ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αιχμές από την ΚΕΔΕ: Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση στην περίπτωση των μεγάλων πυρκαγιών

0

Ξεκάθαρες αιχμές κατά της κυβέρνησης, για ολιγωρία στο θέμα της πρόληψης, αλλά και της κατάσβεσης πυρκαγιών, αφήνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος περίμενε να σβήσουν οι φωτιές για να αναφερθεί στο καυτό, αυτό, θέμα και να καταλογίσει ευθύνες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κάνει λόγο για αδυναμία του κράτους να δρομολογήσει πολιτικές πρόληψης αλλά και για έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης από την πλευρά της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία, όπως επισημαίνει, κόστισε πολύ ακριβά στο περιβάλλον και στους πολίτες και στέκεται ειδικά στα πυροσβεστικά αεροσκάφη. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σημαντική καθυστέρηση που σημειώθηκε στη χρήση των πτητικών εναέριων μέσων λόγω σημαντικών ελλείψεων στον αριθμό τους,  κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών, γεγονός που είχε ως συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να κινδυνεύσουν οι περιουσίες των κατοίκων», επισημαίνει ο Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τονίζει πως οι σημαντικότερες καταστροφές, προήλθαν από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις εστιών, καθώς υπήρξαν αστοχίες στην αξιολόγηση του κινδύνου και έλλειψη αντανακλαστικών από την κυβέρνηση και απευθύνει σειρά ερωτημάτων, που χρήζουν άμεσης απάντησης.

ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ  ΠΑΤΟΥΛΗ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ… ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

  • Ποιοι και για ποιους λόγους μείωσαν τα κονδύλια του προϋπολογισμού τα οποία προορίζονται για την πυροπροστασία της χώρας τη στιγμή στο περιβάλλον όσο και στις περιουσίες των κατοίκων θα είναι πολλαπλάσιο;
  • Υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των εναέριων μέσων που διαθέτει η χώρα, συγκριτικά μάλιστα και με τα προηγούμενα χρόνια;
  • Για ποιους λόγους η κυβέρνηση δεν φρόντισε να συνάψει έγκαιρα σύμφωνα συνεργασίας με γειτονικές χώρες, προκειμένου να έχει στη διάθεση της επιπλέον πτητικά μέσα που θα βοηθούσαν το έργο της κατάσβεσης;

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ, Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ  ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, καταγγέλλει ανοιχτά την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως σε αντίθεση με την κεντρική εξουσία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκε με σοβαρότητα στις ευθύνες της και επιχειρεί να βάλει σε… τάξη τα της πρόληψης. «Αρχικά, οι πολίτες οφείλουν να μεριμνούν για τον έγκαιρο καθαρισμό των ιδιωτικών τους χώρων», τονίζει ο κ. Πατούλης, που αναφέρεται στο ρόλο και τις ευθύνες, όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Οι Δημοτικές Αρχές έχουν την ευθύνη για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των περιαστικών περιοχών που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων, η δασική υπηρεσία έχει την ευθύνη της χάραξης των αντιπυρικών ζωνών και τον καθορισμό δρόμων πυροπροστασίας, ενώ, στην αρμοδιότητα της ΔΕΗ, είναι να φροντίσει προκειμένου να μην ακουμπούν οι κορυφές των δέντρων σε σύρματα υψηλής τάσης, εγκυμονώντας κινδύνους», δηλώνει ο Γιώργος Πατούλης, που ξεκαθαρίζει πως στην περίπτωση των πυρκαγιών την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης και συντονισμού της κατάστασης, έχει η κεντρική κυβέρνηση! «Η κυβέρνηση, η οποία οφείλει να αξιοποιεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών», αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συνεχίζει. «Η συμμετοχή των Δήμων κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών  περιορίζεται στην παροχή εθελοντικής επικουρικής βοήθειας με υδροφόρα οχήματα και εθελοντές εργαζόμενους, στην επιχείρηση κατάσβεσης από τις πυροσβεστικές δυνάμεις». Ο Γιώργος Πατούλης, υπεραμύνεται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία όπως είπε, για άλλη μία φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και απέδειξε έμπρακτα, ότι στέκεται στο πλευρό των πολιτών, γεγονός που επιβεβαιώνουν με δηλώσεις τους και αξιωματούχοι του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ κάνει ειδική αναφορά στους εργαζομένους των Δήμων, οι οποίοι μαζί με τους δεκάδες εθελοντές, ρίχτηκαν στη μάχη κατά της φωτιάς με αυταπάρνηση και συγκινητική αφοσίωση. «Τους οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ, όπως και στα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και στους πιλότους των εναέριων μέσων», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ που καλεί την κυβέρνηση να μη μετακυλύει τις ευθύνες που τις αναλογούν.

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ  ΠΟΥ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΔΕΝ… ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ!

«Η κυβέρνηση αντί να μετακυλύει τις δικές της ευθύνες στους Δήμους, ας φροντίζει να διορθώσει τις παθογένειες που ταλανίζουν το χώρο της Αυτοδιοίκησης. Το κεντρικό κράτος και οι Περιφέρειες, που διαχειρίζονται και τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, οφείλουν να αντιληφθούν πως πρέπει επιτέλους να διαθέσουν τα κατάλληλα κονδύλια για μία αποτελεσματική πολιτική προστασία στη χώρα, προκειμένου να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και να σταματήσουν να τα αναλώνουν σε ανούσιες πολιτικές.

Δεν επιτρέπεται να μας κυβερνά πλέον η γραφειοκρατία.  Για άλλη μία φορά είναι αυτή που εμπόδισε τη έγκαιρη πρόσληψη εργαζομένων στους Δήμους, με αντικείμενο τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα μέσα του καλοκαιριού χωρίς προσωπικό», δηλώνει εξαπολύοντας δριμεία κριτική και ευθύνες, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, τονίζοντας πως το κράτος οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να μπαίνει ανάχωμα στην αποτελεσματική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών και οι Περιφέρειες, να καλύπτουν τα κενά του κράτους, αφού έχουν και την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης όλων των χρημάτων που προορίζονται για τον Α΄ και Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, ζητά να συγκροτηθεί επιτροπή για ένα αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας! «Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα, την επόμενη ημέρα από τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, να συγκροτηθεί μία μόνιμη και διαρκής επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων που θα διορθώσει τις παθογένειες και θα προχωρήσει στις δέουσες παρεμβάσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί από κοινού ένα αποτελεσματικό σχέδιο ουσιαστικής πολιτικής προστασίας της χώρας», δηλώνει ο κ. Πατούλης, ο οποίος τονίζει πως η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές όπως αυτές που διανύουμε, δεν προσφέρουν τίποτα αόριστες δηλώσεις περί εμπρησμών. «Όποιο αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος έχει στοιχεία, ας τα καταθέσει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες. Δε βοηθούν  ούτε οι δηλώσεις εντυπωσιασμού και τακτικισμών περί «γαλάζιων» δημάρχων. Όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκπροσωπούμε μόνο τους πολίτες και όχι τα κόμματα. Έτσι, πρέπει να λειτουργούν και όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι εκπροσωπούν  όλους τους πολίτες και όχι μόνο τα μέλη του κόμματος στα οποία ανήκουν. Οφείλουμε να σκεπτόμαστε εθνικά και να υπερισχύει το αίσθημα αγάπης και ενότητας για τη χώρα μας. Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας», δηλώνει καταληκτικά ο Γιώργος Πατούλης.

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply