ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προβλήματα υδροδότησης σε πολλές περιοχές της Τριφυλίας

0

ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν περιοχές της Τριφυλίας με την ελλιπή υδροδότηση στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, εξαιτίας της απουσίας προγραμματισμού αλλά κυρίως πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση νέων επενδύσεων ή σωστές συντηρήσεις από το Δήμο.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Προφανώς η ρήση του γνωστού Κυπαρίσσου Μιχάλη Κατσαρού που έλεγε “πάρτε νερό μαζί σας το μέλλον έχει πολλή ξηρασία”, γίνεται πραγματικότητα με κύρια αιτία αυτή τη φορά, τα φαινόμενα λειψυδρίας, χωρίς την εξεύρεση λύσης στα χρόνια προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάζουν διάφορες περιοχές της σε Τριφυλίας τα τελευταία χρόνια.

  • ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ: Το… νερό νεράκι, λένε οι κάτοικοι με σοβαρό να είναι το πρόβλημα λόγω βλάβης στον κεντρικό αγωγό που παρουσιάστηκε τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Γαργαλιάνων. Αποτέλεσμα για πολλές ώρες να μείνει χωρίς νερό η περιοχή τόσο των Γαργαλιάνων, της Μαραθούπολης, της Λεύκης, της Τραγάνας, καθώς επίσης και η περιοχή του Πύργου Τριφυλίας, η οποία δεν είχε νερό για περίπου 20 ολόκληρες ώρες με αποτέλεσμα οι κάτοικοι στην περιοχή να διαμαρτύρονται τα προβλήματα, την ώρα μάλιστα που όλες οι περιοχές δέχονται σημαντικό όγκο επισκεπτών. Συνεργεία της ΔΕΥΑΤ αποκατέστησαν δεύτερη βλάβη στον κεντρικό αγωγό του εσωτερικού δικτύου της πόλεως των Γαργαλιάνων.
  • ΦΙΛΙΑΤΡΑ: Στα Φιλιατρά τώρα προβλήματα υδροδότησης έχουν παρουσιαστεί ήδη σε ορισμένες γειτονιές λόγω της διαφοράς πίεσης που εμφανίζεται στην περιοχή αλλά κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν υλοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην άντληση γεωτρήσεων και εισροή περισσότερων κυβικών υδάτινων όγκων, καθώς ουδέποτε υλοποιήθηκαν προτάσεις από το ΙΓΜΕ..
  • ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Οι βλάβες είναι συχνές στο δίκτυο, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει και η περιοχή της Κυπαρισσίας, καθώς η βλάβη σε σημείο του αγωγού είχε ως αποτέλεσμα η κεντρική πλατεία της πόλης αλλά και αρκετά σημεία γύρω από δημόσιες υπηρεσίες να μην έχουν νερό για αρκετές ώρες.  Ήδη συνεργεία του Δήμου επενέβησαν κοντά στην περιοχή της μητρόπολης και της κεντρικής πλατείας προκειμένου να  αποκαταστήσουν το πρόβλημα ωστόσο όμως η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα μικρό εργοτάξιο με αποτέλεσμα την κυκλοφορία να δυσχεραίνει την διέλευση οχημάτων και λεωφορείων. Πάντως στην περιοχή δεν έχουν γίνει γεωτρήσεις από την εποχή που ήταν δήμαρχος ο αείμνηστος Παν. Τσάκος, μετά την υδρομάστευση από τις Βρύσες ενώ το δίκτυο είναι απαρχαιωμένο παρουσιάζοντας συχνά βλάβες, ενώ οι μετρήσεις που διεξήγαγε παλιότερα ο ΙΓΜΕ με προτάσεις του κ. Σαμπατατάκη τότε ουδέποτε υλοποιήθηκαν!
  • ΑΥΛΩΝΑ: Σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης αντιμετωπίζει φέτος και η Αυλώνα, με το πρόβλημα όπως γράψαμε να οφείλεται σε κακό προγραμματισμό και αλόγιστη σπατάλη για αρδευτικούς κυρίως λόγους, αφού οι κήποι πολλαπλασιάστηκαν. Παράλληλα όπως ανέφερε ο Σύλλογος Αυλωνιτών και οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι, δεν έγινε κάτι για τη διασφάλιση και εναλλακτική μορφή υδροδότησης, αφού το δίκτυο από τη δεκαετία του ’80, δεν έχει εμπλουτιστεί με νέες ποσότητες.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΕΥΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Τριφυλίας ανακοίνωσε πάντως πριν έχουμε εκτεταμένες διακοπές ότι:

Σε όλο τη χωρική αρμοδιότητα του Δήμου Τριφυλίας, θα πρέπει να αποφεύγεται η άσκοπη χρήση νερού (πότισμα κηπευτικών, πεζοδρομίων, αυτοκινήτων, κτλ.) λόγω λειψυδρίας.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Τ. διατηρεί το δικαίωμα να προβαίνει σε τμηματικές διακοπές του δικτύου ή να παρέχει νερό σε ορισμένες κατά την κρίση ποσότητες, αφού το νερό δεν επαρκεί. (Κανονισμός Ύδρευσης Δ.Ε.Υ.Α.Τ. άρθρο 2 παρ. 2.9)

Παρακαλείστε όλοι οι καταναλωτές στην συμμόρφωση και την αποφυγή της υπερκατανάλωσης ώστε η Δ.Ε.Υ.Α.Τ. να μην υποχρεωθεί να προβεί και σε διακοπή παροχών και την καταβολή προστίμων σε παρόχους  που δε θα συμμορφωθούν. (Κανονισμός Ύδρευσης Δ.Ε.Υ.Α.Τ. άρθρο 2 παρ. 2.9), καταλήγει η ανακοίνωση. Ελπίζουμε πάντως εκτός από την υπερκατανάλωση να υπάρξει σχέδιο για την υλοποίηση έργων που θα φέρουν νέες γεωτρήσεις στο Δήμο.

Leave a Reply