΑΝ η αριστεία ήταν καλή, θα αναπτυσσόταν στο άσυλο και τις καταλήψεις, ε;».

 ***

ΤΑ ΠΕΡΙ αριστείας δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες λόγω της ψήφισης του νέου νόμου για την Παιδεία και το απόσπασμα από το άρθρο του Λάμπρου Καλαρρύτη προς αυτή την κατεύθυνση τοποθετείται.

Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ βέβαια ασφαλώς δεν είναι ρετσινιά και ο Μπαλτάς έχει ήδη εξηγήσει τι εννοούσε μιλώντας περί αυτής.

ΤΑ ΟΣΑ ωστόσο λέγονται τις τελευταίες μέρες από τους λογής αντιπολιτευόμενους περί αριστείας, είναι σίγουρο ότι είναι υποκρισία του χειρίστου είδους.

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια φορά είναι κραυγαλέα και προκλητικά προφανές πως η Παιδεία γίνεται ζήτημα άγριας εκμετάλλευσης από τους μετέχοντες στο πολιτικό παιχνίδι κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους.

ΟΛΟΥΣ αυτούς που τους έπιασε ο πόνος για το μέλλον της Παιδείας, ενώ το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το εκάστοτε ακροατήριό τους ως εν δυνάμει και εσαεί πελάτες τους.

ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ βέβαια ούτε οι μεν ούτε οι δε με τα όσα επικαλούνται.

ΚΑΙ ΟΣΟΝ αφορά τα περί αριστείας, ποιοι είναι οι αριστείς;

ΚΑΙ πότε ευνοήθηκαν και αναδείχθηκαν οι φερόμενοι ως αριστείς απ’ όλους εκείνους που τώρα σπεύδουν να επικαλεστούν και εν τέλει να οικειοποιηθούν την αριστείας τους;

ΔΕΝ θα γίνουν ποτέ όλοι ίδιοι, ούτε και ίσοι και οι εκάστοτε καλύτεροι πάντα θα ξεχωρίζουν, όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουν.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ το νέο νόμο περί Παιδείας θα ’χει την τύχη των προηγούμενων.

Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ αντιπολίτευση ήδη ανακοίνωσε την κατάργησή του όταν γίνει κυβέρνηση.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ επί του θέματος είναι φτηνές σκοπιμότητες.

Θανάσης Παντές

 

Leave a Reply