ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα… βουνά πήραν από χθες οι κάτοικοι στην Πυλία σε αναζήτηση εμπρηστών!

0

ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΧΝΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΝΗ

Tα βουνά πήραν από χθες το βράδυ, κάτοικοι και φορείς στην Πυλία, οι οποίοι σύστησαν ομάδες περιφρούρησης κατά των πυρκαγιών που εκδηλώνονται πολύ συχνά στην  ευρύτερη περιοχή!
Πρόκειται για ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς η συχνότητα και η ώρα πάνω απ’ όλα που ξεσπούν οι φωτιές αυτές, δείχνει ξεκάθαρα, πως πρόκειται για… ανθρώπινο χέρι.

Το ίδιο πρωί, στο Δημοτικό Σχολείο της Χρυσοκελλαριάς, εκτυλίχθηκε μια αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του Δήμου, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στην οποία κατατέθηκαν απόψεις και αποφασίστηκε η συγκρότηση αυτών των ομάδων, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος σ’ αυτήν τη δίχως τέλος, επικίνδυνη κατάσταση. «Ξεκινήσαμε ήδη με ομάδες περιφρούρησης από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι εθελοντικά προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, στα χωριά τα οποία έχουν επισημανθεί ως προβληματικά,  ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε κακόβουλη και ενέργεια και φυσικά να ενημερωθεί άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» μετά τη σύσκεψη ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος επεσήμανε πως η απόφαση αυτή, ελήφθη από κοινού μετά από ομόθυμη άποψη των φορέων που εμπλέκονται.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε Περιφέρεια και Δήμοι να προχωρήσουν άμεσα, στον επιπλέον καθαρισμό των δασικών δρόμων και της αγροτικής οδοποιίας, ώστε να είναι ακόμη πιο εύκολη η πρόσβαση. «Είμαστε όλοι εδώ, ενωμένοι σα μια γροθιά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα όποια κακόβουλα σχέδια ανθρώπων που θέλουν να προκαλούν πρόβλημα», ανέφερε ο Δημήτρης Καφαντάρης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία, πολλά χρόνια, όπως και φέτος, πυρκαγιές, εκδηλώνονται συχνά, σε πολλά σημεία του Δήμου Πύλου – Νέστορος και ειδικότερα στη Χρυσοκελλαριά, την Κορώνη, την Υάμεια, το Καπλάνι, τη Φαλάνθη και όχι μόνο φυσικά. Η χθεσινή σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε σε… συνέχεια του Συντονιστικού Οργάνου που συνεδρίασε στις αρχές τις εβδομάδας στην Καλαμάτα, ειδικά για το συγκεκριμένο εξαιρετικά σοβαρό θέμα!

ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Στη συνεδρίαση αυτή, προήδρευσαν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημ. Καφαντάρης και αποφασίστηκε επίσης, να γίνει ειδική σύσκεψη με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας για τον συντονισμό των ενεργειών και των επεμβάσεων που χρειάζονται οι δασικοί δρόμοι για την πυρασφάλεια, όπως δήλωσε ο δήμαρχος. Στην έκτακτη σύσκεψη, συμμετείχαν ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Κατσαρός, η περιφερειακή σύμβουλος Αντ. Μπούζα, οι διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας και  Γαργαλιάνων, εκπρόσωποι της 120 ΠΕΑ και του Α.Τ. Πύλου, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου της περιοχής, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χρυσοκελλαριάς και οι υπεύθυνοι  Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας και του Δήμου Πύλου –Νέστορος.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΝΗ

Στο μεταξύ, αξίζει να επισημανθεί πως για σήμερα, βάση του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, ο δείκτης αυτού είναι πολύ υψηλός (4), για τη Μεσσηνία και ολόκληρο το Δήμο Ανατολικής Μάνης, γι’ αυτό οι φορείς εφιστούν  την προσοχή στους πολίτες, τονίζοντας πως δεν πρέπει να προσέρχονται σε ευαίσθητα αστικά δάση, καθότι έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία σύμφωνα με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας .

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply