ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπερπληρότητα κόσμου στη Μεσσηνία αλλά έξοδα και φόροι «πνίγουν» τους επαγγελματίες!

0

ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Mε θετικό πρόσημο για τη Μεσσηνία, έκλεισε το εορταστικό τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου, καθώς χιλιάδες επισκέπτες επέλεξαν το νομό για να περάσουν λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς, στο πλαίσιο της μεγάλης γιορτής του Πάσχα του καλοκαιριού. Πολλοί πιστοί, ντόπιοι και επισκέπτες συνέρευσαν στα μοναστήρια και τις εκκλησίες, για να τιμήσουν την κοίμηση Της Θεοτόκου, με επίκεντρο του εορτασμού την ιερά μονή Βουλκάνου και Δημιόβης. Το… αδιαχώρητο στα χωριά, όπου κυριάρχησαν τα παραδοσιακά πανηγύρια, με τους Μεσσήνιους στην καταγωγή να τα επιλέγουν λόγω μειωμένου κόστους, καθώς τα έξοδα της διαμονής, είναι αυτά που επιβαρύνουν τον πενιχρό, για τους περισσοτέρους, προϋπολογισμό των διακοπών, αλλά και στις παραλίες, όπου ο… λαός επιδόθηκε στα περίφημα μπάνια του Αυγούστου, ξοδεύοντας μόνο ωστόσο, για έναν καφέ!
Η κίνηση λοιπόν, ήταν πραγματικά αυξημένη και η Καλαμάτα, ελέω του δρόμου και της Costa Navarino, σημαντικός πια, προορισμός, όμως στην εποχή της εδραιωμένης κρίσης, αυτό δε μεταφράζεται σε αυξημένα έσοδα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, οι εισπράξεις είναι μειωμένες κατά 30%! Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας ευχαρίστησε τους επισκέπτες τονίζοντας πως καταβάλλονται προσπάθειες για την άριστη εξυπηρέτησή τους. «Να ευχαριστήσω τους φιλοξενούμενος στην πόλη της Καλαμάτας που είναι πάρα πολλοί και κάνουμε ότι είναι δυνατόν να τους εξυπηρετήσουμε. Τους ευχαριστούμε θερμά που επέλεξαν την πόλη της Καλαμάτας», δήλωσε ο δήμαρχος, ενώ πολλοί είναι οι επισκέπτες και στην υπόλοιπη Μεσσηνία, με σημαντική στην αύξηση της επισκεψιμότητας, τη συνδρομή του αεροδρομίου.
Ήδη μέχρι σήμερα έχουμε 8.233 αφίξεις των πτήσεων του εσωτερικού, από Αθήνα δηλαδή και Θεσσαλονίκη, που καταγράφουν αύξηση 138% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και αυξημένη κίνηση από το εξωτερικό! «Από την αρχή του έτους, έχουμε 66.082 αφίξεις και 58.186 αναχωρήσεις και είμαστε στο συν 11%, καθώς ήρθαν 5.000  περισσότεροι επιβάτες σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε ο αερολιμενάρχης Καλαμάτας Δημήτρης Μανδηλάρης, τονίζοντας πως πρώτοι είναι οι Βρετανοί και ακλουθούν Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί και Αυστριακοί.
Για να… δικαιολογήσουμε ωστόσο τα μειωμένα έσοδα από τον τουρισμό στον καιρό της κρίσης, να θυμίσουμε πως εκτός από τα αυξημένα έξοδα, τον ΦΠΑ, τους φόρους, τη μειωμένη κατανάλωση, τους ελέγχους και τα πρόστιμα, πολλοί ξένοι, που πηγαίνουν και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας, αρκούνται σε όσα περιλαμβάνει το «πακέτο» που έχουν κλείσει στο ξενοδοχείο, γεγονός που εξηγεί τα μειωμένα κέρδη, παρόλο που στο νομό δεν έβρισκε κανείς, όχι μόνο δωμάτιο, αλλά ούτε καν, κρεβάτι… Έτσι, οι επαγγελματίες της εστίασης και γενικότερα του τουριστικού κλάδου, βλέπουν πια, με τρόμο την επόμενη περίοδο, καθώς το καλοκαίρι, ημερολογιακά τελειώνει και τα έξοδα θα εκτιναχθούν στα ύψη! Μοναδική ίσως ελπίδα, ο θεματικός και ειδικά, ο συνεδριακός τουρισμός, που προφανώς όμως, μόνος του, δεν είναι ικανός να… φέρει την άνοιξη!

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply